avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 524 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Sunt căsătorită în Germania, cu regim matrimonial ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Sunt căsătorită în Germania, cu regim matrimonial separație de bunuri. Îmi pot vinde terenurile din România?

Buna ziua,
sunt casatorita in Germania cu un cetatean german. Avem bunuri separate.
Am cumparat terenuri in Romania unde eu am cota de 1/1 .
Pot sa le vand fara acordul lui? sau are si el drepturi la ele?
in caz de divort se impart?
se aplica legea germana sau romana?
Va multumesc anticipat!
Ultima modificare: Vineri, 2 Martie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: eclair , utilizator 19:34, 2 Martie 2018
Puteti vinde fara acordul lui cat timp demonstrati ca de la momentul casatoriei si pana la vanzare ati ramas in regimul separatiunii de bunuri. Nu se impart in caz de divort. Depinde unde intelegeti sa divortati, daca la asta se refera ultima intrebare.
Va multumesc pentru raspuns!
Revin cu detalii deoarece nu am formulat corect intrebarile si nu am explicat contextul.
Locuiesc in Germania
M-am casatorit in Germania in 2002 in regim de bunuri separate. In 2003 am legalizat casatoria in Romania. La vremea respectiva nu exista in Romania regimul de bunuri separate in casatorie.
Din anul 2012 eu am cetatenie dubla. Romano-germana
Din 2003 pana in 2015 am cumparat mai multe terenuri si case. Pe unele terenuri am cota de 1/1 (deoarece pana in 2013-14 sotul meu nu avea dreptul sa cumpere terenuri in calitate de cetatean strain),pe altele avem cota de ½ (cele cumparate dupa 2013-2014)
Casele sunt in cota de 1/2.
Intrebarea mea este: pot vinde terenurile unde eu am cota de 1/1?
Daca divortez in Germania cum se impart bunurile din Romania? Dupa legile din Germania sau dupa legile din Romania?
As putea sa divortez si in Romania? Atunci cum s-ar imparti bunurile din Romania?
Va multumesc anticipat!
Ultima modificare: Luni, 26 Februarie 2018
nness, utilizator
Ce intelegeti prin legalizarea casatoriei in Romania in 2003? Transcrierea certificatului de casatorie?
Cata vreme dvs v-ati casatorit in regimul separatiei de bunuri, nu exista bunuri comune care sa fie impartite dupa desfacerea casatoriei. Ramaneti in situatia in care ar fi orice alti doi coproprietari care s-au apucat sa cumpere o casa in cote de 1/2 pentru fiecare. Puteti vinde terenurile pe care sunteti proprietar deplin, presupunand ca nu pe acestea se afla si casele pe care este proprietar si sotul. Puteti sa divortati atat in Romania cat si in Germania.
Va multumesc pentru raspuns!
Da, am transcris casatoria in Romania.
Am nevoie de documentul care atesteaza regimul de bunuri separate pentru a vinde terenurile ? Tradus in lb romana si legalizat? Sau doar de o copie?
Acest document nu se afla in posesia mea ci a sotului meu.Sper sa-l pot recupera de la biroul notarial sau cel putin un duplicat.
Ca sa divortez in Romania trebuie sa ma repatriez mai intai? (Am dubla cetatenie si domiciliul in Germania)
Pot divorta doar in Bucuresti? Cat dureaza in acest caz un divort ?
In Germania ar trebui sa astept un an ( cu separare de domiciliu) pana sa pot incepe divortul.
Deci as plati foarte mult. Eu oricum as vrea sa ma intorc definitiv in Romania.
Imi puteti recomanda un avocat specializat pe divorturi intre cetateni romanai si cetateni germani? As putea avea o consultanta telefonica sau prin email / skype?
Va multumesc inca o data!
Pentru a putea fi folosit in Romania, documentul ce atesta regimul matrimonial al separatiunii de bunuri trebuie apostilat in Germania, apoi tradus in romana iar semnatura traducatorului trebuie legalizata la un birou notarial.
Totusi, in momentul in care ati cumparat terenurile nu ati declarat ca sunteti casatorita in regimul separatiunii de bunuri? Nu v-a fost solicitat un document in acest sens de notarul care a autentificat contractul?
Pentru a putea divorta in Romania, pe cale notariala, daca nu v-ati casatorit in Romania, este necesar ca ultima resedinta comuna a sotilor sa fi fost in Romania. Daca nu este, puteti sa va stabiliti resedinta in Romania iar ulterior sa divortati. In ceea ce priveste divortul in instanta, nu cred ca este necesara indeplinirea acestei conditii.
Pe cale notariala puteti divorta la un notar public din circumscriptia judecatoriei in raza careia ati avut ultima resedinta comuna cu sotul. In instanta, daca este de acord si sotul puteti depune cererea la orice judecatorie din Romania. Daca sotul nu este de acord, cererea se depune la Judecatoria Sectorului 5 Bucuresti.
Art 2600 Cod CIvil spune ca “Daca legea straina, [..] nu permite divortul ori il admite in conditii deosebit de restrictive, se aplica legea romana […]” ... cel an de zile cat ar dura divortul in Germania poate fi considerata ca o conditie restrictiva.
Nu va pot recomanda un avocat si nici nu va pot raspunde despre consultatia prin email/skype.

Alte discuții în legătură

Cumparare imobil în românia domina.julia domina.julia Sunt casatorita cu italian in regim de separare de bunuri. Nu avem copii impreuna. Dintr.o casatorie anterioara am doi copii, iar sotul meu are o ... (vezi toată discuția)
Partaj de bunuri in caz de divort alina_martie alina_martie Buna Sotul meu si eu suntem in proces de divort. El e german iar eu romanca. Noi am ajuns la un acord drept care eu renunt la toate bunurile in comun din ... (vezi toată discuția)