avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 197 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Cesiune creanta intre firme
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Cesiune creanta intre firme

Buna
O firma din romania care intra in dizolvare datoreaza bani la o firma din UK(A). Pentru a nu intra in litigiu, doreste sa cedeze firmei din UK
(A) drepturile de incasare viitoare care ar putea decurge din un alt contract incheiat cu o alta firma din UK (B), dar aceste drepturi de incasare si venituri viitoare nu sunt certe.

Practic firma din romania are semnat contract cu firma B, contract in baza caruia incaseaza comision la fiecare 6 luni daca clientii trimisi la firma B continua contractul dupa cele 6 luni. Deci veniturile nu sunt certe.

In acest caz, daca firma A accepta tranzactia, se poate ceda dreptul contractual de incasare de la firma B? Poate sa cedeze o creanta viitoare si incerta?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: gabrici , utilizator 23:13, 22 Februarie 2018
Creantele viitoare pot fi cesionate in conformitate cu art. 1572 Cod Civil:
Creanţe viitoare
(1) În caz de cesiune a unei creanţe viitoare, actul trebuie să cuprindă elementele care permit identificarea creanţei cedate.
(2) Creanţa se consideră transferată din momentul încheierii contractului de cesiune.

Apoi, art. 1285 al 1 si, 2 spun asa:
Art. 1585
Obligaţia de garanţie
(1) Dacă cesiunea este cu titlu oneros, cedentul are, de drept, obligaţia de garanţie faţă de cesionar.
(2) Astfel, cedentul garantează existenţa creanţei în raport cu data cesiunii, fără a răspunde şi de solvabilitatea debitorului cedat. Dacă cedentul s-a obligat expres să garanteze pentru solvabilitatea debitorului cedat, se prezumă, în lipsa unei stipulaţii contrare, că s-a avut în vedere numai solvabilitatea de la data cesiunii.

Cu alte cuvinte, aveti dreptul de a cesiona o creanta viitoare dar si obligatia de a garanta pentru existenta acesteia.

Dacă firma A acceptă această tranzacție, se poate, contractul este legea părților câtâ vreme nu se încalcă normele imperative .
Multumesc mult pentru informatii, foarte ajutatoare

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cesiune creanta medalex medalex Am incheiat un contract de cesiune creanta in care am calitatea de cesionar. Contractul in baza caruia s-a cedat creanta nu a mai fost dus la indeplinire ... (vezi toată discuția)
Cedare creanta intre firme gabrici gabrici Buna O firma din romania care intra in dizolvare datoreaza bani la o firma din UK(A). Pentru a nu intra in litigiu, doreste sa cedeze firmei din UK (A) ... (vezi toată discuția)
Model notificare cesiune de creanta cerveza123 cerveza123 Buna ziua! Ma poate ajuta cineva cu un model de notificare cesiune de creanta? Va multumesc anticipat! (vezi toată discuția)