avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 930 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Informarea privind datoria existenta aferenta unui ...
Discuție deschisă în Executare silită

Informarea privind datoria existenta aferenta unui contract de credit

Buna ziua,
Imi puteti spune va rog daca exista o noua reglementare europeana privind informarea unui debitor pe cale electronica, privind o datorie existenta in contul unei banci? Mai concret, ma intereseaza daca exista legislatie nationala si europeana ca o banca care a acordat un imprumut unei persoane fizice sa informeze acea persoana atat prin posta si pe adresa de mail (acolo unde exista) despre debitul restant sau despre transferul creditului catre un executor, recuperator etc. Sau ei trebuie sa informeze doar si numai prin posta?
Cel mai recent răspuns: AdrianaM , utilizator 11:51, 25 Februarie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
@ AdrianaM, nu exista norme imperative (nationale sau europene) care sa oblige a priori creditorul sa informeze debitorul atat pe calea postei traditionale cat si pe calea postei elecronice, insa nimic nu impiedica partile sa stipuleze in contract o astfel de clauza specifica. Desigur, cand se incheie contractul de imprumut banca face cartile si dicteaza, iar debitorul accepta fara rezerve tot ce i se impune intrucat este la mana generoasa a bancii. Problema insa este alta, si anume, chiar daca ar exista o astfel de clauza stipulata in favoarea debitorului, aceasta clauza ar produce efecte daca si numai daca debitorul ar sti cand si cum sa o invoce, iar in caz contrar clauza (neinvocata) nu ar face doua parale (in fine, am divagat un pic, dar poate v-ati facut o imagine asupra fenomenului, cat de cat).
Stiam ca a fost modificata o directiva a UE si a fost transpusa in normele BNR un articol ce stipula clar informarea pe cale electronica. Nu stiu unde citisem ca o banca este obligata sa informeze clientul sau sa primeasca ( aici nu mai stiu exact) documente de la client si prin e-mail (posta electronica). Cred ca era vorba doar de primit.. cred
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Este adevarat ca foarte multi oameni au adrese de email (altii nu au adrese de email, dar nu au nici acces la internet), insa deocamdata, chiar daca comunicarea prin email este foarte foarte eficienta, totusi ea are un mare mare dezavantaj si anume nu se poate face dovada comunicarii. Exista un proiect de lege prin care, in prima faza li se vor atribui firmelor, pe langa celelalte atribute de identificare, inclusiv o adresa de email electronica (pentru ca toate comunicarile sa se faca acolo - costurile si beneficiile sociale ar fi exceptionale), dar pana la acel moment mai este drum lung.
Am inteles. Multumesc frumos pt raspuns

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

E-mail spam Istvan73 Istvan73 Buna ziua! Care sunt criteriile unei scrisori de intentie / oferta, ca sa fie legal, sa nu fie considerat spam? Si daca este vorba de o adresa de e-mail pe un ... (vezi toată discuția)
Publicitate nesolicitata - cum scap de ea? darian72 darian72 Primesc zilnic zeci de mesaje publicitare pe adresa de email. As dori sa nu mai primesc aceste mesaje. Daca ma inregistrez intr-un registru gen \\\\" no call ... (vezi toată discuția)
Intrebare introducere disclaimer pt. publicitate ContSters130254 ContSters130254 Hello. Pot insera un text in mail-urile pe care urmez sa le trimit clientilor, atat cei activi/inactivi cat si cei potentiali, fara ca acest mail sa nu fie ... (vezi toată discuția)