Buna ziua, eu am locuit in UK cativa ani si am lucrat si platit contributiile ca si self-employed. Acum lucrez in Romania si nu stiu cum ar trebuie sa procedez pentru a-mi putea adauga vechimea si contributiile de acolo la cele pe care le am aici.
Va multumesc si astept cu interes raspunsul dvs.
1. Pentru pensie
Regula în materie - eliberarea formulare E202 , E207 etc. - o reprezintă depunerea documentaţiei în ţara în care locuieşte asiguratul.
Persoana indreptatită se adresează unei singure instituţii, cererea astfel depusă fiind valabilă pentru toate instituţiile la legislaţia cărora persoana respectivă a fost supusă. Instituţia de asigurări sociale din statul de domiciliu va transmite în celelalte state documentele necesare în vederea stabilirii drepturilor de pensie; comunicarea între instituţii este asigurată prin intermediul formularelor de legătură.
2. Vechimea in munca
Pana la data de 01.01.2011, cand a fost abrogat Decretul nr.92/1976, perioadele de timp lucrate in strainatate de cetatenii romani se dovedesc cu actele originale emise de unitatile la care s-a desfasurat activitatea, in afara de cazurile in care, in conventiile incheiate de Romania cu alte state, se prevede altfel.
Dupa aceasta data, nu mai exista o astfel de reglementare.
Perioada de activitatea desfasurata in strainatate poate fi recunoscuta in tara ca si vechime in munca, in afara considerarii ca si stagiu de cotizare pentru pensie. O astfel de reglementare poate fi mentionata in reg.intern al angajatorului din tara sau in ccm aplicabil acestuia.