Buna ziua, as dori o consultanta referitoare la dreptul Munci, cu privire la regulamentul intern al societati unde lucrez, in care se incalca art 137 si 138 din codul munci referitor la zilele lucrate in zilele de sambata si duminica, cat si la alte aspecte discriminatori intre anumite categori de salariati la aceeasi munca plati diferite. Al doilea aspect este legat de neacordarea zilelor de repaus saptamanal incepand din anul 2010, datorita acestui fapt am acumulat circa 200 de zile care conform regulamentului se vor plati la incheierea contractului individual de munca. Mentionez ca nu avem contract colectiv de munca.Pentru aceste zile mi sau platit un spor de ,75 la suta, dar zilele de repaus conform legi nu mi sau acordat, ele sau acumulat si apar pe pontaj cat si pe fluturasul de salariu .Prima intrebare: Pot cere pe Cale amiabila sau in instanta Plata for fara incetarea contractului individual de munca asa cum Este specificat in reg. de ordine interioara?Este valabila in instanta regula de prescriere pe ultimi 3 Ani,deoarece restantele sunt din 2010 pana in prezent? Si a doua intrebare: Cum pot ataca regulamentul de ordine interioara in care art 137 /138 sunt incalcate,deoarece pentru zilele lucrate sambata si duminica ni se impune sa alegem una din variantele legi. Si anume,Ori Plata zilei lucrate cu acel spor de 75 sau zi libera. Multumesc
1. Pentru munca desfasurata in zilele de sarbatoare legala, salariatul beneficiaza:
- compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile. In ziua respectiva in care i se va compensa ziua de munca dintr-o zi de sarbatoare legala, nu i se va acorda salariul.
sau
- in cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.
2. In speta, Codul Muncii prevede ca , regula compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile, iar ca exceptie, in cazul in care compensarea nu este posibila, acordarea unui spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza.
3. Codul Muncii
Art. 245
(1) Orice salariat interesat poate sesiza angajatorul cu privire la dispoziţiile regulamentului intern, în măsura în care face dovada încălcării unui drept al său.
(2) Controlul legalităţii dispoziţiilor cuprinse în regulamentul intern este de competenţa instanţelor judecătoreşti, care pot fi sesizate în termen de 30 de zile de la data comunicării de către angajator a modului de soluţionare a sesizării formulate potrivit alin. (1).
Eu am notificat angajatorul dar nu am primit nici un raspuns in privinta incalcari art 137 / 138.Iar in privinta celor 200 zile vor fii platite cu 100 la suta, asa cum sa intamplat si in alte cazuri ale altor colegi.Intrebarea mea Este : daca dau in judecata firma art din codul penal cu prescriptia de 3 Ani se aplica sau regulamentul intern unde la incetarea contractului se vor plati aceste zile cu 100 la suta. Medierea prin avocat Este viabila?Multumesc
Spor de 100%
alexandra24
Buna ziua,daca CCMN nu este in vigoare si cum acesta prevedea ca trebuie sa acordam un spor de 100% pt munca in zilele libere si zilele de sarbatoare legale ... (vezi toată discuția)