Am o asociatie fara scop patrimonial care s a infiintat anul trecut dar abia acum si-a inceput activitatea.Va rog sa imi spuneti daca am gandit corect urmatoarele note:
1) Depunerea patrimoniul se face 5121=101 cu aportul fiecarui membru .
2)Cheltuielile de constituire 201=401 daca avem facura pe ong( facuta pe baza unui contract de asistenta juridica cu un avocat care s a ocupat de actele de infiintare)....201=462 chelt facute de asociatii sau avocat inainte de a primii numele si calitatea de persona juridica.
Cat timp se amortizeaza aceste cheltuieli?
3)In prima faza se crediteaza ong ul pentru a putea platii aceste taxe ? Contul folosit este 462 ? Abia dupa cateva luni de activitate s-au taiat facturi de cotizatii.Se restituie ca si la un srl proportional fiecarui membru fondator in parte ?
4) Daca s-a infiintat in cursul anului trecut si singurele chelt au fost cele de infiintare se depune declaratiea de inactivitate S1046?
george-neagu
Moderator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Cheltuielile se inregistreaza la data din documente si va trebui sa depuneti bilant anual pentru anul trecut.
Nu taiati facturi la incasarea cotizatiei de membru ci doar chitante.
Cheltuielile de constituire le puteti inregistra direct pe cheltuieli prin debitul conturilor din clasa a 6-a.
Sumele puse la dispozitia asociatiei se restituie celui care le-a depus atunci cand veti avea numerar la dispozitie.
Presedintele asociatiei spune ca membrii care sunt persoane juridice ii cer factura.Citind codul fiscal se specifica ca persoana impozabila care nu are obligatia de a emite facturi poate opta pentru emitetea facturii.
ART. 319 - Facturarea-(7) Prin excepţie de la alin. (6) lit. a) şi d), persoana impozabilă nu are obligaţia emiterii de facturi pentru operaţiunile scutite fără drept de deducere a taxei conform art. 292 alin. (1) şi (2)
ART. 292 - Scutiri pentru anumite activităţi de interes general şi scutiri pentru alte activităţi
k) prestările de servicii şi/sau livrările de bunuri furnizate membrilor în interesul lor colectiv, în schimbul unei cotizaţii fixate conform statutului, de organizaţii fără scop patrimonial care au obiective de natură politică, sindicală, religioasă, patriotică, filozofică, filantropică, patronală, profesională sau civică, precum şi obiective de reprezentare a intereselor membrilor lor, în condiţiile în care această scutire nu provoacă distorsiuni de concurenţă;
10) Prin excepţie de la prevederile alin. (6) lit. a), persoana impozabilă este scutită de obligaţia emiterii facturii pentru următoarele operaţiuni, cu excepţia cazului în care beneficiarul solicită factura:
Ce se poate intampla in acest caz ? Presedintele asociatiei nu vrea nici sa anuleze facturile si nici sa renunte la emiterea lor. Exista vreo baza legala conform caruia exista si o repercursiune ?
Creditare ong
m0nicadamian
Cum se face creditarea la un ONG (creditarea casei) de persoane juridice, mai precis de societatile afiliate? De exemplu, la infiintare exista trei facturi pe ... (vezi toată discuția)
Webinar: Fiscalitate și digitalizare în 2025. Ce știm și ce urmează?
ACCA, cea mai mare asociație internațională în domeniul financiar-contabil, vă invită să participați la un eveniment gratuit destinat profesioniștilor care doresc să afle cele mai recente noutăți legate de sistemul fiscal din România.
În cadrul webinarului, care va avea loc pe 26 februarie la ora 10:00, Delia Cataramă, Tax Partner Viboal FindEx, va aborda principalele modificări fiscale aplicabile în 2025 companiilor, cu focus pe impactul asupra profitabilității și cash-flow-ului acestora.