Dispozitia in vigoare prevede fara echivoc
HG nr 1588/2007 Articolul 37
Pentru lucrarile privind proprietatea comuna, administratorul, tinand seama de pret, durata de executie si calitate, supune spre analiza, selectie de oferte si aprobare comitetului executiv al asociatiei de proprietari ofertele operatorilor economici care satisfac cerintele, in vederea executarii lucrarilor, conform legislatiei in vigoare.
Privilegiul se înscrie în registrul de publicitate imobiliară al judecatoriei, la cererea presedintelui asociatiei de proprietari, pe baza extraselor de pe ultima lista lunara de plata a cotelor de contributie din care rezulta suma datorata cu titlu de restanta.
Privilegiul se radiaza la cererea presedintelui asociatiei de proprietari sau a proprietarului, pe baza chitantei ori a altui înscris prin care asociatia confirma plata sumei datorate.
Operatiunile de publicitate imobiliara privitoare la privilegiul imobiliar sunt scutite de taxa de timbru.
Cererea se adreseaza biroului de cadastru si publicitate imobiliara în a carui circumscriptie este situat imobilul si va cuprinde numele, prenumele/denumirea si domiciliul/sediul solicitantului, actul de identitate, codul numeric personal, obiectul înscrierii, indicarea actului sau a actelor în masura sa justifice cererea, localitatea în care este situat imobilul, numarul cadastral al imobilului si numarul de carte funciara, după caz.
In cazul în care nu exista deschisa carte funciara pentru imobilul asupra caruia se solicita înscrierea privilegiului, se va face mentiune despre aceasta în cerere, urmand ca privilegiul sa fie înscris în vechile registre de publicitate imobiliara, în conformitate cu art. 58 alin. (2) din Legea nr. 7/1996, republicata.
La cererea formulata de catre creditoarea=asociatia de proprietari se va anexa un exemplar original sau o copie legalizata a extrasului de pe listele lunare de plata a cotelor de contributie, din care rezulta suma datorata.
Cererea si extrasele de pe listele de plata vor purta stampila asociatiei de proprietari si, dupa caz, semnatura administratorului de imobil, a unui membru al comisiei de cenzori, respectiv a presedintelui asociatiei, cu precizarea numelui si prenumelui acestora.
Privilegiul imobiliar este opozabil celorlalti creditori numai de la data îndeplinirii formalitatilor de publicitate imobiliara
Daca sunt mai multi creditori pot exista grade diferite de privilegii imobiliare,astfel ca statul are rang superior de privilegiu fata de asociatia de proprietari.