Buna ziua, aproximativ cu 4 luni in urma am fost implicat in furtul unui butoi, in urma caruia am stabilit o impacare cu proprietarul, iar agentul de politie ne-a spus ca nu se va incepe nicio urmarie penala. Astazi am primit o instiintare prin care trebuie sa merg in maxim de 10 zile lucratoare la Parchet pentru comunicarea solutiei. Intrebarea mea este, la Parchet ne va spune ca nu s-a inceput urmarirea penala si posibil sa achit niste taxe judiciare, sau este vorba despre alte complicatii penale, precum o posibila urmarie penala?
Urmarirea penala incepe odata cu depunerea plangerii (daca acel act de sesizare indeplineste conditiile prevazute de lege, si de obicei le indeplineste), deci mai mult ca sigur urmarirea penala este inceputa, insa probabil ca solutia care urmeaza sa vi se comunice va fi clasarea sau renuntarea la urmarirea penala (si pe dvs una din cele doua va intereseaza), iar pentru a se dispune renuntarea la urmarirea penala, conform legii, procurorul poate dispune, după consultarea suspectului sau a inculpatului, ca acesta să îndeplinească una sau mai multe dintre următoarele obligații: a) să înlăture consecințele faptei penale sau să repare paguba produsă ori să convină cu partea civilă o modalitate de reparare a acesteia; b) să ceară public scuze persoanei vătămate; c) să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității, pe o perioadă cuprinsă între 30 și 60 de zile, în afară de cazul în care, din cauza stării de sănătate, persoana nu poate presta această muncă; d) să frecventeze un program de consiliere. Ca atare, probabil ca se va dispune cu referire la unul sau mai multe din textele de mai sus si vi se va acorda prin ordonanta un termen in aces sens.
Am vorbit personal cu proprietarul si ne-am cerut scuze, am intrebat daca ne putem revansa in vreo modalitate. A spus ca este in regula, butoiul a fost inapoiat, si nu a fost depusa nicio plangere. Deci inteleg ca va fi vorba de clasarea dosarului sau neinceperea urmaririi penale, nu de alte consecinte penale.
Si in drept, ca si in viata, nimic nu este sigur 100%, insa vorbim despre probabilitati. Nu putem noi sa va dam, aici pe forum, o parere garantata. Probabil ca se va dispune clasarea sau renuntarea la urmarirea penala. Pentru o parere mai aproape de realitate si concret puteti sa apelati la un avocat.
Va multumesc pentru raspunsurile rapide. Nu ceream o garantie, doar parerea unei persoane care are o mai buna intelegere a dreptului roman si care eventual se afla in domeniul respectiv