avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 961 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... cine raspunde de montarea si demontarea unei schele?
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

cine raspunde de montarea si demontarea unei schele?

cine raspunde de montarea si demontarea unei schele?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:46, 29 Septembrie 2022
Proprietarul schelei și, implicit, cei care o montează și o demontează. E și asta o specializare.
Personalul care monteaza-demonteaza schela este personal instruit special, autorizat intern in firma si nominalizat prin decizia angajatorului. Fisa de aptitudine cu mentiunea "apt" este obligatorie pentru lucratorii care se autorizeaza.
Schela se monteaza si se demonteaza de catre persoana specializata mandatata de catre administrator/patron/proprietar
Normal ca de montarea schelei va raspunde angajatorul care o monteaza si o utilizeaza.
In vechea legislatie SSM era prevazuta autorizarea ca "schelar" a lucratorilor care monteaza-demonteaza schela. In prezent nu se mai impune acest lucru dar lucratorii care o fac tr instruiti pentru executarea de astfel de lucrari. Pentru instruire angajatorul tr sa detina instructiuni proprii de montare-demontare schele, daca schela este una standard (schela de fatada) angajatorul tr sa detina si sa utilizeze in cadrul instruirii "Cartea tehnica" a schelei livrata de producator odata cu schela. Nu-l opreste nimeni pe angajator sa prevada in instructiunile proprii ca lucratorii care executa montarea-demontarea schelei sa fie autorizati intern prentru acest lucru.Montarea se face in prezenta si sub coordonarea sefului de santier care va intocmi un proces verbal prin care va atesta ca schela a fost montata in mod corespunzator. De asemenea daca schela montata nu este una standard (ex. schela confectionata din lemn) schela se va monta numai in baza unui proiect.

HG nr. 300 /2006
privind cerintele minime de securitate si sanatate pentru santierele temporare sau mobile


6.3. Schelele trebuie controlate de catre o persoana competenta, astfel:
a) inainte de utilizarea lor;
b) la intervale periodice;
c) dupa orice modificare, perioada de neutilizare, expunere la intemperii sau cutremur de pamant ori in alte circumstante care le-ar fi putut afecta rezistenta sau stabilitatea.


4.3. Dispozitii specifice de utilizare a schelelor din HG 1146/2006 privind cerintele minime pentru asigurarea securitatii şi sanatatii lucratorilor care utilizeaza la locul de munca echipamente de munca,
4.3.1. Atunci când breviarul de calcul al schelei alese nu este disponibil sau când configuratiile structurale avute in vedere nu sunt prevazute de acesta, trebuie sa fie realizat un calcul de rezistenta şi de stabilitate, cu exceptia cazului in care schela este asamblata in conformitate cu o configuratie standard general recunoscuta.
4.3.2. In functie de complexitatea schelei alese, un plan de montare, de utilizare şi de demontare trebuie sa fie intocmit de catre o persoana competenta. Acest plan poate avea forma unui plan general, completat cu elemente referitoare la detaliile specifice ale schelei in cauza.
4.3.3. Elementele de sprijin ale unei schele trebuie sa fie protejate impotriva pericolului de alunecare fie prin fixare pe suprafata de sprijin, fie printr-un dispozitiv antiderapant sau alt mijloc cu eficacitate echivalenta, iar suprafata de sprijin trebuie sa aiba o capacitate portanta suficienta. Stabilitatea schelei trebuie sa fie asigurata. Deplasarea inopinata a schelelor mobile in timpul lucrului la inaltime trebuie sa fie prevenita prin intermediul dispozitivelor adecvate.
4.3.4. Dimensiunile, forma şi dispunerea planşeelor unei schele trebuie sa fie adecvate naturii lucrarii care urmeaza sa fie executata şi adaptate la sarcinile ce urmeaza a fi suportate şi sa permita lucrul şi circulatia de o maniera sigura. Planşeele unei schele trebuie sa fie montate de aşa maniera incât componentele sa nu poata sa se deplaseze in cazul unei utilizari normale. Niciun gol periculos nu trebuie sa existe intre componentele planşeelor şi dispozitivele verticale de protectie colectiva impotriva caderii.

4. 3.6.
4.3.6.1. Schelele nu pot sa fie montate, demontate sau modificate substantial decât sub supravegherea unei persoane competente şi de catre lucratori care au fost instruiti adecvat şi conform operatiilor avute in vedere, care se refera la riscurile specifice in conformitate cu art. 10 din hotarâre, şi vizând in special:
a) intelegerea planului de montare, de demontare şi de modificare a schelei in cauza;
b) securitatea in timpul montajului, al demontajului şi al modificarii schelei in cauza;
c) masurile de prevenire a riscurilor de cadere a persoanelor sau a obiectelor;
d) masurile de securitate in cazul schimbarii conditiilor meteorologice care ar putea afecta negativ securitatea schelei in cauza;
e) conditiile in materie de sarcini admise;
f) orice alt risc pe care operatiile de montare, de demontare şi de modificare il pot cuprinde.
4.3.6.2. Persoana care supravegheaza şi lucratorii implicati trebuie sa aiba la dispozitie planul de montare, de utilizare şi de demontare mentionat la pct. 4.3.2, in special orice instructiuni pe care le-ar putea cuprinde.
Ultima modificare: Joi, 22 Septembrie 2022
inspectorSSM, utilizator
Firma la care lucrez intentioneaza sa achizitioneze o schela metalica de fatada. Pentru montarea/demontarea ei este necesar ca lucratorii pe care angajatorul ii va numi prin decizie sa urmeze un curs de ,,schelar''? Daca da, indicati-mi si mie baza legala pentru ca vad pe net firme care certifica schelari contra unor sume frumusele. Poate o firma sa monteze /demonteze schele doar pe baza autorizarii SSM a lucratorilor(cu decizie, testare, adeverinta de examen)?

Alte discuții în legătură

Proces verbal montare schela ASUL28 ASUL28 Buna ziua Ma puteti ajuta,va rog cu un model de proces verbal montare-demontare schela metalica.Sau ce ar trebui sa cuprinda.Multumesc! (vezi toată discuția)
Folosire schele Diana Resiga Diana Resiga Buna ziua, pentru montarea si apoi folosirea unei schele mobila cu inaltimea de lucru de 8-9 m este necesar un curs de schelar conform normelor SSM ale ... (vezi toată discuția)
Autorizare montatori schele razvan8725 razvan8725 Este obligatorie autorizarea montatorilor de schele? Exista lege sau H.G. care impune aceasta autorizare? (vezi toată discuția)