Buna ziua! Mentionez faptul ca in data de 18.12.2017 am depus la primarie documentatia pt eliberarea unui CU pt o casa p+m. Accesul la parcela care are 576 m2 si cu o deschidere la strada de 22m se face prin drum de servitute, acest drum de servitute are 4m la intrarea din drumul judetean pe o lungime de aprox 40ml dupa care se largestela 6 m pe o portiune de aprox 110 ml pana la parcela mea, iar mai in spate de parcela mea exista si un loc de intoarcere, mentionez faptul ca in cartierul deservit de aceasta strada sunt construite cca 20 de case si mai sunt 8 parcele de 5-6 ari ficare, in data de 16.01.2018 arhitectul sef emite si semneaza certificatul de urbanism ( inainte cu 2 zile de expirarea celor 30 de zile) iar primarul refuza semnarea lui. Motivul invocat de primar este acela ca sunt deja 20 de case si daca o sa se mai construiasca inca 5-6 case o sa fie greu cu accesul auto fapt pt care ar mai vrea un drum care de fapt exista si s-ar putea face un sens de rotatie sa se mai poata iesi pe o strada paralela dar problema este ca vecinul a inchis acel drum care sste tot de servitute ca sustine ca este terenul lui si asa vrea el. Iar primarul imi zice ca daca rezolv eu cu vecinul respectiv sa-si retraga gardul o sa-mi dea certificatul de urbanism pana atunci nu, vecinul fiind unul dificil nu doreste. In situatia mentionata ce treaba as avea eu sa-l dau pe om in judecata? Exista o lege care sa zica cate case se pot construii pe un anumit drum? Primarul face corect acest lucru? In timp ce arhitectul sef a emis CU. Care se afla pe masa primarului de 2 luni jumate. Mentionez faptul ca eu am o copie dupa CU semnat de arhitect dar nu si de primar. Ce as putea face in aceasta situatie?
Intrebare: cand ati cumparat terenul vechiul proprietar a prezentat la notariat certificat de urbanism? De regula vanzarile terenurilor intravilane construibile se fac cu certificat de urbanism, dar in situatia in care cumparatorul doreste sa cumpere si fara acest certificat isi asuma unele riscuri, declara ca doreste sa cumpere fara urbanism si notarul poate incheia contractul de vanzare cumparare.. Acum cand vreti sa construiti cred ca realizati si dvs. care ar fi unul din riscurile acelea.... fiindca de regula cine cumpara teren intravilan construibil in viitor va dori sa si construiasca.
Dar odata ce arhitectul primariei elibereaza certificatul de urbanism si nu cere puz , terenul inseamna ca este construibil iar primarul incapatanat ca nu vrea sa semneze.
Eu incercam sa merg pe firul evenimentelor ca sa aveti un punct de pornire. Cititi cu atentie contractul de vanzare cumparare. Daca in cuprinsul lui este mentionat un certificat de urbanism, inseamna ca a existat atunci cand ati cumparat. In acest caz solutia ar fi sa luati legatura cu notarul si sa ii solicitati o copie legalizata din arhiva a certificatului.
Comparand acel certificat cu cel pe care l-ati luat dvs. acum, veti putea observa daca exista diferente intre cele doua. Cu alte cuvinte, prin certificatul de urbanism aflati care este tipul de proprietate (privata sau publica), care sunt conditiile ce trebuie indeplinite de cladirea ce urmeaza a fi construita (regimul de inaltime admis, limitele fata de vecinatati si axul strazii, coeficientul de utilizare a terenului - C.U.T, procentul de ocupare a terenului – P.O.T etc.) si masura in care terenul se incadreaza in activitatea economica a zonei. Totodata, prin acest act se stabilesc cerintele urbanistice care urmeaza a fi indeplinite in functie de specificul amplasamentului, precum si lista ce cuprinde avizele si acordurile legale, necesare pentru a se elibera autorizatia de construire.
Daca exista vreun paragraf inserat in contract in care se mentioneaza faptul ca insistati sa se incheie contractul fara prezentarea unui certificat de urbanism, atunci cumpararea ati facut-o pe riscul dvs.