Buna ziua!
Am luat un credit imobiliar in Euro (in 2007) de la BT cu dobinda variabila pe toata perioada. Initial, dobinda era de 9% si a crescut treptat pina la 10,5%. In prezent, dupa 2 solicitari la banca, dobinda este de 9,25%. Nu mi s-a parut logic faptul ca, desi euriborul a scazut de la 5 la mai putin de o unitate, dobinda este mai mare decit in momentul obtinerii creditului. Prin urmare, acum 6 saptamini, am facut o noua solicitare la banca prin care ceream sa se specifice formula de calcul a dobinzii (de genul "euribor + marja bancii") precum si sa fie diminuata. Cind m-am interesat de raspuns mi s-a comunicat ca oricum voi primi dobinda cu formula calculata mai sus ca urmare a aparitiei OUG 50 din 2010 si sa astept. Intrebarile mele sint urmatoarele:
1. raspunsurile nu se mai dau in termen de 30 de zile?
2. daca DA, cui ma pot adresa cu o sesizare?
3. in cazul in care doresc sa fac o refinantare la o alta banca, in conditiile aparitiei OUG 50/2010, mai am de platit comisionul de rambursare care este prevazut in contract pentru aceasta situatie?
4. exista posibilitatea ca banca sa diminueze dobinda la semnarea documentelor impuse de ordonanta?
Multumesc anticipat pentru raspuns!
Sunt de parere ca, daca e sa citim cu atentie art. de mai-jos, acel comision de rambursare prin refinantare de la alte banci trebuie sa dispara din contracte, fiind ILEGAL.
Ei il mentin si in prezent pentru a te obliga sa ramai clientul lor (limitandu-ti libertatea de "miscare" in piata creditelor) si eventual pt a beneficia de o refinantare chiar la BT.
Astept si alte opinii!
Art. 66
Consumatorul are dreptul, in orice moment, sa se libereze in tot sau in parte de obligatiile sale care decurg dintr-un contract de credit. In acest caz, consumatorul are dreptul la o reducere a costului total al creditului, aceasta reducere privind dobanda si costurile aferente perioadei dintre data rambursarii anticipate si data prevazuta pentru incetarea contractului de credit.
Art. 67
(1) In cazul rambursarii anticipate a creditului, creditorul este indreptatit la o compensatie echitabila si justificata in mod obiectiv pentru eventualele costuri legate direct de rambursarea anticipata a creditului cu conditia ca rambursarea anticipata sa intervina intr-o perioada in care rata dobanzii aferente creditului este fixa.
(2) O astfel de compensatie nu poate fi mai mare de:
a) 1 % din valoarea creditului rambursata anticipat, daca perioada de timp dintre rambursarea anticipata si data convenita pentru incetarea contractului de credit este mai mare de un an;
b) 0,5 % din valoarea creditului rambursat anticipat, daca perioada de timp dintre rambursarea anticipata si data convenita pentru incetarea contractului de credit nu este mai mare de un an.
(3) Creditorul stabileste o metoda de calcul a compensatiei clara si usor verificabila, pe care o va face cunoscuta consumatorului din stadiu precontractual.
Art. 68
Nu se solicita o compensatie pentru rambursare anticipata in niciunul dintre urmatoarele cazuri:
a) rambursarea a fost realizata ca urmare a executarii unui contract de asigurare care are drept scop asigurarea riscului de neplata;
b) contractul de credit este acordat sub forma "descoperitului de cont";
c) rambursarea anticipata intervine intr-o perioada in care rata dobanzii aferente creditului nu este fixa.
Multumesc pentru raspuns! Si eu am interpretat la fel legea dar am vrut opinia unui specialist pentru a avea argumente solide in cazul ca cei de la banca nu vor avea aceeasi parere.
Comisioane banci
trandanus
Buna ziua. Doresc sa achit un credit de nevoi personale anticipat si va adresez intrebarea daca mi se mai percepe comision de achitare a contractului in ... (vezi toată discuția)