avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 212 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Parti comune vandute ca parti exclusive de ICVL in 1973
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Parti comune vandute ca parti exclusive de ICVL in 1973

Este vorba de o casa ce a fost construita in anul 1930, avand subsol, parter, etaj si mansarda. (Subsolul este trecut ca pivnita si la mansarda sunt camere de depozitare).
Initial casa a fost construita ca un singur imobil, avand la parter 2 camere, si la etajul 1 inca 2 camere.
Casa a fost nationalizata.
In anul 1973 ICVL vinde "apartamentul de la parter" conform legii nr. 4 /1973.
Apartamentul este vandut ca fiind de 2 camere, cu urmatoarea completare :
" odata cu locuinta se vand si urmatoarele (dependinte, anexe gospodaresti, garaje si instalatii aferente) : Holl legatura cu vestibul, vestibul, bucatarie, camara, WC, camera mansarda, pivnita.
Planul anexat contractului de vanzare cumparare nu corespunde 100% realitati. (lipsesc partile comune (casa scarii un perete si o usa)
In opinia mea s-au vandut partile comune ale imobilului si anume vestibulul si holl legatura cu vestibulul ca fiind parti exclusive.
In contradictie cu :
Articolul 46 din legea 4/1973
În cazul în care într-o clădire, locuintele sau spaţiile cu alta destinaţie aparţin unor proprietari diferiţi, aceştia au dreptul de proprietate sau de folosinţă, pe durata existenţei construcţiei comune, asupra terenului aferent, asupra spaţiilor auxiliare, dotărilor şi unităţilor comune, precum şi asupra tuturor bunurilor accesorii care, prin natura lor, nu pot fi folosite decît în comun.

De asemenea vestibulul si holul ce facea legatura cu vestibulul au fost incadrate la dependinte sau anexe gospodaresti , in contradictie cu :
Articolul 24
Costul garajelor şi anexelor gospodăreşti se evidenţiază separat în deviz şi se plăteşte integral de beneficiar la data încheierii contractului.
În cazul vinzarii locuinţelor din fondul de stat, valoarea anexelor gospodăreşti - magazii, pivnite, patule, soproane şi alte construcţii, cu excepţia garajelor, se include în preţul de vînzare a locuinţelor, la care se calculează creditul ce urmează a fi acordat, în cadrul plafoanelor prevăzute de lege.
Celelalte 2 camere de sus , au fost vandute ca garsoniere de AFI (fost Icral).
Mentionez ca din holul ce face legatura cu vestibulul se urca pe casa scarii pentru a se ajunge la etajul 1 la garsoniere, deci este o suprafata comuna.
Iar prin vestibul se facea intrare in casa la parter.
In acest moment intrare se face printr-o usa laterala in spatele casei, imobilul avand 2 intrari, dar din acea intrare (spate) se ajunge tot in holul din fata si de acolo pe scari la etajul 1.
In 2016, proprietarii ap de la parter au facut cadastru , in acest cadastru sunt desenati 2 pereti in plus ce nu exista la fata locului si nici pe planul din 1973.
De asemena atat in planul din 1973 cat si in cadastrul actual nu este desenat un zid si o usa ce delimiteaza spatiile comune ce au mai ramas de celelalte camere.
Am studiat arhiva OCPI si acolo am descoperit neregulile aratate mai sus.

Intrebarea mea era daca se poate anula partial actul de vanzare cumparare din 1973 cat si celelalte acte subsecvente, avand in vedere ca vanzarea -cumpararea s-a facut cu incalcarea legii nr. 4/1973, si reintroducerea vestibului si a holului in partile comune ale imobilului.
De asemenea anularea cadastrului facut in 2017 ce nu are legatura cu realitatea.
Mentionez ca sunt proprietarul unei garsoniere de la etajul 1
Ultima modificare: Vineri, 23 Februarie 2018
Theo77, utilizator

Alte discuții în legătură

Vanzare spalatorie ion_ceci ion_ceci Locuiesc intr-o garsoniera la parterul unui bloc cu 4 etaje.Langa usa mea se afla spalatoria scarii si un hol pe care as dori sa le cumpar pentru ami mari ... (vezi toată discuția)
Am instalat o cameră de supraveghere în interiorul locuinței mamei mele și acum are probleme, din acest motiv, cu o vecină. e nevoie de acceptul ei pentru a folosi camera înăuntru? zemike zemike Mama mea sta intr-un imobil care este impartita in 2 locuinte separate. parter si etaj. Mama sta la etaj. Din motive de securitate am instalat o camera in ... (vezi toată discuția)
Proprietate boxa subsol bloc delia89 delia89 Buna ziua, Bunicii mei sunt proprietarii unui apartament la parter intr-un bloc din Bucuresti, construit in anii 80, ei sunt primii proprietari (fiind ... (vezi toată discuția)