avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... perioada pastrare documente
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

perioada pastrare documente

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu ceva clarificari referitoare la perioadele de stocare/arhivare a documentelor SSM/SU.
Cat ar trebui sa fie pastrate fisele individuale de instruire, fisele de aptitudine, decizii, tematici, dosare de cercetare accident? care este legea care reglementeaza aceasta perioada de stocare?

In urma unui control ITM am aflat faptul ca termenul de pastrare al carnetelor de instruire individuala este de 5 ani cf legii arhivarii documentelor, dar eu nu am cunostinta despre aceasta lege. Ma puteti ajuta cu ceva clarificari in acest sens?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 13:33, 22 Februarie 2018
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Periada de pastrare a fiselor individuale de instruire este reglementata de Normele metodologice de aplicare a L 319/2006, art. 81 (5)
Fişa de instruire individuală se păstrează în întreprindere/unitate, de la angajare până la data încetării raporturilor de muncă
.
Fisele de aptitudine au data de valabilitate inscrisa chiar pe fisa ! Dupa acea data, lucratorul merge la un nou examen medical iar medicul de medicina muncii emite o noua fisa de aptitudine, cu o noau valabilitate de obicei 1 an !
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Fisele de aptitudine se emit in 2 exemplare - 1 expl. la salariat si 1 expl. atasata la fisa individuala de instruire ssm.
Dupa o examinare medicala periodica conform programarii interne/ la cererea salariatului/ cu ocazia inregistrarii concediului de risc maternal/ la schimbarea locului de munca, postului de lucru, activitatii, se emite de catre medicul specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale, o fisa de aptitudine nou (daca au intervenit modificari in starea de sanatate a lucratorului) si obligatoriu la schimbarea locului de munca/ postului de lucru/ meseriei. Noua fisa de aptitudine se pastreaza impreuna cu fisa individuala de instruire ssm.
In practica curenta, nefiind precizat un termen de pastrare pentru fisa de aptitudine in HG nr. 355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare, toate fisele de aptitudine emise in timp se pastreaza langa fisa individuala de instruire ssm, pe toata durata mentinerii raporturilor de munca.
Avantajul acestei pastrari este ca permanent conducatorul locului de munca (pastratorul legal fisei individuale de instruire in domeniul ssm) are la dispozitie, in orice moment, evolutia starii de sanatate a lucratorului, in timp.
Inteleg ca dupa ce angajatul inceara contractul de munca, aceste documente le pot distruge? Nu le mai pastez in arhiva 5 ani cum am aflat in timpul controlului?

Stiu ca fisele de apt se emit pe un an, dar dupa un an, ce fac cu ele? Le tin atasate carnetului? Cat timp le tin?

Dar despre deciziile ssm si su, evaluarea de riscuri? Le distrug cand isi pierd valabilitatea?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cititi cu atentie mesajele anterioare.
Cine a mentionat termenul de pastrare de 5 ani sa precizeze art. de lege care stabileste acest termen pentru documentele in discutie.
Celelalte documente se pastreaza ca timp conform prevederilor interne ale firmei, in arhiva firmei. De multe ori, documente emise anterior, chiar daca intre timp s-au emis altele noi (acestea ar trebui sa mentioneze modificarea si/ sau completarea, anularea/ inlocuirea celorlalte) sunt utile pentru intocmirea de situatii/ raportari, etc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ssm si psi flor05 flor05 Cat timp se pastreaza fisele de SSM si PSI daca firma se inchide sau angajatul pleaca din firma (vezi toată discuția)
Buna ziua, la incetarea activitatii, a contractului de munca, ... Pedrosi Pedrosi Buna ziua, La incetarea activitatii, a contractului de munca, (din punct de vedere SSM-SU), se inchid fisele SSM-SU scriind in rubricile de periodic(imediat ... (vezi toată discuția)
Termen pastrare Jerry62 Jerry62 Buna ziua, Dupa incetarea contractului individual de munca , fisele de instruire individuala SSM si SU ale fostului angajat, cat timp se pastreaza/se ... (vezi toată discuția)