avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 341 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... CAS din 2016 pentru PFA sistem real ( pensionar)
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

CAS din 2016 pentru PFA sistem real ( pensionar)

1.Odata cu modificarea Codului Fiscal din 2016 PFA , chiar daca este salariat va avea obligatia achitarii CAS in cota de 10.5%. Pensionarii PFA vor avea aceasta obligatie? Care va fi baza de calcul in acest caz?
2. CASS 5.5% se va calcula la nivelul salariului minim brut pe tara?( in prezent se calculeaza la nivelul venitului net).
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Vlajoaga Robert Mihai PFA , Consultant fiscal 09:53, 12 Ianuarie 2016
Un raspuns....:)
Doua raspunsuri :)
Am sintetizat putin modificarile dar sunt inca "proaspete".
Pensionarii nu platesc cas.
Si da, este un minim la sanatate.
Sanatate(CASS ): cota ramane de 5.5 % O sa platiti minim 696 lei si maxim 7970 lei intr-un an.
Adica daca estimati pt 2016 un venit net mai mic de 1050 lei net, o sa platiti pt 2016 la aceasta suma 5.5 % sanatate ( daca este pe zero - platiti 0) dar in 2017 o sa va vina regularizare ( de plata de la anaf) diferenta pana la 696 lei.
Atentie: Pt regularizare se iau in calcul TOATE veniturile persoanei fizice; daca aveti venituri din salarii, dividende, chirii, etc... si acestea intra in calcul; Ex: Daca venitul din salarii + pfa-ul depasesc min de 1050 lei net, atunci fiscul nu o sa va mai trimita regularizare.
Aceste sume sunt calculate la salariile din 2015; in 2016 posibil sa creasca. Cresterea in 2015 fata de 2015 a fosr de 5 % pt castigul salarial mediu brut
Pensia : (cas) Se introduce obligatia platii pensiei pt toate PFA urile ( indiferent daca sunt salariati ) daca venitul net este peste 845 lei net.
Pt pensionari - NU !(Art. 150.)
Pt norme - toti o sa platiti pensie - fara pensionari ( toate normele trec de aceasta suma) Se calculeaza 10.5 % din norma ( puteti opta pt 26.3 - daca vreti).
Pt sistem real : la inceputul anului 2016 se depune o declaratie cu estimatul pt 2016; Daca in declaratie estimati ca o sa realizati sub 845 lei lunar nu sunteti obligat la plata pensiei. DAR daca la finalul anului, cand depuneti declaratia finala pe 2016 cei de la fisc vad ca ati facut peste suma de 845 lei net o sa va trimita decizie de impunere pt tot anul care o sa fie egala cu profitul (venituri - cheltuieli ) * cota de pensie (10.5 %) + penalitati de neplata la termen ( nu sunt mari dar o sa existe)
unde sunt prevazute aceste reglementari aplicabile din 2016 ,in Codul Fiscal?
Pai sunt atatea... fiecare rand face trimitere la 3 4 articole.
Cea cu sanatatea este in legea sanatatii..
De ar fii asa simplu sa le ai pe toate intr-un loc.... Dar nu este.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa plata cass CONSULTING ABM CONSULTING ABM Daca poate cineva,va mai rog sa ma ajutati cu un raspuns. Cum am mai spus, sunt pensionara la limita de varsta si sunt PFA. Intrebarea mea este; trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Cas la pfa in 2016 steef steef Incepind cu 2016 conform noului cod fiscal PFA-urile vor datora CAS (casa de pensii)calculat la venitul net obtinut,chiar daca se obtin venituri din ... (vezi toată discuția)
Plafon pensii pfa Silvana Dobos Silvana Dobos Buna ziua, Am o intrebare mai specifica, puteti sa ma informati daca in 2016 un PFA care era in acelasi timp si angajat era obligatoriu inclus la cota de ... (vezi toată discuția)