avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 757 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... comisioane banci
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

comisioane banci

Buna ziua. Doresc sa achit un credit de nevoi personale anticipat si va adresez intrebarea daca mi se mai percepe comision de achitare a contractului in avans.va multumesc
Cel mai recent răspuns: Avocat Elena Iordan , Avocat 12:27, 19 Februarie 2018
Buna ziua! Prin Ordonantei de Urgenta Nr.50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, a fost eliminat comisionul de rambursare anticipata pentru creditele cu dobanda variabila, iar pentru creditele cu dobanda fixa, acesta nu trebuie sa depaseasca 1%.
Art. 66.
(1) Consumatorul are dreptul, în orice moment, să se libereze în tot sau în parte de obligațiile sale care decurg dintr-un contract de credit. În acest caz, consumatorul are dreptul la o reducere a costului total al creditului, această reducere constând în dobânda și costurile aferente perioadei dintre data rambursării anticipate și data prevăzută pentru încetarea contractului de credit.

(2) Dreptul consumatorului de a rambursa anticipat nu poate fi condiționat de plata unei anumite sume minime sau de un anumit număr de rate.

Art. 67. -
(1) În cazul rambursării anticipate a creditului, creditorul este îndreptățit la o compensație echitabilă și justificată în mod obiectiv pentru eventualele costuri legate direct de rambursarea anticipată a creditului cu condiția ca rambursarea anticipată să intervină într-o perioadă în care rata dobânzii aferente creditului este fixă.

(2) O astfel de compensație nu poate fi mai mare de:

a) 1 % din valoarea creditului rambursată anticipat, dacă perioada de timp dintre rambursarea anticipată și data convenită pentru încetarea contractului de credit este mai mare de un an;

b) 0,5 % din valoarea creditului rambursat anticipat, dacă perioada de timp dintre rambursarea anticipată și data convenită pentru încetarea contractului de credit nu este mai mare de un an.

(3) Creditorul stabilește o metodă de calcul a compensației clară și ușor verificabilă, pe care o va face cunoscută consumatorului din stadiu precontractual.

Ultima modificare: Joi, 22 Februarie 2018
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata anticipata credit vulpitzarea vulpitzarea Am un credit ipotecar in valoare de 30000 euro, pe care doresc sa-l achit integral. Banca imi ofera o reducere sau ma penalizeaza ca achit mai devreme? Va ... (vezi toată discuția)
Comision de rambursare anticipata prin refinantare de la alta banca rashid rashid Buna ziua! Am luat un credit imobiliar in Euro (in 2007) de la BT cu dobinda variabila pe toata perioada. Initial, dobinda era de 9% si a crescut treptat ... (vezi toată discuția)
Comision administrare credit TudorB TudorB Bună ziua. Am un credit de nevoi personale cu ipoteca, in euro, pe 30 de ani la CEC BANK. In contract e trecut comision de administrare de 0,05% in valoare ... (vezi toată discuția)