Buna ziua ! In noiembrie 2016 m-am inscris la scoala de soferi categoria A am trecut de proba teoretica apoi la proba practica (traseul) am fost programat pe 4 ianuarie dar nu am mai putut sustine examenul deoarece era zapada pe carosabil. Am plecat la munca in Anglia imediat acolo mi-am schimbat permisul EU in unul UK categoriile (B,C,D,E). Cand m-am intors in tara am vrut sa ma reprogramez la traseu pt cat A dar nu am mai putut deoarece aveam permis de UK asa ca am dat declaratie mincinoasa precum ca pe cel vechi l-am pierdut (cel de ro). Mi-a venit in scurt timp noul permis romanesc am dat examenul pt catA am promovat mi-au trimis acasa permisul full (A,B,C,D,E) nu am putut sa renunt la permisul de UK pt ca imi pierdeam locul de munca in Anglia...am lucrat ca sofer pe autobuz in centrul londrei pe double deker iar ei nu te accepta fara permis de uk. Acum mi-a venit citatie sa ma prezint la politie sa dau declaratie pt posesia a 2permise de conducere unul din uk iar altul din ro si pt declaratia mincinoasa pe cate am dat-o. Care sunt consecintele ? Imi vor anula permisul de conducere adica sa fac iar scoala de soferi A,B,C,D,E ? Sau mi-l anuleaza pe cel de Ro apoi cu cel de UK ma duc la biroul de permise si imi dau romanesc inapoi?
In conformitate cu art. 102 alin. (1) pct. 8 din OUG nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni deţinerea simultană a două permise de conducere naţionale, dintre care unul eliberat de o autoritate competentă străină.
Problema este mai sensibila in ceea ce priveste falsul in declaratii care constituie infractiune si se sanctioneaza potrivit art. 326 din Codul penal.