avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 542 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Casatorie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Casatorie

Buna ziua.Urmeaza sa ma casatoresc anul acesta si as dori sa stiu cum ar fi mai bine sa gestionez niste lucruri.Detin o locuinta obtinuta prin programul prima casa,am un apartament primit de la bunicii mei prin contract de uzufruct dansi traiesc.As vrea sa stiu daca in caz de divort acest contract poate fi afectat.(daca poate solicita parte din bun)Mentionez ca sunt singura la parinti astfel urmand sa mai mostenesc niste imobile si terenuri.Care ar fi solutia cea mai buna astfel incat tot ce detin eu dinaintea casatoriei,ce urmeaza sa mai primesc din partea familiei sa ramana doar copiilor mei si parintilor mei?(in caz de deces) iar in situatia unui divort acestea sa nu fie impartite.Va multumesc
Ultima modificare: Vineri, 16 Februarie 2018
Alebamse, utilizator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 23:05, 17 Februarie 2018
Bunurile dobandite anterior căsătoriei sunt bunuri proprii. La fel si cele primite prin donatie/mostenire/testament, chiar dacă sunteți căsătorită la acel moment.
Ele nu vor forma obiectul partajului, în caz de divorț.
In caz de deces, soțul dvs ar avea dreptul la 1/4 din aceste bunuri, lucru pe care nu îl puteți înlătura, pentru că soțul este și moștenitor rezervatar (legea ii acorda dreptul la o cota parte din masa succesorala, chiar împotriva voinței dvs manifestată prin donații sau testamente). Rezerva sotului este jumătate din cota legală, adică 1/8.
Asta in eventualitatea ca aveti copii. Dacă la decesul dvs nu aveti nici copii și nici frați, soțul va avea dreptul la 1/2. Iar rezerva lui va fi de 1/4.
Mai direct: orice act ati face este supus reductiunii, pentru încălcarea rezervei succesorale ă sotului. Sau in limbaj comun "poate fi atacat".
Buna seara...Multumesc pt timpul acordat.in cazul in care as face un testament?...acesta ar fi mai greu de contestat banuiesc.(eu vreau doar sa protejez munca parintilor si a bunicilor).
Si pentru testament se aplica ce am scris mai sus.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Trebuie să fiți conștientă de faptul că soții se mostenesc reciproc. Este un drept conferit de Codul civil.
Si din moment ce ati decis să faceți acest pas, se presupune că ați hotarat in cunostinta de cauza si ati stiut sa alegeți omul de lângă dvs. Fiti optimista către acest pas. Nu orice căsnicie se sfârșește și mai ales se sfârșește prost. Dacă toți tinerii care se căsătoresc se gandesc din start la deces și divorț, atunci care mai e rostul căsătoriei? Dacă X-ulescu a pățit cutare lucru, nu inseamna ca dvs veti păți la fel.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenirea sotului supravietuitor ar putea fi micsorata? mirel11 mirel11 Urmeaza sa ma casatoresc si am un copil care mosteneste acum 100% bunurile mele mobile si imobile. Dupa casatorie, daca decedez, sotia supravietuitoare va avea ... (vezi toată discuția)
Ce efecte are contractul prenupțial în cazul decesului unuia dintre soți? enaloc enaloc In cazul in care s-a incheiat o conventie/contract prenuptial, iar sotul face un testament pentru copiii din casatoria anterioara, sotia actuala va mosteni pe ... (vezi toată discuția)
Drepturi de succesiune elenamitroi elenamitroi Buna ziua, Am fost casatorita, in urma casatoriei a rezultat 1 copil care a ramas la mine. Am achizitionat un apartament si am mai mostenit un apartament prin ... (vezi toată discuția)