avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1224 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Minor domiciliat în Austria. Cum i se poate prelungi ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Minor domiciliat în Austria. Cum i se poate prelungi pașaportul dacă tatăl nu va fi de acord?

Buna ziua. Nu sunt inca intr un divort.
Eu, mama copilului, locuiesc impreuna cu copilul in Austria de sase ani. Tatal s a reintors in Romania, anul trecut. Pana cand expira pasaportul fiului nostru (pasaportul va expira in vara 2018), eu ca mama am dreptul de a circula cu baiatul nostru peste tot, cu acordul tatalui, dat in scris, printr o procura notariala.. La fel are si sotul un acord semnat la notar, precum ca, si eu sunt de acord ca el sa circule cu copilul nostru, in absenta mea.
Cu aceste hartii noi am putut circula pe ruta Romania Austria necalatorind unul dintre noi cu cel mic.
Precum am amintit mai sus, in vara ii expira pasaportul baiatului iar tatal deja mi a spus ca nu va mai da acordul in scris, nu va mai fi de acord ca baiatul sa mai circule cu mine.
Astfel tatal crede ca, eu si cel mic il vom urma in Romania la vara. Pentru baiat acest lucru ar insemna o rupere de la existenta lui din Austria. Aici merge la scoala, are prieteni.
Exista o hartie sau o lege poate europeana, pentru a gasi o solutie, in cazul nostru?
Relatia dintre noi, tata -mama s a racit, contact, au copilul si tatal zilnic pe telefon. Copilul nu e prea afectat de tot ce se intampla, nu isi doreste mult prezenta tatalui in viata noastra. Sunt deciziile baiatului, fara influente negative din partea mea.
Baiatul vrea sa ramana in Austria pentru a continua a merge la scoala pe clasa a doua in Austria. Eu la fel, nu vad acum o intoarcere in Romania.
As fi recunoscatoare pentru o idee, sfat, sugestie.......solutie ...
Multumesc frumos.
Ultima modificare: Duminică, 4 Martie 2018
Manuela Rășină, administrator
Buna ziua
In primul rand, nu vorbim despre o procura ci de o declaratie prin care tatal copilului isi exprima acordul pentru efectuarea de calatorii in strainatate fara a fi insotit de acesta.
Nu ati spus exact care este problema pentru care cereti o solutie.
Daca problema este eliberarea unui nou pasaport pe numele minorului si/sau iesirea din tara fara acordul tatalui trebuie sa stiti, in primul rand ca pasaportul se poate reinnoi la ambasada deci nu este obligatoriu sa va deplasati in tara pentru asta. Mai departe, pentru eliberarea pasaportului si/sau pentru iesirea din tara a minorului fara acordul unuia dintre parinti, legea 248/2005 prevede anumite exceptii :
Ieşirea din România a minorilor, în situaţia în care existã neînţelegeri între pãrinţi cu privire la exprimarea acordului ori unul dintre pãrinţi se aflã în imposibilitatea de a-şi exprima voinţa, cu excepţia situaţiilor prevãzute la art. 30 alin. (2) şi (3), se permite numai dupã soluţionarea neînţelegerilor de cãtre instanţa de judecatã, în condiţiile legii.
Art. 30, al. 3, lit. b din acceasi lege spune ca se permite iesirea din Romania a minorilor ""in cazul in care insotitorul face dovada ca minorul se deplaseaza pentru studii sau concursuri oficiale, prin prezentarea unor documente corespunzatoare, din care sa rezulte perioada si statul sau statele in care se vor desfasura aceste studii sau concursuri, chiar daca exista acordul doar al unuia dintre parinti.
Aceleasi cazuri se aplica si eliberarii pasaportului pentru un minor conform art. 17^1 lit e.
Deci, teoretic, daca dumneavoastra faceti dovada "cu acte corespunzatoare" din care sa rezulte perioada si statul in care se vor desfasura studiile, copilul ar putea primi pasaport fie la ambasada fie in Romania iar ulterior ar putea iesi din tara insotit de dvs, fara acordul tatalui.
Totusi, pentru a evita anumite inconveniente va sfatuiesc sa va informati cu suficient timp inainte, la ambasada/servicul pasapoarte si/sau la politia de frontiera ce inseamna "acte corespunzatoare" in acceptiunea lor.
Ca alternativa, puteti obtine suplinirea acordului tatalui cu privire la eliberarea pasaportului catre minor si/sau cu privre la iesirea din tara a minorului in instanta, prin ordonanta presedintiala.


