avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 926 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Minor domiciliat în Austria. Cum i se poate prelungi ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Minor domiciliat în Austria. Cum i se poate prelungi pașaportul dacă tatăl nu va fi de acord?

Buna ziua. Nu sunt inca intr un divort.
Eu, mama copilului, locuiesc impreuna cu copilul in Austria de sase ani. Tatal s a reintors in Romania, anul trecut. Pana cand expira pasaportul fiului nostru (pasaportul va expira in vara 2018), eu ca mama am dreptul de a circula cu baiatul nostru peste tot, cu acordul tatalui, dat in scris, printr o procura notariala.. La fel are si sotul un acord semnat la notar, precum ca, si eu sunt de acord ca el sa circule cu copilul nostru, in absenta mea.
Cu aceste hartii noi am putut circula pe ruta Romania Austria necalatorind unul dintre noi cu cel mic.
Precum am amintit mai sus, in vara ii expira pasaportul baiatului iar tatal deja mi a spus ca nu va mai da acordul in scris, nu va mai fi de acord ca baiatul sa mai circule cu mine.
Astfel tatal crede ca, eu si cel mic il vom urma in Romania la vara. Pentru baiat acest lucru ar insemna o rupere de la existenta lui din Austria. Aici merge la scoala, are prieteni.
Exista o hartie sau o lege poate europeana, pentru a gasi o solutie, in cazul nostru?
Relatia dintre noi, tata -mama s a racit, contact, au copilul si tatal zilnic pe telefon. Copilul nu e prea afectat de tot ce se intampla, nu isi doreste mult prezenta tatalui in viata noastra. Sunt deciziile baiatului, fara influente negative din partea mea.
Baiatul vrea sa ramana in Austria pentru a continua a merge la scoala pe clasa a doua in Austria. Eu la fel, nu vad acum o intoarcere in Romania.
As fi recunoscatoare pentru o idee, sfat, sugestie.......solutie ...
Multumesc frumos.
Ultima modificare: Duminică, 4 Martie 2018
Manuela Rășină, administrator
Buna ziua Domnul MihailZC,

Multumesc foarte mult pentru raspuns.

Ce ati mentionat mai sus, se regaseste intr un articol?

Pentru acest pas, de "a m a adresa instantei, demonstrand ca, calatoria este in interesul minorului, de a si continua clasa a II" , trebuie sa ma aflu in proces de divort?

sau ar fi posibila o varianta, gen: parintii minorului locuiesc separat, alte domicilii/ tari, nefiind divortati inca?
Nu trebuie sa va aflati in divort. Trebuie pur si simplu sa doriti sa calatoriti cu minorul in strainatate in interesul acestuia iar tatal sa nu fie de acord.
Nu exista un articol care sa descrie exact situatia despre care vorbeam mai sus in schimb Legea 248/2005 (privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in straintate) spune in art 31 al 3 astfel: (3) Ieşirea din România a minorilor, în situaţia în care existã neînţelegeri
între pãrinţi cu privire la exprimarea acordului ori unul dintre pãrinţi se aflã
în imposibilitatea de a-şi exprima voinţa, cu excepţia situaţiilor prevãzute la
art. 30 alin. (2) şi (3), se permite numai dupã soluţionarea neînţelegerilor de
cãtre instanţa de judecatã, în condiţiile legii.

Suplinirea acordului tatalui inseamna "solutionarea neintelegerilor", in opinia mea.
Desi exista texte legale, in practica, la frontiera minorul iese din tara cu pasaport valabil si acordul parintilor sau, in lipsa, justificare (certificat deces, hotarare etc.). La fel se si elibereaza pasaportul copilului. Exceptiile din lege sunt acelea cand altfel nu se poate.
Doamna care a inceput subiectul are varianta divortului sau a unei ordonante. Asta in Romania, pentru ca poate face aceste demersuri si acolo, in Austria. Durata e de cateva saptamani, in functie de instanta, in Romania.
Ar trebui sa contactati un avocat local si unul din tara, sa cereti costuri si durate estimative si sa incepeti demersul ca sa nu ajungeti pe ultima suta de metri.
Nu in ultimul rand va sfatuiesc sa il notificati pe domnul ca sa ii dati o sansa oficiala de a-si da acordul.

In privinta studiilor sau a tratamentelor medicale de care se facea vorbire mai sus, legea prevede studii sau tratamente care nu puteau fi prevazute si care incep in atat de scurt timp incat o ordonanta nu ar fi avut timp sa fie pronuntata. De exemplu, atunci cand apare o boala cu un tratament mai bun afara, cand copilul s-a calificat la etapa urmatoare a unui concurs care se tine in alta tara... nu cand ambii parinti stiau de anul trecut ca minorul va continua scoala, avand astfel tot timpul din lume sa faca demersurile legale.
In opinia mea, ca avocat, in baza unei ordonante nu ar trebui permisa iesirea din tara a unui minor. Totusi, in practica nu am auzit probleme in acest sens.

