Buna ziua,
urmeaza sa nasc in luna ianuarie si stiu ca mamele pot beneficia de concediu de materniate (cel prenatal - 63 zile, cel postnatal la fel) Daca eu nu as dori sa beneficiez de tot concediul prenatal sau deloc, ci numai de cel post natal,mai pot beneficia de zilele ramase din concediul prenatal sau de toate cele 126 zile(dupa caz) dupa nasterea copilului?
Apoi mai am o intrebare: am decis ca tatal va intra in concediu crestere copil, cum vom proceda in privinta lui? El cand va depune actele si cand va intra in acest concediu daca mama beneficiaza de cele 126 zile?
Dar in privinta acelei luni obligatorii de concediu a partenerului?
Va multumesc!
1. - Daca sanatatea dvs. si a fatului va permite puteti sa nu luati concediu de sarcina (prenata) si sa-l luati numai pe cel de lauzie (postnatal).
- Este obligatoriu sa luati concediu postnatal cel putin 42 de zile.
- Concediul de maternitate (sarcina si lauzie) este de 126 de zile si il luati cum doriti dvs., la recomandarea medicului curant ginecolog (cu conditia ca postnatalul sa fie de minimu 42 de zile).
2. - Tatal poate intra in concdiu crestere copil dupa ce dvs. terminati concediul de maternitate, dar nu mai devreme dar a 43-a zi de la nasterea copilului.
- Actele pentru indemnizatie pentru CCC se depun la Primarie in termen de 60 de zile lucratoare de la data cu care doreste sa intre in CCC.
3. - Poate nu stiti dar, daca are cine sa aiba grija de copil, exista si posibilitatea ca tatal (sau dvs.) sa beneficieze direct de stimulentul de insertie (fara sa mai intre in CCC), de 500 lei lunar, pana va implini copilul 2 ani.
- Adica primeste salariu pentru munca depusa si statul ii mai acorda 500 lei lunar (astfel va intra mai multi bani in casa).