avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 658 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Spitalul nu a plătit de 4 ani contribuția pentru ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Spitalul nu a plătit de 4 ani contribuția pentru condiții deosebite de munca

Lucrez în radiologie în spital de 37 de ani.Pana în 2001 am beneficiat de gr.1 de munca iar de atunci pana în 2012 de condiții deosebite de munca.Din 2013 am aflat ca prin omisiunea unui angajat de la resursele umane spitalul nu a mai depus procentul de grupa la casa de pensii.Menționez ca primesc totuși spor de radiologie și 6 ore de lucru .Cum pot repara greșeală făcută la serviciul personal?Cred ca mă va afecta la pensie deoarece nu voi beneficia de 25% din punctaj în cei 4 ani.Menționez ca lucrez în aceleași condiții de munca și acum .
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:35, 28 Februarie 2018
Puteti deschide actiune in instanta impotriva spitalului si sa solicitati instantei sa aprobe o expertiza tehnica judiciara in specializarea protectia muncii. Daca se confirma prin expertiza ca puteati beneficia de grupa de munca si doar nu s-a platit CAS majorat, prin hotarare a instantei puteti primi grupa de munca si firma va fi obligata sa plateasca retroactiv contributia majorata.
Trebuie sa stiti ca din 2011 a intrat in vigoare Legea pensiilor publice nr. 263/ 2010 cu modificarile si completarile ulterioare, iar acordarea de grupa de munca a fost conditionata (de altfel, inca din 2001) de intocmirea, anuala, a unor documentatii, primirea de aviz din partea ITM pentru locuri de munca incadrate in grupa de munca si nominalizarea personalului pe locurile de munca beneficiare de grupa de munca. Este posibil ca "greseala" sa nu fie a unui angajat, ci a angajatorului care nu a respectat legea - ma refer la HG nr. 261/ 2001 cu modificarile si completarile ulterioare, anual (ultima HG nr. 1014/ 2015).
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Neplata contributiilor sociale de catre angajator poate face obiectul :
- unei actiuni in instanta
Modalitatea corecta si eficienta prin care puteti actiona este declansarea unui litigiu de munca care sa vizeze neexecutarea contractului de munca de catre angajator, prin neindeplinirea obligatiei de a plati contributiile sociale aferente veniturilor salariale realizate de angajat. Actiunea va viza toate contributiile sociale datorate.

- unei sesizari la ANAF in legatura cu neplata acestora, ceea ce poate declansa un control de specialitate.
Recuperarea creantelor privind contributiile sociale, reprezinta obligatia institutiilor statului, iar actiunea lor vizeaza platitorul (angajatorul) care are obligatia de a calcula, retine si vira contributia datorata de angajat si de a calcula si vira contributia datorata de angajator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conditii speciale de munca danciunelu danciunelu Buna ziua ! Lucrez in mediu de radiatii (instalatii radiologice,zonz II de radiatii conf.art 28,alin.1,lit.b din legea 127/2019) de la 1 mai 2006 , in ... (vezi toată discuția)
Buna seara medicii radiologi beneficiaza de conditii deosebite ... drnmunteanu@yahoo.com drnmunteanu@yahoo.com buna seara medicii radiologi beneficiaza de conditii deosebite de munca? daca da care este legea ? Multumesc (vezi toată discuția)
Contract de munca elisabeta05 elisabeta05 Am contract de munca perioada nedeterminata din 2015 la o firma .Am fost internat in spital ,I-am cerut adeverinta de salariat ,ezitand multe zile pana mi-a ... (vezi toată discuția)