Buna ziua,
Ma confrunt cu o situatie si am nevoie de sfaturile dvs. Lucrez intr-o institutie de stat, pe functia de secretara; noua conducere doreste sa ma detaseze in cadrul aceleiasi institutii, pe un alt post, pentru care nu detin calificarea necesara, post ce este suspendat provizoriu pentru crestere copil, in alt departament(post pe care ar dori sa il desfiinteze in viitor), pe o perioada de 12 luni, fara acordul meu, cu aceleasi drepturi salariale. Este posibil acest lucru ? Eu am citit in Codul Muncii, art,45 ca nu se poate fara acordul meu. Totodata, daca nu poate sa ma detaseze, va vrea sa ma delege, in aceleasi conditii. Este posibila vreuna din variante, fara acordul meu, in conditile in care se modifica felul muncii ?
Mentionez ca se doreste plecarea mea din institutie din motive neintemeiate.
Nu este vorba despre detasare in cazul dvs., ci de schimbarea locului de munca.
1. Codul muncii:
Art. 41 - (1) Contractul individual de muncă poate fi modificat numai prin acordul părţilor.
(2) Cu titlu de excepţie, modificarea unilaterală a contractului individual de muncă este posibilă numai în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod.
(3) Modificarea contractului individual de muncă se referă la oricare dintre următoarele elemente:
....
b) locul muncii;
....
2. art.48 C.mun. : Angajatorul poate modifica temporar locul şi felul muncii, fără consimţământul salariatului, şi în cazul unor situaţii de forţă majoră, cu titlu de sancţiune disciplinară sau ca măsură de protecţie a salariatului, în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod.
3. Astfel, modificarea locului muncii se poate face prin:
- detasare
- delegare
- in cazul unor situaţii de forţă majoră
- cu titlu de sancţiune disciplinară sau ca măsură de protecţie a salariatului.
4. Asadar, modificarea locului de munca poate fi decisa si unilateral, numai in conditiile prevazute de Codul Muncii.