Buna ziua,
S-a comunicat societatii noastre o instiintare de plata prin retinerea din veniturile salariale ale unui angajat, instiintare comunicata de o institutie financiara nebancara, pe baza faptului ca intre aceasta si angajat s-a incheiat un contract de credit, nefiind executate anumite obligatii de plata scadente. ( fiind dat acordul salariatului pt retinere sumelor la semnarea contractului de credit).
1. Considerati ca este legala retinerea din salariul angajatului, in baza acestei instiintari de plata?
2. Dupa cunostintele mele, pt asemnea obligatii de plata executorul judecatoresc este singurul organ administrativ de executare, care poate solicita retinerea salariului in baza unei adese de infiintare a popririi pe veniturile angajatului in cotele prevazute de lege, dupa incuviintarea executarii titlului executoriu, situatie in care societatea are calitatatea de tert poprit......este corect ceea ce am expus.
Multumesc
-ELLA-
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Buna seara!
Etapele descrise de dvs. la pct. 2 sunt obligatorii, legale si corecte.
Noul Cod de Procedura Civila
Art. 782
Cererea de poprire. Competenta
(1) Poprirea se infiinteaza la cererea creditorului de catre un executor judecatoresc al carui birou se afla in circumscriptia curtii de apel unde isi are domiciliul sau sediul debitorul.
(2) Dispozitiile art. 652 alin. (5) sunt aplicabile.
Art. 783
Infiintarea popririi
(1) Poprirea se infiinteaza fara somatie, in baza incheierii de incuviintare a executarii, prin adresa in care se va preciza si titlul executoriu in temeiul caruia s-a infiintat poprirea, ce va fi comunicata celei de-a treia persoane aratate la art. 781 alin. (1), impreuna cu incheierea de incuviintare a executarii sau un certificat privind solutia pronuntata in dosar. Despre masura luata va fi instiintat si debitorul, caruia i se va comunica, in copie, adresa de infiintare a popririi, la care se vor atasa si copii certificate de pe incheierea de incuviintare a executarii sau de pe certificatul privind solutia pronuntata in dosar, si titlul executoriu, in cazul in care acestea din urma nu i-au fost anterior comunicate.
---------
Alin. (1) al art. 783 a fost modificat de pct. 15 al art. I din ORDONANTA DE URGENTA nr. 1 din 3 februarie 2016, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 85 din 4 februarie 2016.
---------
Art. 787
Obligatiile tertului poprit
(1) In termen de 5 zile de la comunicarea popririi, iar in cazul sumelor de bani datorate in viitor, de la scadenta acestora, tertul poprit este obligat:
1. sa consemneze suma de bani, daca creanta poprita este exigibila, sau, dupa caz, sa indisponibilizeze bunurile mobile incorporale poprite si sa trimita dovada executorului judecatoresc, in cazul popririi infiintate pentru realizarea altor creante decat cele aratate la pct. 2;
2. sa plateasca direct creditorului suma retinuta si cuvenita acestuia, in cazul sumelor datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau de alocatie pentru copii, precum si in cazul sumelor datorate cu titlu de despagubiri pentru repararea pagubelor cauzate prin moarte, vatamarea integritatii corporale sau a sanatatii. La cererea creditorului, suma ii va fi trimisa la domiciliul indicat sau, daca este cazul, la resedinta indicata, cheltuielile de trimitere fiind in sarcina debitorului.
Art. 790
Validarea popririi
(1) Daca tertul poprit nu isi indeplineste obligatiile ce ii revin pentru efectuarea popririi, inclusiv in cazul in care, in loc sa consemneze suma urmaribila, a liberat-o debitorului poprit, creditorul urmaritor, debitorul sau executorul judecatoresc, in termen de cel mult o luna de la data cand tertul poprit trebuia sa consemneze sau sa plateasca suma urmaribila, poate sesiza instanta de executare, in vederea validarii popririi.
Retinere salar
stefiflavia
va rog frumos sa ma ajutati cu o problema - in baza unei sentinte judecatoresti definitive si irevocabile trebuie sa fac niste retineri din salar. Intrebarea ... (vezi toată discuția)
Poprire salariu
ion predescu
un salariat are in prezent 3 popriri. Acestea au venit la societate de la 3 executori diferiti. Salariatul prezinta angajatorului o noua incheiere cu o alta ... (vezi toată discuția)