avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 461 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Pot fi absent nemotivat?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Pot fi absent nemotivat?

Buna ziua tuturor! Am fost angajat cu CIM la o societate pe perioada august 2015 - 5 ianuarie 2018. Conform CIM, locul de munca se afla intr-o alta localitate la 150km distanta fata de punctul principal de lucru al societatii. La inceputul lunii aprilie 2017, angajatorul a venit la biroul unde imi desfasuram activitatea, si a spus ca activitatea se suspenda(asta neoficial), sa predam cheile si sa ne luam lucrurile personale. Practic din acel moment mi s-a ingradit accesul al munca.
Cateva zile mai tarziu, am notificat in scris angajatorul cu privire la precizarea locului unde trebuie sa imi desfasor activitatea conform c.i.m, insa acesta nu mi-a raspuns niciodata. A urmat o perioada in care angajatorul nu a mai putut fi contactat(telefoane inchise/restrictionate, mail blocat, etc). Vazand cum stau lucrurile, am decis sa imi caut altceva de lucru, insa cum piata locurilor de munca in orasul meu este foarte slaba, nu prea am gasit, astfel ca in septembrie am hotarat sa fac o sesizare catre ITM, cu privire la situatia de la locul de munca(precizez ca eram 3 angajati in aceiasi situatie). In urma sesizarii, angajatorul decide sa redeschida biroul, si sa reluam activitatea. Din spusele angajatorului, motivul redeschiderii ar fi fost ca de la 1 oct este necesar sa semnam condica zilnic. Pe 29 noiembrie 2017, primesc notificare ca postul ocupat urmeaza sa se desfiinteze, ca mai apoi pe 5 ianuarie sa primesc decizia de incetare a activitatii, incheiata cu Art.65 alin.1 din Codul Muncii.
Mentionez ca la data cand am fost dati afara de la locul de munca aveam intarzieri salariale de 3 luni, si la data prezenta ultima incasare salariala a fost in august 2017, reprezentand salariu pentru luna aprilie.
La momentul de fata, angajatorul refuza sa imi elibereze adeverinta de vechime si adeverinta conf anexa 11 cu stagiul de cotizare. Refuza orice forma de comunicare(telefonic, mail, scrisorile recomandate prin posta romana).
Am scos de la anaf fisa cu informatii privind contributiile sociale si venit baza impozit, si de la casa de pensii, o adeverinta cu stagiul de cotizare pe ultimele 24 de luni. Am descoperit ca toate contributiile erau platite mai putin lunile mai, iunie, iulie, august si septembrie, in dreptul carora este trecut 0 pe lizie. Conform celor de la ITM, in toata perioada contractuala, nu am avut suspendari, nu am avut contractul de munca intrerupt, nu am avut concediu fara plata, nimic.....Intrebarea mea este, ce s-a intamplat in lunile respective, angajatorul ma putea trece absent nemotivat? Sau cum altfel ar fi putut sa ma treaca in acte?


Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:41, 23 Februarie 2018
De mutat la Dreptul Muncii.
Sa inteleg ca nu stie nimeni sa imi dea un raspuns...
Probabil v-a trecut fie in CFP , fie nemotivat in acea paerioada fara a avea la baza o justificare legala.

Modalitatile legale prin care se pot recupera salariile neplatite de catre angajator sunt:

- depunerea unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social

- promovarea unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.

-apelarea la mediere.

- promovarea unei cereri de deschidere a procedurii de insolventa.

De asemenea, refuzul de a va elibera adeverinta de vechime si Anexa nr.11, poate fi sesizat ITM-ului , respectiv AJOFM-ului, dupa caz.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajatorul ne-a închis biroul, practic ne-a îngrădit accesul la locul de muncă. ce obligații are când suspendă contractul de muncă? NinelM NinelM Buna seara. Am lucrat cu contract individual de munca in perioada august 2015 - 5 ianuarie 2018. Am aflat ca in perioada 1 mai 2017 - 1 octombrie 2018 am avut ... (vezi toată discuția)
Adeverință vechime Madalina38 Madalina38 Buna ziua! Ce pot face in cazul in care nu mi s-a eliberat adeverință de vechime în muncă, iar firma a intrat în insolventa? Mentionez ca am lucrat la ... (vezi toată discuția)
Cum se face dovada muncii prestate (legal) in trecut, daca nu este evidentiata in cartea de munca? gabryel82 gabryel82 Buna ziua! In perioada aprilie - septembrie 2006 am fost angajat full-time, cu contract de munca, la sucursala din Resita a unei banci comerciale. In perioada ... (vezi toată discuția)