In plus, nu cunosc situatia si nimeni nu va poate da un procent de reusita, insa imi pare ca sansele sunt de partea dv.
Totusi, referitor la varsta copilului, acesta nu alege si, mai ales, un minor nu decide. Relatia cu parintii lui trebuie incurajata de ambii, indiferent cat de suparat e un copil pe unul sau pe amandoi. El nu poate decide ca vrea sa stea fara un parinte, nu are capacitatea emotionala de a constientiza anumite sentimente complexe si de a le manageria. Astfel, la prima suparare ca un parinte nu face asa cum considera copilul ca e corect, apare, de regula, un sentiment de respingere din partea copilului. In realitate, copilul isi doreste insa sa fie reglementata situatia in modul cum o vede el si isi pedepseste astfel parintele care actioneaza diferit.
Nu inseamna ca nu isi iubeste sau ca decide ca nu mai vrea aproape un parinte. Inseamna ca e tulburat si ca doreste sa fie acceptat. Un fel de: tu ma parasesti pe mine, uite ca te parasesc si eu pe tine, o pedepsiore a parintelui care l-a abandonat. Asta se intampla tocmai pentru ca il iubeste si are nevoie de el.
Nu cadeti in capcana de a lasa copilul sa decida, nu e decizia lui.

Ultima modificare: Marți, 6 Martie 2018
Cabinet de avocat Liliana Grădinaru, Avocat
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua Doamna Avocat Liliana Gradinaru,

Multumesc frumos pentru mesajul dumneavastra!
Tocmai pentru a nu intra intr o criza de timp, m am decis, a lua intai cateva informatii de pe net, pentru a avea "o oarecare baza juridica" inainte de "fapte" si sau "actiuni".
Cu siguranta, un comportament rebel al copilul nostru se va naste din actiunile parintilor sai, iar sufletelul lui este afectat de tot ce il inconjoara.............psihologic, eu sunt constienta de urmari (tatal nu este genul omului comunicativ, intelegator, nu cunoaste compromisul, nu vrea sa vada o situatie de castig pentru noi 3: el, copilul si eu mama copilului. In fine, sunt sigura ca, nu suntem unici cu un astfel de caz .... ]

Vreau sa va intreb: cum ar trebuie sa procedez in legatura cu notificarea oficiala adresata sotului?
Se face la Notar, in absenta sotului? Iar el va primi acasa o scrisoare?
El mi a spus deja ca, refuza categoric, a mi da acea declaratie, prin care el isi exprima acordul, ca baiatul nostru sa calatoreasca in strainatate, insotit numai de mama lui.

Vreau doar sa precizez un lucru, care poate nu s ar fi inteles din toate discutiile mai sus.
Locuim de aproape 7 ani in Austria, insa nu avem cetatenie austriaca. Avem un drept de sedere, eu am un contract de munca aici iar baiatul merge pe clasa I aici. In Austria a facut gradinita si clasa Zero. Ne avem aici, sa spun asa, existenta, in mod oficial si in mod corect.
Ultima modificare: Marți, 6 Martie 2018
Brigitte17, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util

Instanta de judecata poate ordona masuri grabnice, vremelnice, pe cale de ordonanta presedintiala.



Solicitati instantei de judecata ( in situatia in care autoritatea parinteasca nu va fi exercitata de catre dumneavoastra ) pronuntarea unei hotarari care sa suplineasca acordul de vointa al tatalui , pentru parasirea tarii, si ,in cazul in care este necesar, si pentru eliberarea pasaportului individual pentru minor.( daca este deja eliberat, se impune predarea acestuia, catre dumneavoastra).


Raportat la principiul preeminentei interesului superior al copilului, instanta de judecata poate dispune masurile legate de cresterea si de educarea copilului minor , pe cale de ordonanta presedintiala.


Pe cale dreptul comun poate fi solutionat un alt proces, cu acelasi obiect, hotararea obtinuta pe calea ordonantei presedintiala neavand autoritate de lucru judecat cu privire la un asemenea proces.


Ordonanta presedintiala este solutionata , de regula , cu citarea partilor.




Sentinta judecatoreasca este atacabila este executorie de drept, atacabila cu apel, in termen de 5 zile de la comunicare ( daca hotararea a fost luata nefiind citate partile ) sau de la pronuntare ( fiind legal citate partile ).

Actiunea poate fi depusa si pe calea dreptului comun.


Va puteti raporta si la divort, cerand autoritate exclusiva.

Parasirea tarii, in localitatea de resedinta, daca este una dovedita, se realizeaza fara acordul tatalui.


Succes.




Ultima modificare: Marți, 6 Martie 2018
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

Alte discuții în legătură

Cum trebuie sa depun o ordonanta presedintiala aimetti aimetti Buna ziua, Prietena mea actuala este casatorita in continuare cu sotul ei dpdv legal, dar el a plecat din casa si a lasat-o balta cu copilul si nu vrea sa ... (vezi toată discuția)
Acordul tatalui pentru scoaterea copilului din tara cris777 cris777 Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarele 2 situatii: 1. Parinti necasatoriti, [u]tatal apare in certificatul de nastere al copilului[/u], ... (vezi toată discuția)
Buna seara! este possibila iesirea din romania a unui minor cu ... Ionela101a Ionela101a Buna seara! Este posibila iesirea din Romania a unui minor cu titlu de calatorie? Tin sa mentionez ca mama este romanca Si tatal cetatean strain, copilul Nu ... (vezi toată discuția)