avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 926 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Minor domiciliat în Austria. Cum i se poate prelungi ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Minor domiciliat în Austria. Cum i se poate prelungi pașaportul dacă tatăl nu va fi de acord?

Buna ziua. Nu sunt inca intr un divort.
Eu, mama copilului, locuiesc impreuna cu copilul in Austria de sase ani. Tatal s a reintors in Romania, anul trecut. Pana cand expira pasaportul fiului nostru (pasaportul va expira in vara 2018), eu ca mama am dreptul de a circula cu baiatul nostru peste tot, cu acordul tatalui, dat in scris, printr o procura notariala.. La fel are si sotul un acord semnat la notar, precum ca, si eu sunt de acord ca el sa circule cu copilul nostru, in absenta mea.
Cu aceste hartii noi am putut circula pe ruta Romania Austria necalatorind unul dintre noi cu cel mic.
Precum am amintit mai sus, in vara ii expira pasaportul baiatului iar tatal deja mi a spus ca nu va mai da acordul in scris, nu va mai fi de acord ca baiatul sa mai circule cu mine.
Astfel tatal crede ca, eu si cel mic il vom urma in Romania la vara. Pentru baiat acest lucru ar insemna o rupere de la existenta lui din Austria. Aici merge la scoala, are prieteni.
Exista o hartie sau o lege poate europeana, pentru a gasi o solutie, in cazul nostru?
Relatia dintre noi, tata -mama s a racit, contact, au copilul si tatal zilnic pe telefon. Copilul nu e prea afectat de tot ce se intampla, nu isi doreste mult prezenta tatalui in viata noastra. Sunt deciziile baiatului, fara influente negative din partea mea.
Baiatul vrea sa ramana in Austria pentru a continua a merge la scoala pe clasa a doua in Austria. Eu la fel, nu vad acum o intoarcere in Romania.
As fi recunoscatoare pentru o idee, sfat, sugestie.......solutie ...
Multumesc frumos.
Ultima modificare: Duminică, 4 Martie 2018
Manuela Rășină, administrator
Inca odata, ar trebui sa vorbiti cu un avocat din fiecare tara ca sa vedeti costurile din fiecare si timpii de succes.
Pentru notificare, in functie de situatie, se poate face de notar, avoact, se poate trimite prin executor sau curier. Difera de la situatie la situatie alegerea. Eu recomand o notificare pentru acord facuta de avocat, cu temeiuri juridice care sa-i arate domnului ca nu prea sunt sanse sa nu reusiti in instanta si el ramane cu cheltuieli de judecata, cu termen, cu programari facute etc. Inca odata, asta nu se stabileste la fel pentru toata lumea si nu o stabileste un jurist singur, fie ca e avocat sau nu. E o decizie a dv., in principal, dupa ce treceti in revista argumentele, costurile, procedurile aratate de avocat pentru fiecare varianta in parte.

Sigur ca v-a spus ca refuza categoric, nu-l costa nimic. POate, totusi, daca vede ca il costa refuzul, sa revina asupra lui. Nu stiu, nu-l cunosc, ar fi insa decizia logica.
Din pacate, suntem educati foarte prost si ascultam numai de frica de lege. Poate i se va face frica de costuri, poate nu. Dv. veti decide. Mai mutle detalii nu prea am a va da, lucrurile sunt simple: va da acord, bine, nu, mergeti in instanta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum trebuie sa depun o ordonanta presedintiala aimetti aimetti Buna ziua, Prietena mea actuala este casatorita in continuare cu sotul ei dpdv legal, dar el a plecat din casa si a lasat-o balta cu copilul si nu vrea sa ... (vezi toată discuția)
Acordul tatalui pentru scoaterea copilului din tara cris777 cris777 Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarele 2 situatii: 1. Parinti necasatoriti, [u]tatal apare in certificatul de nastere al copilului[/u], ... (vezi toată discuția)
Buna seara! este possibila iesirea din romania a unui minor cu ... Ionela101a Ionela101a Buna seara! Este posibila iesirea din Romania a unui minor cu titlu de calatorie? Tin sa mentionez ca mama este romanca Si tatal cetatean strain, copilul Nu ... (vezi toată discuția)