Buna ziua domnul MihailZC,

MULTUMESC pentru raspunsul rapid trimis. Au fost informatii foarte importante si bine de stiut.

Credeti ca, "studii" sau "perioade de studii" includ si clasele primare I-IV ?

Posibil sa pot obtine un pasaport la ambasada pe baza "studiiilor copilului", in schimb la politia de frontiera nu stiu daca se includ si/ sau sunt suficiente aceste "acte corespunzatoare". O sa intreb la politia de frontiera, pe Internet nu am gasit suficiente informatii in acest sens.

Iar daca s ar ajunge la o potentiala ordonanta presedintiala, am sincer emotii.

Suntem casatoriti de noua ani. Nu au existat deloc acte de violenta, abuzuri. Doar "aceast conflict de viziuni asupra viitorului". Eu am ramas in Austria iar el deja s a reintors in Romania, de un an. Nu este vorba despre noi, e cel mic implicat si am spus eu, sansele lui de viitor.
Eu cred ca sotul ar putea aduce si el argumente "bune" precum ca, copilul poate fi inscris la o scoala cu predare in limba germana, si in Romania, plus este aproape de tatal sau si bunicii lui.
Imi puteti scrie va rog, parerea dumneavoastra in acest caz, daca si tatal aduce argumente bune, care ar fi finalul povestii, in mod realist?

Oricum poate am intra deja pe alt subiect referitor la custodia copilului.

Si as mai dori sa stiu cand are "dreptul la cuvant" un minor, la ce varsta?

si
in cazul in care s ar deschide un proces, pe perioada procesului, eu pot circula cu baiatul in Romania, fara declaratia - acordul tatalui?

Nu am deloc cunostiinte pe avocatura....si va sunt EXTREM DE RECUNOSCATOARE PENTRU TIMPUL DUMNEAVOASTRA acordat "acestei teme".
Multumesc din nou anticipat!
Nu stiu daca clasele primare pot echivala cu "studii" ... vorbim de activitate educationala deci inclin sa cred ca da.
Cu privire la ce s-ar putea intampla daca tatal aduce argumente bune, nu ma pot pronunta pentru ca nu am cunostinte solide de procedura civila, poate va raspunde altcineva.
In cazul in care parintii divorteaza dupa ce minorul a implinit varsta de 10 ani, acesta trebuie audiat de instanta sau de notarul public.
Nici in ceea ce priveste calatoria in ROmania pe timpul desfasurarii procesului nu stiu ce sa spun: teoretic, pentru a calatori in Romania nu aveti nevoie de acordul tatalui. Pe de alta parte, tatal are dreptul de a avea relatii personale cu minorul la locuinta sa, in cazul in care parintii nu locuiesc impreuna.
Va sfatuiesc sa luati legatura cu un avocat specialist in probleme de familie.
Multumesc din nou!

Mai am o intrebare, defapt nu inteleg eu o "fraza"....nu inteleg ca semnificatie, nici gramatical.....
Daca ma puteti lamuri, ce inseamna : "a solicita in instanta suplinirea acordului tatalui" ?
Incep de acum, sa ma preocup despre "situatia mea delicata". .......................................................
O saptamana buna va doresc!
In cazul in care tatal nu isi da acordul ca minorul sa calatoreasca impreuna cu mama in strainatate (in mod abuziv, sa spunem), mama se adreseaza instantei, demonstreaza ca respectiva calatorie este in interesul minorului dupa care instanta emite o hotarare judecatoreasca care inlocuieste acordul tatalui.

Alte discuții în legătură

Cum trebuie sa depun o ordonanta presedintiala aimetti aimetti Buna ziua, Prietena mea actuala este casatorita in continuare cu sotul ei dpdv legal, dar el a plecat din casa si a lasat-o balta cu copilul si nu vrea sa ... (vezi toată discuția)
Acordul tatalui pentru scoaterea copilului din tara cris777 cris777 Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarele 2 situatii: 1. Parinti necasatoriti, [u]tatal apare in certificatul de nastere al copilului[/u], ... (vezi toată discuția)
Buna seara! este possibila iesirea din romania a unui minor cu ... Ionela101a Ionela101a Buna seara! Este posibila iesirea din Romania a unui minor cu titlu de calatorie? Tin sa mentionez ca mama este romanca Si tatal cetatean strain, copilul Nu ... (vezi toată discuția)