avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 762 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Functionarii publici in campania electorala
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Functionarii publici in campania electorala

- Un functionar public poate participa, in afara oreleor de program de lucru, la campania electorala a unui partid politic?
- Un functionar public poate fi reprezentant al unui partid politic in sectia de votare?
Cel mai recent răspuns: mariusbalcesti2 , utilizator 10:16, 23 Octombrie 2009
Se poate ... doar pe asta se bazeaza conducerea cand isi pun sefii... doar toti au culoare politica...daca acest articol exista inseamna ca au dreptul sa faca parte din partide politice dar sa nu ocupe functii de conducere
Art. 27
(2) Este interzisa orice discriminare intre functionarii publici pe criterii politice, de apartenenta sindicala, convingeri religioase, etnice, de sex, orientare sexuala, stare materiala, origine sociala sau de orice alta asemenea natura.
...
Art. 34
(1) Functionarii publici pot fi alesi sau numiti intr-o functie de demnitate publica, in conditiile legii.
(2) Inaltii functionari publici si functionarii publici de conducere pot fi numiti in functii de demnitate publica numai dupa incetarea, in conditiile legii, a raporturilor de serviciu.
(3) Inaltii functionari publici si functionarii publici de conducere pot candida pentru functii de demnitate publica numai dupa incetarea, in conditiile legii, a raporturilor de serviciu.
...
Art. 44
(1) Functionarilor publici le este interzis sa ocupe functii de conducere in structurile sau organele de conducere, alese sau numite, ale partidelor politice, definite conform statutului acestora, ale organizatiilor carora le este aplicabil acelasi regim juridic ca si partidelor politice sau ale fundatiilor ori asociatiilor care functioneaza pe langa partidele politice.
(2) Inaltilor functionari publici le este interzis sa faca parte din partide politice, organizatii carora le este aplicabil acelasi regim juridic ca si partidelor politice sau din fundatiile ori asociatiile care functioneaza pe langa partidele politice.

Deci functionarii publici au voie sa reprezinte un partid politic inafara orelor de serviciu si in coditiile Legii 188.
Ultima modificare: Joi, 22 Octombrie 2009
Gabriela Mitroi, Manager de securitate
Legea nr 7/2004 - Codul de conduita al functionarilor publici :
Art.10.
In exercitarea functiei publice, functionarilor publici le este interzis:
a) sa participe la colectarea de fonduri pentru activitatea partidelor politice;
b) sa furnizeze sprijin logistic candidatilor la functii de demnitate publica;
c) sa colaboreze, in afara relatiilor de serviciu, cu persoanele fizice sau juridice care fac donatii sau sponsorizari partidelor politice;
d) sa afiseze, in cadrul autoritatilor sau institutiilor publice, insemne sau obiecte inscriptionate cu sigla sau denumirea partidelor politice ori a candidatilor acestora.
Acum depinde cum interpretati dvs "sprijin logistic", dar sfatul meu este sa va vedeti de treaba si sa lasati politicienii sa-si faca singuri campanie.
Cele 2 intrebari erau clare.Unde apare cuvantul "campanie" in statut?Nicaieri....apare "activitate politica"....e cu totul altceva.Si banuiesc ca cine a pus intrebarea
1.nu va participa la colectare de fonduri dupa desfasurarea ulterioara campaniei(in timpul campaniei fondurile sunt deja existente)
2.nu va avea cum sa sprijine logistisc....aici sunt interpretari
3.nu colaboreaza in nici un fel cu cei care au sponsorizat....ca nu are de ce
4.nu intra in discutie sa se plimbe cu insigna-n piept prin institutie sau sa aiba stegulete prin birou.
Tipul care a pus intrebarea de fapt il interesa cum sa "fenteze" legea.Si va putea cu discretie si tact.

Nu v-ati pus intrebarea de ce Legea 188 permite ceva si statutul functionarilor vine usurel sa infirme ...?E cu schepsis....cine a facut Legea 188 si Statutul a fost director RU pana acum 3 saptamani la institutia unde-mi desfasor activitatea...si-l cunosc f bine....si am vazut si cum interpreteaza domnia sa...plus ca legislatia romaneasca iti permite sa te strecori ca un fluturas....si sunt convinsa ca nimeni in Tara Romaneasca nu a fost vreodata mustrat ca a participat la campanii cand pute peste tot a directori si sefi proptiti pe criterii politice in scaunele institutiilor bugetare.
Ultima modificare: Joi, 22 Octombrie 2009
Gabriela Mitroi, Manager de securitate
Faptul ca pentru cea de-a doua intrebare nu ati facut nici un comentariu, ma face sa cred ca nu exista nici o reglementare legala in acest sens. Eu nu am gasit.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

O zi frumoasa sa aveti ! ContSters359110 ContSters359110 lucrez ca si functionar public in aparatul Consiliului Judetean , si as dori sa fac parte dintr-un partid politic pentru ca candida anul viitor pe postul de ... (vezi toată discuția)
Un functionar public poate candida pentru un post de consilier local ? ContSters112256 ContSters112256 [u][b] Functionarul public este obligat sa isi inceteze raportul de actiitate inainte de alegeri ? Sau poate sa isi inceteze raportul de activitate doar in ... (vezi toată discuția)
Functionar public implicat in campanie electorala? miruna1popescu miruna1popescu Buna ziua, Sunt functionar public intr-o primarie locala si as dori sa stiu daca este legal ca eu, prin statutul avut, sa fiu implicata in orice fel de ... (vezi toată discuția)