Buna ziua!
In speta de fata este vorba de situatia anormala produsa de legislatia salariala actuala, in care se afla societatea privind vreo 30 de salariati cu 1/4 norma. Si pentru ca administratorul nu este dispus sa asigure pentru atat de multi salariati un salariu peste minimul obligatoriu, se intreba daca nu este mai convenabil ca toti acesti salariati cu 1/4 norma sa devina PFA.
In aceasta idee, la art 148 pct 2 din C. fiscal este specificat ca persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente datoreaza contributii de asigurari sociale in cazul prevazut la litera b), daca venitul net lunar estimat a se realiza este cel putin egal cu nivelul salariului de baza minim brut pe tara in vigoare in luna in care isi incep activitatea. Daca acesti salariati devin PFA, venitul lor ar fi categoric sub nivelul minim salarial. In aceste conditii, care ar fi cheltuielile suportate de PFA? Eu inteleg din articolul mentionat mai sus ca nu se plateste CASS in conditia in care venitul net lunar estimat a se realiza este sub nivelul salarial de baza minim brut pe tara. Problema se pune si pentru CAS. Daca interpretez corect, daca vorbim de venit sub minim, ar ramane de achitat doar impozitul pe venit. D-voatra cum vedeti lucrurile?
Sa nu fie reconsiderata de catre cei de la finante activitatea acelor pfa ca activitate dependenta si sa plateasca impozitele ca sila un contract de munca normal si cu penalitati din urma.
Este vorba de activitatea de colectare lapte ( colectorul aduna laptele la centrul de colectare de la oamenii care vin cu galeata de lapte), nu cred ca ar exista riscul de a se supune aceasta ocupatie unei legislatii speciale.