avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 665 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Radiografie gravida pentru angajare
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Radiografie gravida pentru angajare

Buna ziua, vreau sa ma angajez și sunt gravida in 8 luni. Examenul medical pt angajare /încadrare presupune și radiografie pulmonara ( nerecomandata in sarcina). Imi pot respinge dosarul pentru ca nu se poate eferctua aceasta procedura? In ce baza legală?nu e considerată discriminare ca nu asigura gravidei drepturi egale la angajare? Nu ar trebui sa ofere o alternativa pt radiografie, o alta metoda de investigație? Mulțumesc
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 13:12, 16 Februarie 2018
In cadrul examinarii medicale in vederea angajarii puneti problema cu radiografia, fiind gravida in 8 luni, dupa cum mentionati.
Medicul specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale, in functie de riscurile profesionale existente la locul de munca/ postul de lucru/ meseria este greu de apreciat ce va mentiona in fisa de aptitudine - apt/ inapt/ apt conditionat (cu precizare conditionari). Daca examinarea medicala presupune si radiografie pulmonara este de presupus ca exista un risc profesional identificat si evaluat pentru aparatul respirator la respectivul loc de munca/ post de lucru/ activitate.
Se au in vedere prevederile HG nr. 355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare, privind supravegherea starii de sanatate a lucratorilor.
Mulțumesc pentru răspuns, fisa medicala este proba eliminatorie înainte de examenul scris. Nu exista temei legal confirm căruia sa amân radiografia după examenul scris, implicit naștere?
Este de competenta medicului specialist de medicina muncii, care, dupa parerea mea, daca sunteti gravida in 8 luni, nu va trimite la radiografie. Nu am de unde sti daca in aceste conditii avizul sau nu va fi "inapt".
Legislatia actuala nu mentioneaza prevederi legate de posibilitatea de amanare a unor analize, radiografii, etc. din anumite motive medicale (in cazul dvs. starea de graviditate).
Angajatorul potential trebuie sa va trimita la medicul specialist de medicina muncii in vederea angajarii cu o cerere de angajare pe care sunt bifate riscurile profesionale existe la locul de munca/ postul de lucru/ meseria pentru care se solicita angajarea.
Cheltuielile cu fisa de aptitudine sunt in sarcina angajatorului nu a potentialului angajat conform prevederilor din HG nr. 355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare
-art.7 Angajatorii sunt obligaţi să asigure fondurile şi condiţiile efectuării tuturor serviciilor medicale profilactice necesare pentru supravegherea sănătăţii lucrătorilor, aceştia nefiind implicaţi în niciun fel în costurile aferente supravegherii medicale profilactice specifice riscurilor profesionale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract medicina muncii roxannaboc roxannaboc buna ziua , este obligatoriu ca o firma sa incheie un contract cu un medic de medicina muncii? (vezi toată discuția)
"analize medicale la angajare" retroactiv? lorella lorella Am si eu o intrebare. Daca am lucrat intr-o societate fara sa mi se faca contract de munca si am castigat procesul civil in urma caruia firma este obligata ... (vezi toată discuția)
Angajatorii si medicina muncii Octavia Turbatu Octavia Turbatu http://www.legislatiamuncii.manager.ro Potrivit art. 6 din Legea securitatii si sanatatii in munca 319/2006, angajatorul are obligatia de a asigura ... (vezi toată discuția)