avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 673 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Înscrierea Privilegiului Imobiliar!
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Înscrierea Privilegiului Imobiliar!

Buna ziua,
Sunt presedintele asociatiei de proprietari, am si eu doua intrebari. Poate gasesc si raspunsuri.
Prima intrebare!
Cine cauta oferte pentru orice tip de reparatii din imobil? CEX sau Administratorul angajat. Cunosc prevederile legii 230/2007 dar se pare ca unii se nasc „juristi”.
A doua intrebare!
Am un restantier care nu si-a platit cheltuielile mai bine de 6 lunii nu e o suma exagerata de mare 1800 lei dar pentru asociatie este destul. Pentru a inscrie privilegiul imobiliar la OCPI ce acte am nevoie inafara de listele de cheltuieli in urma cu 3 lunii, ce alte documente mai trebuie? si daca exista un formular tipic pentru a scrie privilegiu imobiliar? Sau este sufiecient o cerere scrisa de mine si sa fac dovada restantei in urma cu 3 lunii?
Va multumesc.
Ultima modificare: Duminică, 25 Februarie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 22:33, 24 Februarie 2018
Dispozitia in vigoare prevede fara echivoc
HG nr 1588/2007 Articolul 37
Pentru lucrarile privind proprietatea comuna, administratorul, tinand seama de pret, durata de executie si calitate, supune spre analiza, selectie de oferte si aprobare comitetului executiv al asociatiei de proprietari ofertele operatorilor economici care satisfac cerintele, in vederea executarii lucrarilor, conform legislatiei in vigoare.

Privilegiul se înscrie în registrul de publicitate imobiliară al judecatoriei, la cererea presedintelui asociatiei de proprietari, pe baza extraselor de pe ultima lista lunara de plata a cotelor de contributie din care rezulta suma datorata cu titlu de restanta.
Privilegiul se radiaza la cererea presedintelui asociatiei de proprietari sau a proprietarului, pe baza chitantei ori a altui înscris prin care asociatia confirma plata sumei datorate.
Operatiunile de publicitate imobiliara privitoare la privilegiul imobiliar sunt scutite de taxa de timbru.
Cererea se adreseaza biroului de cadastru si publicitate imobiliara în a carui circumscriptie este situat imobilul si va cuprinde numele, prenumele/denumirea si domiciliul/sediul solicitantului, actul de identitate, codul numeric personal, obiectul înscrierii, indicarea actului sau a actelor în masura sa justifice cererea, localitatea în care este situat imobilul, numarul cadastral al imobilului si numarul de carte funciara, după caz.
In cazul în care nu exista deschisa carte funciara pentru imobilul asupra caruia se solicita înscrierea privilegiului, se va face mentiune despre aceasta în cerere, urmand ca privilegiul sa fie înscris în vechile registre de publicitate imobiliara, în conformitate cu art. 58 alin. (2) din Legea nr. 7/1996, republicata.
La cererea formulata de catre creditoarea=asociatia de proprietari se va anexa un exemplar original sau o copie legalizata a extrasului de pe listele lunare de plata a cotelor de contributie, din care rezulta suma datorata.
Cererea si extrasele de pe listele de plata vor purta stampila asociatiei de proprietari si, dupa caz, semnatura administratorului de imobil, a unui membru al comisiei de cenzori, respectiv a presedintelui asociatiei, cu precizarea numelui si prenumelui acestora.
Privilegiul imobiliar este opozabil celorlalti creditori numai de la data îndeplinirii formalitatilor de publicitate imobiliara
Daca sunt mai multi creditori pot exista grade diferite de privilegii imobiliare,astfel ca statul are rang superior de privilegiu fata de asociatia de proprietari.

Ultima modificare: Duminică, 25 Februarie 2018
Manuela Rășină, administrator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Privilegiu imobiliar doina62 doina62 Avem un membru al asociatiei de proprietari care are apartamentul ipotecat la banca si care nu plateste intretinerea .Intrucat apartamentul va fi scos la ... (vezi toată discuția)
Apartament cu datorii niotin niotin Care sunt demersurile necesare pentru trecerea cu titlu de investitura in favoarea asociatiei a unu apartament cu datorii. Multumesc. (vezi toată discuția)
Inscriere in cartea funciara paulica_67 paulica_67 Conform legii 196/2019 presedintele asociatiei poate inscrie in cartea funciara datoria unui proprietar catre asociatie mai veche de trei luni. Cand am i ... (vezi toată discuția)