avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 795 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Cum imi adaug vechimea in munca ?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Cum imi adaug vechimea in munca ?

Buna ziua, eu am locuit in UK cativa ani si am lucrat si platit contributiile ca si self-employed. Acum lucrez in Romania si nu stiu cum ar trebuie sa procedez pentru a-mi putea adauga vechimea si contributiile de acolo la cele pe care le am aici.
Va multumesc si astept cu interes raspunsul dvs.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:05, 27 Februarie 2018
Solicitati din UK eliberarea formularului european E207.
Ultima modificare: Luni, 26 Februarie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic
Ce institutie elibereaza acest formular ?
1. Pentru pensie
Regula în materie - eliberarea formulare E202 , E207 etc. - o reprezintă depunerea documentaţiei în ţara în care locuieşte asiguratul.

Persoana indreptatită se adresează unei singure instituţii, cererea astfel depusă fiind valabilă pentru toate instituţiile la legislaţia cărora persoana respectivă a fost supusă. Instituţia de asigurări sociale din statul de domiciliu va transmite în celelalte state documentele necesare în vederea stabilirii drepturilor de pensie; comunicarea între instituţii este asigurată prin intermediul formularelor de legătură.

2. Vechimea in munca

Pana la data de 01.01.2011, cand a fost abrogat Decretul nr.92/1976, perioadele de timp lucrate in strainatate de cetatenii romani se dovedesc cu actele originale emise de unitatile la care s-a desfasurat activitatea, in afara de cazurile in care, in conventiile incheiate de Romania cu alte state, se prevede altfel.

Dupa aceasta data, nu mai exista o astfel de reglementare.

Perioada de activitatea desfasurata in strainatate poate fi recunoscuta in tara ca si vechime in munca, in afara considerarii ca si stagiu de cotizare pentru pensie. O astfel de reglementare poate fi mentionata in reg.intern al angajatorului din tara sau in ccm aplicabil acestuia.
Ultima modificare: Marți, 27 Februarie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vechimea din spania in cartea de munca in românia Nicol1978 Nicol1978 Buna dimineața, as dori sa știu de ce acte am nevoie in România si unde trebuie depuse pentru a demonstra vechimea in munca din Spania ținând cont ca am ... (vezi toată discuția)
Anii lucrați în ue pot fi recunoscuți și luați în considerare ca spor de vechime la o firmă din românia? Just-drept Just-drept Un roman daca a lucrat in afara, in zona U.E. timp de 6 ani, apoi s-a intors in Romania si si-a gasit un job la o firma, cum poate sa faca in asa fel ca ... (vezi toată discuția)
Vechime in munca in suedia Radu Husar Radu Husar Salut, am lucrat timp de 5 luni in Suedia si as dori sa stiu daca trebuie sa completez vreun formular sau ceva, si unde trebuie dus, pentru a imi adauga ... (vezi toată discuția)