Ordonanta de urgenta nr. 44/2008 este actul normativ care reglementeaza desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiare. Intreprinderea individuala este o noutate absoluta in legislatia romana, fiind pentru prima data reglementata prin acest act normativ.
Singura deosebire dintre persoana fizica autorizata si intreprinderea individuala este ca cea din urma are dreptul de a angaja cu contract de munca terte persoane in vederea desfasurarii activitatii pentru care a fost autorizata.
Astfel, persoanele fizice titulare a unei intreprinderi individuale au obligatia de a se inregistra si de a autoriza functionarea inainte de inceperea activitatii economice. Conditiile ce trebuie indeplinite pentru desfasurarea de activitati economice ca persoana fizica titulara a unei intreprinderi individuale sunt:
- a implinit varsta de 18 ani;
- are calificarea - pregatirea profesionala sau, dupa caz, experienta profesionala, necesara pentru a desfasura activitatea economica pentru care se solicita autorizatia;
- sa aiba un sediu profesional;
- nu a fost condamnat penal prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva pentru savarsirea de fapte sanctionate de legile financiare, vamale si cele care privesc disciplina financiar-fiscala de natura celor care se inscriu in cazierul fiscal. Pregatirea sau experienta profesionala se atesta, dupa caz, cu unul dintre urmatoarele documente:
- diploma;
- certificatul sau adeverinta prin care se dovedeste absolvirea unei institutii de invatamant;
- certificatul de calificare profesionala sau de absolvire a unei forme de pregatire profesionala, organizata in conditiile legii in vigoare la data eliberarii acestuia;
- certificatul de competenta profesionala;
- atestatul de recunoastere si/sau echivalare pentru persoanele fizice care au dobandit calificarea in strainatate;
- atestatul de recunoastere a calificarii dobandite in strainatate, in afara sistemului de invatamant;
- orice alte dovezi care sa ateste experienta profesionala.
Pentru stabilirea sediului profesional este necesar ca persoana fizica titulara a intreprinderii individuale sa detina un drept de folosinta asupra imobilului la adresa caruia acesta este declarat ( dovada dreptului de folosinta se face cu: contract de vanzare - cumparare, certificat de mostenitor, contract de iinchiriere, contract de comodat, etc. ).
O persoana poate cumula calitatea de persoana fizica titulara a intreprinderii individuale cu cea de salariat al unei terte persoane care functioneaza atat in acelasi domeniu, cat si intr-un alt domeniu de activitate economica decat cel pentru care intreprinderea individuala este autorizata.
Persoanele fizice autorizate si inregistrate in registrul comertului in temeiul unor acte normative anterioare ordonantei de urgenta nr. 44/2008 pot functiona in baza certificatului de inregistrare, emis de Oficiul Registrului Comertului un an de la data intrarii in vigoare a Ordonantei de Urgenta nr. 44/2008, adica pana la data de 24 Aprilie 2009.
Pana la implinirea termenului de un an, persoanele fizice sunt obligate sa opteze pentru desfasurarea activitatii in una dintre formele prevazute de ordonanta de urgenta ( P.F.A., I.I. sau I.F. ).
Persoanele fizice care nu si-au exercitat dreptul de optiune isi vor inceta activitatea si vor fi radiate din registrul comertului, din oficiu, fara nici o alta formalitate.
Documente necesare pentru inregistrarea ca intreprindere individuala sunt:
- copie act de identitate ( buletin sau carte de identitate);
- documente care atesta pregatirea/experienta profesionala ( diploma, certificatul sau adeverinţa prin care se dovedeşte absolvirea unei instituţii de învăţământ, certificatul de calificare profesională sau de absolvire a unei forme de pregătire profesională, organizată în condiţiile legii în vigoare la data eliberării acestuia, etc.);
- copie act de detinere a spatiului destinat sediului profesional ( contract de vanzare - cumparare, contract de inchiriere, contract de comodat, etc. );
- Acordul Asociatiei de Proprietari si a Vecinilor - daca este cazul;
- specimen de semnatura legalizat notarial.
Redau mai jos cateva avantaje si dezavantaje a I.I.
Avantaje:
- organizarea contabilitatii in partida simpla - registrul de incasari si plati, jurnal de vanzari/cumparari, registrul inventar (fara note contabile, balante si bilant)
- posibilitatea intreprinzatorului persoana fizica de a folosi banii incasati fara alte formalitati (nu este necesar sa se astepte sfarsitul anului pentru a se distribui dividende)
- recunoasterea veniturilor si cheltuielilor aferente activitatii desfasurate la data incasarii, respectiv platii (si nu la data intocmirii documentelor, cum este cazul contabilitatii societatilor comerciale)
- o persoana poate cumula calitatea de persoana fizica titulara a intreprinderii individuale cu cea de salariat al unei terte persoane care functioneaza atat in acelasi domeniu, cat si intr-un alt domeniu de activitate economica decat cel pentru care intreprinderea individuala este autorizata Dezavantaje:
- raspunderea patrimoniala se intinde asupra intregului patrimoniu al persoanei fizice titulare a intreprinderii individuale (Întreprinderea individuală nu este persoană juridică şi se prezintă în cadrul raporturilor de drept ca persoană fizică. Patrimoniul întreprinderii individuale este inseparabil de bunurile persoanele ale antreprenorului.)
- intreprinderea individuala se poate infiinta in baza unui singur cod CAEN. Desfasurarea altor activitati (mai multe coduri CAEN) presupune deschiderea mai multor intreprinderi individuale
- persoanele fizice trebuie să facă dovada pregătirii şi experienţei în domeniile de activitate pentru care solicită autorizarea.
deci, puteti sa va infiintati o intreprindere individuala cu diploma de contabil.
Succes!
In legatura cu dezavantajele...am o nelamurire...
Ceea ce ati scris cu referire la activitatiile intreprinderii individuale , inseamna ca de exemplu activitati de fabricare si comert nu se poate efectua prin acceeasi II???
De ex 2511 activitate principala si comert act. secundara.
Eu asa am inteles ca pot sa efectuez apr.3/4 activitati doar ca trebuie pregatire sau experienta profesionala.
Veniti cu unele detalii, ce activitate de productie va referitI?
NORMAL daca dvs produceti gablonzuri, le puteti si comercializa, daca aveti II , deci ca la fosta PF.
Succes!
Infiintare i.i
total3r
am incercat sa infiintez o intreprindere individualacu domeniul principal comert si secundar fabricarea produselor de morarit [moara pt hrana animalelor moara ... (vezi toată discuția)