avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 559 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Furt din mall...pedeapsa?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Furt din mall...pedeapsa?

Buna ziua!

ziua trecuta am facut o greseala, in sensul ca am incercat sa sustrag din incinta unui magazin din mall 2 articole vestimentare in valoare de 389 lei si pentru asta am ajuns la polite sa dau o declaratie, in care am sustinut ca am sustras 2 produse din magazin cu intentia de a le cumpara pentru prietenul meu, insa neavand suficienti bani am decis sa nu le mai platesc si sa plec cu ele din magazin neachitate, moment in care paznicul a venit dupa mine si m-a pus sa ii arat ce am in geanta(mentionez ca am reusit sa trec de acei stalpi de siguranta...2 pasi...moment in care a sunat alarma), am recunosut adevarul si am sustinut ca regret cele intaplate. as dori sa stiu daca mi se va face dosar penal (am inteles ca s-a schimbat codul penal si as putea sa scap fara dosar penal) si daca da ce lege si unde se inacdreaza fapta mea. mentionez ca sunt la prima abaere de acest gen, am 22 ani si o facultate abia terminata.

Multumesc anticipat!
Nu a-ţi menţionat la ce dată a-ţi săvârşit fapta. Dacă fapta a fost săvârşită după 01.02.2014 atunci ve-ţi fi cercetat după Noul Cod Penal pentru săvârşirea infracţiunii de Furt faptă prevăzută de art.228 alin.1 pedeapsa fiind de la 6 luni la 3 ani sau amendă. Veţi fi cercetat doar dacă se depune plângere împotriva dvs. şi conform art.231 împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală, deci dacă vă împăcaţi cu proprietarul magazinului problema este rezolvată.
S-a intocmit dosar penal pentru furt. Pentru a se inlatura raspunderea penala, aveti posibilitatea sa va impacati sau sa incheiati un acord de mediere cu persoana vatamata.
Exista varianta intelegerii la mediator in prima faza.Daca va da in judecata,e posibil ca procurorul sa decida NUP( neinceperea urmariri penale),fiind la prima abatere,si o sa va sanctioneze cu o amenda administrativa care sa nu va inscrie in cazier.
mikylaur a scris:

Exista varianta intelegerii la mediator in prima faza.Daca va da in judecata,e posibil ca procurorul sa decida NUP( neinceperea urmariri penale),fiind la prima abatere,si o sa va sanctioneze cu o amenda administrativa care sa nu va inscrie in cazier.


Nici NUP si nici amenda administrativa nu se mai dispune la faptele savarsite dupa 1.02.2014.
Soluţiile de neurmărire şi netrimitere în judecată conf. NCPP sunt clasarea şi renunţarea la urmărirea penală.

imporant pentru ine este sa nu mi se faca dosar penal! restul nu conteaza...asta doream in special sa stiu daca scap fara dosar penal

Multumesc pentru raspunsuri!

Alte discuții în legătură

Furt din magazin malinap malinap Buna seara, in decembrie am sustras din magazin doua coliere in valoare de 111 lei. Regret enorm ceea ce am facut, nu am gandit pe moment. Produsele au fost ... (vezi toată discuția)
Audienta la procurorul de caz sionescu2202 sionescu2202 Sunt suspectat pentru infractiunea de incredintare a conducerii unui autovehicul de catre o persoana care nu are permis de conducere. Momentan e faza de ... (vezi toată discuția)
Dosar penal RazvanStefan RazvanStefan Buna ziua, in data de 14.12.2013 am fost prins cu nr rosii expirate am fost am dat o declaratie, dupa care in data de 27.01.2014 am fost chemat la politie sa ... (vezi toată discuția)