avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 519 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajatorul ne-a închis biroul, practic ne-a ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajatorul ne-a închis biroul, practic ne-a îngrădit accesul la locul de muncă. Ce obligații are când suspendă contractul de muncă?

Buna seara. Am lucrat cu contract individual de munca in perioada august 2015 - 5 ianuarie 2018. Am aflat ca in perioada 1 mai 2017 - 1 octombrie 2018 am avut contractul suspendat pentru absente nemotivate. In aceasta perioada, angajatorul ne-a inchis efectiv biroul, si practic ne-a ingradit accesul la locul de munca. Tot in aceasta perioada, am notificat in scris angajatorul, pentru a mi se clarifica situatia locului de munca, insa nu am primit nici un raspuns. Reactivarea contractului a avut loc la 1 octombrie, cel mai probabil in urma unei sesizari depuse de mine la ITM in luna septembrie. In toata aceasta perioada, angajatorul nu a raspuns la telefoane, mailuri, etc. Acum intrebare mea este, nu ar fi trebuit ca angajatorul sa imi aduca la cunostinta ca mi se suspenda contractul de munca pentru absente nemotivate?
O alta intrebare, cum pot cita pe cineva ca martor daca acesta nu vrea sa fie martor? Mai ales ca acesta ar fi martor cheie.
Ultima modificare: Duminică, 25 Martie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:08, 25 Martie 2018
In general,decizia de supendare a c.i.m. se comunica si salariatului in cauza.

HG 905/2017
art.7
.......
(3) La solicitarea scrisă a salariatului sau a unui fost salariat, angajatorii sunt obligaţi să îi elibereze acestuia copii ale documentelor existente în dosarul personal, în termen de 15 zile lucrătoare de la data solicitării.
(4) Documentele sunt eliberate în copie certificată pentru conformitate cu originalul de către reprezentantul legal al angajatorului sau de persoana împuternicită de angajator.
.......


Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM incălcarea de către angajator a prevederilor art. 7 alin. (3) - (6) din HG 905/2017.
Si eu am trecut printr-o situatie in care timp de 3 luni mie si altor colegi ni s-a ingradit accesul la locul de munca. Am angajat un avocat care ne-a consiliat, astfel incat ne prezentam zilnic la serviciu si intocmeam procese verbale prin care dovedeam faptul ca am fost prezenti si ca nu ni se permite accesul si le trimiteam prin fax la directia institutiei respective. Am facut si noi sesizari la ITM. Am actionat institutia in judecata, am castigat, am fost reancadrati la locul de munca si au fost obligati sa ne plateasca si salariile pe cele 3 luni. Deci, se poate! :-)
NinelM a scris:

.....
O alta intrebare, cum pot cita pe cineva ca martor daca acesta nu vrea sa fie martor? Mai ales ca acesta ar fi martor cheie.


In cererea de chemare in instanta il puteti propune ca martor.

În principiu, orice persoană care are cunoştinţă despre fapte relevante referitoare la pricina dedusă justiţiei poate fi ascultată în calitate de martor.
La fel am trecut prin toate procedurile respective, insa la mine a fost putin mai complicat. Punctul de lucru a fost inchis fizic, nu mai exista nimeni si nimic in biroul respectiv, dar in acte avea activitate normala, lucru necesar deoarece punctul de lucru era/este deschis cu accesare de fonduri europene, mai exact 220000 de euro au fost luati, pentru a infiinta 6 locuri de munca intr-o zona cu rata de somaj ridicata.(varianta pe scurt)...Angajatorul a apelat la tot felul de abuzuri in ultimul an de munca. Dupa foarte multe insistente, ajungand sa ma cunoasca tot ITM-ul din Calarasi, am reusit sa il fac pe angajator sa redeschida punctul de lucru de la 1 oct 2017. Cand a redeschis punctul de lucru, a insemnat sa deschida usa biroului, o camera goala, cu 3 mese 3 scaune, fara nici un fel de incalzire, si avea pretentia sa stam acolo 8 ore pe zi, desemnand o persoana care sa se asigure ca noi vom fi in permanenta acolo. In cele din urma in noiembrie am primit notificare pentru desfiintarea postului, iar in ianuarie decizia de incetare incheiata cu art.65. Ulterior acesta a refuzat sa imi elibereze adeverinta de vechime si anexa 11, acte necesare pentru intocmirea dosarului de somaj, desi am solicitat acest lucru in nenumarate randuri.
Ultima plata a salariului a avut loc in luna aprilie 2017. In februarie anul curent, am actionat in judecata angajatorul, iar la intampinarea acestuia am gasit atasate adeverinta de vechime si anexa 11, din care reiese ca in perioada mai - septembrie 2017 am acut contractul de munca suspendat, motivul suspendarii fiind absente nemotivate. Ba mai mult in intampinarea acestuia ma acuza de faptul ca am abandonat in august 2017(perioada in care tot el sustine ca eram absent nemotivat) un autoturism al societatii in service pana in decembrie 2017. In realitate eu nu am avut nici un autoturism al societatii in primire pe toata durata anului 2017, pentru deplasari folsind masina personala.

Cam asta inseamna sa traiesti in Romania!
Martorul solicitat de mine, are si el de asemenea deschis pe rolul aceleiasi instante de judecata un dosar cu aceiasi cauza. Parata a solicitat prin intampinare respingerea probei de audiere a martorului in baza art. 315 Cod pr. civ, Persoanele care nu pot fi ascultate ca martori

(1) Nu pot fi martori:
1. .....
2. .....
3. cei aflaţi în duşmănie sau în legături de interese cu vreuna dintre părţi

Alte discuții în legătură

Pot fi absent nemotivat? NinelM NinelM Buna ziua tuturor! Am fost angajat cu CIM la o societate pe perioada august 2015 - 5 ianuarie 2018. Conform CIM, locul de munca se afla intr-o alta ... (vezi toată discuția)
Ce obligatii are angajatorul la absentarea nemotivata? NinelM NinelM Buna seara, fostul meu angajator, m-a trecut absent nemotivat pentru o perioada de 5 luni, tot pentru aceasta perioada avand contractul de munca suspendat. ... (vezi toată discuția)