avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 844 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Grevă de scurtă durată, fără violență sau ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Grevă de scurtă durată, fără violență sau amenințări / Legea dialogului social. Există bază legală pentru sancționarea salariatului care a instigat?

Buna. Am un angajat care nu detine calitatea, in sensul legii dialogului social, de reprezentant al salariatilor. Si acesta, strict din motive personale, si anume faptul ca nu a fost de acord cu exercitarea dreptului meu de angajator care a constat in numirea unei alte persoane pe o pozitie la care el ar raporta direct, a instigat la greva cativa angajati, intr un punct de lucru. A fost o greva sa zicem, de tip avertisment, de maximum 2h. Si totusi, aceasta nu a precedat o greva propriu-zisa in urmatoarele 2 zile astfel incat sa o putem defini ca fiind greva de avertisment. A fost o greva neanuntata, necomunicata, fara semnaturi, fara nimic. Pentru ca s a derulat atat de rapid, nu m am adresat cu o cerere pentru incetarea ei sau pentru declararea ei ca fiind nelegala instantei de judecara competente. Deci in momentul acesta eu nu am o hotarare judecatoreasca definitiva din care sa reiasa ca : ceea ce s a intamplat a fost o greva, sau ca a fost o greva nelegala. Totusi, am declansat deja impotriva salariatului vinovat cu instigarea, o cercetare disciplinara motivata nu de instigarea la greva (care nici nu este reglementata), ci de nerespectarea unor articole din regulamentul intern in ceea ce priveste conduita sa la locul de munca. In urma acestei cercetari, rezultatul pe care il urmaresc, este sanctionarea, nu cu concediere, ci cu reducerea salariului.
Intrebare:
1. Am procedat corect declansand aceasta cercetare motivata in drept doar pe articole din regulamentul intern? M am gandit sa nu merg pe incalcarea articolelor care reglementeaza greva din legea dialogului social intrucat eu nici pana la ora prezenta nu am sesizat instanta si nimeni nu mi a definit ca acel moment a fost o greva.
2. Este prea tarziu ca, in mijlocul cercetarii disciplinare, sa sesizez cu o cerere instanta prin care ii solicit sa se pronunte asupra legalitatii grevei? Nu gasesc vreun termen de decadere pe undeva.
3. Daca va contesta decizia de sanctionare, are sanse de castig?

Greva a fost 100% ilegala dar este strict constatarea mea. Am in sprijinul cercetarii si note explicative ale unor angajati care spun ca au fost instigati sa participe dar, asa cum am precizat in titlu, nu prin violenta sau amenintare.
Sa nu uitam ca motivul a fost unul de tip personal si nu "economic, social sau politic".
Va multumesc mult.
Ultima modificare: Miercuri, 21 Februarie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:34, 20 Februarie 2018
1. Am provedat corect declansand aceasra cercetare motivata in drept doar pe regulamentul intern? M am gandit sa nu merg pe incalcarea articolelor care reglementeaza greva din legea dialogului social intrucat eu nici pana la ora prezenta nu am sesizat instanta.

Ati procedat corect, declansand procedura cercetarii disciplinare prealabile
.
2. Este prea rarziu ca i mijlocul cercetarii disciplinare sa sesizez cu o cerere instanta prin care ii solicit sa se pronunte asupra legalitstii grevei? Nu gasesc vreun termen de decadere pe undeva.

Nu exista termen pentru promovarea actiunii in instanta.

art. 198 din Legea 62/2011
Dacă angajatorul apreciază că greva a fost declarată sau se derulează cu nerespectarea legii, acesta se va putea adresa tribunalului în a cărui circumscripție se află unitatea în care s-a declarat greva cu o cerere prin care se solicită instanței încetarea grevei.

3. Daca va contesta decizia de sanctionare, are sanse de castig?

Nimeni nu va poate spune ce sanse de castig sau de pierdere are .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Referat=avertisment scris? laurentiusergiu_33 laurentiusergiu_33 Mi s-a comunicat (verbal)ca daca refuz noul program comunicat de la sediu,mi se va face REFERAT,si la trei asemenea referate,voi fi concediat!Luminati-ma si pe ... (vezi toată discuția)
Greva nelegala Florescu Madalina Florescu Madalina Buna ziua Cativa salariati au declansat in unitate o greva nelegala (spontana, fara sa anunte). Din cate inteleg, greva nu poate fi declarata nelegala de ... (vezi toată discuția)