Asociatia de proprietari unde locuiesc ( fara importanta), a facut toate demersurile legale pentru a obtine datoria facuta la intretinere de un vecin.
Nu a mai platit intretinerea din anul 2010.
A fost dat in judecata si procesul a fost castigat. Pana s-a treminat procesul, la intretinere s-au acumulat datorii in continuare. A urmat al doilea proces, care a fost castigat si el.
Am apelat la un executor judecatoresc, dar nu poate recupera datoria pt ca apartamentul in discutie, nu este inscris la DITL, iar detinatorul nu are nici un venit (salariu sau pensie).
S-au facut sesizari la politie, DITL, ANAF, iar raspunsurile primite au fost ca nu pot face nimic decat sa-l amendeze, dar nici pe acelea nu are de unde sa le plateasca.
In acest caz executorul ne-a anuntat ca inchide dosarul.
In conditiile acestea ma intreb, noi ceilalti contribuabili, de ce ne platim taxele daca se poate sa nu fim trasi la raspundere in nici un fel?
Va rog din suflet sa ne sfatuiti, daca se poate, cum trebuie sa procedam, mai avem vreo sansa sa recuperam cca 30 000 lei?
Ar fi necesare cateva detalii. Detinatorul nu este si proprietarul acelui apartament? Este foarte curios cum de acel apartament nu figureaza la DITL. A fost cumparat, mostenit sau care a fost situatia si regimul juridic pentru acel apartament? Nu s-a platit niciodata impozit pe apartament?
Da, este proprietar...avem copie dupa contractul casei. A fost obtinuta cu mare greutate, dar asa am dovedit in instanta ca el este proprietar si am reusit sa castigam ambele procese. Este proprietar din 1991, dar nu a inscris apartamentul la DITL si nu a platit impozit niciodata. Am facut sesizare la ei si au spus ca vor lua masuri, dar mai mult de amenda nu-i pot da. Pentru a fi inscris, proprietarul trebuie sa dea declaratie. Biroul de executare silita ne-a spus ca nu are nici un venit declarat si in cazul asta sunt nevoiti sa inchida dosarul.
Bun. Cand a fost demarata executarea silita, adica pe ce data ati depus cererea la Bej? (ma intereseaza daca procedura este demarata pe vechiul sau pe noul cod de procedura civila si de unde ati procurat copia actului de proprietate).
Factura primita de la Biroul Executorului Judecatoresc este din 21.07.2017.
Copia de pe contractul casei o avem chiar de la proprietar. La o adunare generala s-a hotarat ca toti proprietarii sa ne dea copii de pe contracte pt a reface cartea de imobil ca sa nu fim amendati. Si mai avem o cerere facuta de el catre administratie, in care solicita scoaterea de la intretinere a unui chirias pe care il avusese.
Presupunand ca executarea silita se deruleaza pe noul cod de procedura civila, din punctul meu de vedere, executorul judecatoresc are posibilitatea sa solicite biroului de cadastru si publicitate imobiliara deschiderea cartii funciare pe numele debitorului, cu avansarea sumelor necesare de catre creditor, apoi va nota urmarirea silita, apoi poate valorifica bunul imobil la licitatie publica (este o procedura noua, presupune cheltuiala si bataie de cap suplimentara, insa poate fi o varianta de luat in calcul). Temeiul il gasiti in art.829 alin(2) cod procedura civila.