avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1090 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Detasare abuziva
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Detasare abuziva

Buna ziua,
Ma confrunt cu o situatie si am nevoie de sfaturile dvs. Lucrez intr-o institutie de stat, pe functia de secretara; noua conducere doreste sa ma detaseze in cadrul aceleiasi institutii, pe un alt post, pentru care nu detin calificarea necesara, post ce este suspendat provizoriu pentru crestere copil, in alt departament(post pe care ar dori sa il desfiinteze in viitor), pe o perioada de 12 luni, fara acordul meu, cu aceleasi drepturi salariale. Este posibil acest lucru ? Eu am citit in Codul Muncii, art,45 ca nu se poate fara acordul meu. Totodata, daca nu poate sa ma detaseze, va vrea sa ma delege, in aceleasi conditii. Este posibila vreuna din variante, fara acordul meu, in conditile in care se modifica felul muncii ?
Mentionez ca se doreste plecarea mea din institutie din motive neintemeiate.

Multumesc frumos.

Cu deosebit respect,
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:15, 16 Februarie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu este vorba despre detasare in cazul dvs., ci de schimbarea locului de munca.

1. Codul muncii:
Art. 41 - (1) Contractul individual de muncă poate fi modificat numai prin acordul părţilor.
(2) Cu titlu de excepţie, modificarea unilaterală a contractului individual de muncă este posibilă numai în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod.
(3) Modificarea contractului individual de muncă se referă la oricare dintre următoarele elemente:
....
b) locul muncii;
....

2. art.48 C.mun. : Angajatorul poate modifica temporar locul şi felul muncii, fără consimţământul salariatului, şi în cazul unor situaţii de forţă majoră, cu titlu de sancţiune disciplinară sau ca măsură de protecţie a salariatului, în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod.

3. Astfel, modificarea locului muncii se poate face prin:
- detasare
- delegare
- in cazul unor situaţii de forţă majoră
- cu titlu de sancţiune disciplinară sau ca măsură de protecţie a salariatului.

4. Asadar, modificarea locului de munca poate fi decisa si unilateral, numai in conditiile prevazute de Codul Muncii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ma puteti ajuta? george2016 george2016 Poate o persoana cu handicap sa fie mutată de la un loc de muncă la altul în aceeași instituție?adică să aibă mai multe atributiuni (vezi toată discuția)
Detașare în sistemul de sănătate Popescu Emilia Popescu Emilia Asi vrea sa intreb daca seful are dreptul sa detaseze un infirmier de pe Paliative timp de 2 luni pe sectia de maternitate ?(cu contract semnat si specializare ... (vezi toată discuția)
Modificare unilaterala a cim? Radamante Radamante 1. Angajatorul are 3 salariati incadrati pe posturi de natura A; 2. Isi diversifica/reorganizeaza activitatea si rezulta 2 posturi de natura A si un post de ... (vezi toată discuția)