avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 927 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Folosire schele
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Folosire schele

Buna ziua, pentru montarea si apoi folosirea unei schele mobila cu inaltimea de lucru de 8-9 m este necesar un curs de schelar conform normelor SSM ale legislatiei romane?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:03, 10 Mai 2022
Bună ziua. Poate vă ajută informațiile de aici www.avocatnet.ro/forum/discu...
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
De regula schelele mobile sunt livrate cu carte tehnica, instructiuni de utilizare, declaratie de conformitate si certificat de calitate. Aceste documente in riginal si traduse in l.romana trebuie sa fie disponibile deserventilor schelei si organelor de control, la locul de montaj.
La montarea-demontarea schelei se va respecta ordinea/ plansa de montaj.
In primul rand ar fi bine sa clarificam ce intelegeti prin "schela mobila". In mod normal prin schela mobila se intelege acea schela care este construita intr-o structura solida avand roti cu posibilitatea blocarii acestora impotriva deplasarii necontrolate. De asemenea exista si schele modulare mobile din aluminiu care se asambleaza usor in zona de lucru, acestea ocupa puţin loc atunci cand sunt demontate. Schelele modulare mobile pot fi utilizate pentru o inaltime de lucru maxima de 6 pana la 8 metri si sunt dotate cu un sistem de stabilizare extensibil care este conceput astfel incat sa mareasca stabilitatea platformei de lucru pentru astfel de inaltimi.
Mai exista schelele metalice de fatada care se monteaza la locul de munca din cadre verticale, platforme (podina) si din balustrade din otel, care prin asamblare vor forma un modul, mai multe module vor forma un nivel realizandu-se montarea pe mai multe nivele. Inaltimea maxima de lucru este de 24 de metri iar pentru inaltime mai mari este necesara o ancorare suplimentara.
Indiferent de schela utilizata (de fatada sau mobila) daca aceasta necesita montare, personalul va fi instruit privind montarea utilizarea si demontarea schelei. Montarea se va face sub indrumarea unei persoane competente (care nu necesita o scolarizare speciala) care va controla corectitudinea executiei dupa montare si va confirma acest lucru printr-un proces verbal incheiat la fata locului.
In legislatia specifica SSM veti gasii cateva prevederi doar in HG nr. 300/2006 privind cerintele minime de securitate şi sanatate pentru santierele temporare sau mobile

6. Schele şi scari
6.1. Toate schelele trebuie sa fie concepute, construite şi întretinute astfel încat sa se evite prabuşirea sau deplasarea lor accidentala.
6.2. Platformele de lucru, pasarelele şi scarile schelelor trebuie sa fie construite, dimensionate, protejate şi utilizate astfel încat persoanele sa nu cada sau sa fie expuse caderilor de obiecte.
6.3. Schelele trebuie controlate de catre o persoana competenta, astfel:
a) înainte de utilizarea lor;
b) la intervale periodice;
c) dupa orice modificare, perioada de neutilizare, expunere la intemperii sau cutremur de pamant ori în alte circumstante care le-ar fi putut afecta rezistenta sau stabilitatea.

6.4. Scarile trebuie sa aiba o rezistenta suficienta şi sa fie corect întretinute.
Acestea trebuie sa fie corect utilizate, în locuri corespunzatoare şi conform destinatiei lor.
6.5. Schelele mobile trebuie sa fie asigurate impotriva deplasarilor involuntare.
Buna ziua ,
am lucrat foarte mult timp in strainate in constructii de schele metalice , iar acum am inceput o afacere in Romania cu clienti di strainatate. am fosloit intotdeauna legislatie europeana referitoare la montarea, utilizarea si demontarea schelelor metalice (EN-12811). In momentul de fata ma gasecs in situatia in care clientul imi cere sa intocmesc un PPSSM respectand reglementarile din Romania in acest domeniu , insa nu am gasit prea multe detalii tehnice. Ma intereseaza mai mult anumite cerinte din legislatia di Romania referitoare la schele cu o inaltime mai mare de 20 mt (in anumite tari din CE este ceruta intocmirea unui proiect cu toate calculele necesere intocmit de un inginer specializat - insa nu gasesc nimic in legislatia romaneasca ). credeti ca ma puteti ajuta ?
Trebuia sa deschideti o discutie noua pentru a nu obliga pe cei care doresc sa comenteze sa citeasca tot ceea ce s-a scris la discutia initiala.
In comentariile de la dicutia initiala gasiti mentiunea citez: "In legislatia specifica SSM veti gasii cateva prevederi doar in HG nr. 300/2006 privind cerintele minime de securitate şi sanatate pentru santierele temporare sau mobile." Sunt apoi nominalizate prevederile.
Toate schelele metalice care se utilizeaza sunt prevazute cu proiect tehnic si schema de montaj, carte tehnica ISCIR, instructiuni proprii ssm pentru montare-demontare, utilizare, etc., declaratie de conformitate si certificat de calitate.
Sunt aplicabile prescriptii tehnice ISCIR pentru schele metalice.
[ link extern ]
Gasiti informatii utile aici: www.avocatnet.ro/forum/discu...

Alte discuții în legătură

Proces verbal montare schela ASUL28 ASUL28 Buna ziua Ma puteti ajuta,va rog cu un model de proces verbal montare-demontare schela metalica.Sau ce ar trebui sa cuprinda.Multumesc! (vezi toată discuția)
Inspectori itm corupti strazi1 strazi1 Buna ziua, Sunt angajat al unei societati cu NUME as zice urias in Iasi, lucrez de 6 luni cu acestia, salariul e destul de ok, insa angajatorul refuza sa ... (vezi toată discuția)