avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 600 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Doctorat = vechime in munca ?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Doctorat = vechime in munca ?

Buna ziua,

In cadrul companiei la care lucrez, numarul de zile de concediu se calculeaza in functie de vechimea totala in munca.

Conform Legii Educatiei nationale nr 1./5.01.2011, art. 164 (2), faptul ca am fost doctorand bursier POSDRU timp de 3 ani de zile - contract cu Universitatea Politehnica Bucuresti, se considera vechime in munca. Am o adeverinta semnata/stampilata de la Politehnica Bucuresti care atesta acest lucru. In plus, Art. 31.(6), din Regulamentul Programului de Studii de Doctorat pe care l-am finalizat, spune clar ca “perioada în care studentul-doctorand a urmat studiile universitare de doctorat la forma de învăţământ de zi (cu frecvenţă) constituie vechime în muncă şi specialitate, recunoscută.”

Mentionez faptul ca la angajatorul anterior numarul de zile de concediu se calcula tot in functie de vechimea totala in munca, iar vechimea din perioada doctoratului mi-a fost recunoscuta.

Angajatorul prezent refuza sa imi recunoasca vechimea in munca aferenta perioadei de doctorat, argumentand faptul ca este prevazut in contractual colectiv de munca un articol care spune ca studiile superioare nu se considera vechime in munca si anume: “la determinarea vechimii in munca conform celor prezentate la alin.1, nu se iau in considerare perioadele asimilate conform legii sistemului unitar de pensii publice, respectiv perioada de armata si studiile superioare curs zi”. I-am explicat angajatorului faptul ca perioada respectiva de doctorat nu este echivalenta cu studiile superioare, ci are un statut special dat de legea nr 1./5.01.2011, art. 164 (2) dar nu accepta acest lucru (de altfel nu am cerut sa mi se recunoasca vechimea pentru perioada facultatii si nici a masteratului, ci doar a doctoratului in cauza, conform legii).

Ce parere aveti? Cum as putea proceda?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:14, 16 Februarie 2018
Clauzele contractelor colective de muncă pot stabili drepturi și obligații numai în limitele și în condițiile prevăzute de lege.

Prin urmare, puteti promova o actiune in instanta.
Ultima modificare: Vineri, 16 Februarie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Doctorat-vechime in specialitatea studiilor Florentina_Z Florentina_Z Buna ziua. As dori sa stiu daca cei trei ani de doctorat se considera vechime in specialitatea studiilor. Mentionez ca am fost doctorand in cadrul programului ... (vezi toată discuția)
Conditii de trecere la o noua transa de salariu 2000andronache 2000andronache va rog sa-mi raspundeti la urmatoarele intrebari: - perioada de facultate poate fi considerate vechime in invatamant pentru trecerea intr-o noua transa de ... (vezi toată discuția)
Doctorat vechime in munca k.szabolcs k.szabolcs Buna Ziua! As dori sa intreb daca anii de doctorat se considera vechime in munca? Conform legii 1/2011 art. 164 2. doctorandul beneficiaza de recunoasterea ... (vezi toată discuția)