avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 264 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Am invitat o persoană să locuiască cu mine în ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Am invitat o persoană să locuiască cu mine în apartamentul unui prieten și acum nu mai vrea să plece. Dacă fac contract de închiriere cu proprietarul o putem evacua?

Salutari Avocatnet!

Ma regasesc intr-o speta destul de confuza. Am sa incerc sa fiu scurt si la obiect.

Undeva pe la mijlocul anului 2017 m-am mutat intr-un apartament in "chirie". Acordul s-a facut in mod verbal intre mine si proprietar, dat fiind faptul ca aveam o relatie anterioara de prietenie.

Ulterior, am invitat inca o persoana sa ocupe una dintre camere, acordul pentru acest lucru avand loc doar intre mine si persoana mentionata.

Dea lungul timpului aceasta persoana s-a dovedit a fi una problematica, creandu-se o stare acuta de animozitate.

In urma multiplelor cereri, cat se poate de civilizate, de a parasi imobilul intr-un termen rezonabil, nu m-am ales decat cu refuzuri care mai de care mai putin civilizate.

In cele din urma, am convenit cu proprietarul sa incheiem (doar noi) un contract de inchiriere si sa ne ocupam de toate formele legale necesare.

Intrebarile mele sunt:
1. Avand contract si fiind unicul locatar, ce parghii am pentru a evacua aceasta persoana intr-un mod si un termen rezonabil? Imi confera dreptul la folosinta imobilului aceasta posibilitate?

2. In ce moduri s-ar putea indrepta persoana respectiva impotriva proprietarului, avand in vedere ca acordul a fost unul verbal doar intre noi doi iar achitarea contravalorii ocuparii spatiului nu a fost niciodata efectuata in mod direct intre persoana si proprietar?

Imi doresc sa evit degenerarea acestei spete in orice fel. Apreciez orice raspuns care nu face neaparat obiectul intrebarilor de mai sus, sfaturi si pareri.

Va multumesc anticipat!
Ultima modificare: Vineri, 2 Martie 2018
Manuela Rășină, administrator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,
Se poate depune, de catre proprietar o actiune avand ca obiect evacuare.
Cod de procedură civilă a instituit, în Cartea VI-a „Proceduri speciale”, procedura evacuării din imobilele folosite sau ocupate fără drept, legiuitorul dorind astfel să vină în întâmpinarea nevoii justiţiabililor de a clarifica eficient şi rapid situaţii litigioase des întâlnite în societate, aşa cum sunt cele privind folosinţa sau ocuparea imobilelor.
Mult succes,
Cu stima!
Va multumesc pentru raspunsul prompt!

Daca este cu putinta, ati putea expune si un punct de vedere vis a vis de a 2a intrebare?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Este evident faptul ca nu putem vorbi despre o certitudine, in raspunsul la intrebarea 2.
Nu cunosc suficiente detalii legate de eventualele pretentii ale asa zisului detentorului precar ( cum de pilda acesta poate ridica pretentia unor imbunatatiri aduse imobilului, sau alte aspecte uzuale...).
Situatia se transeaza la instanta, cu probe.
Va multumesc.

O zi superba!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Multumesc, si dumneavoastra!

Alte discuții în legătură

Locatar rau platnic annutza0 annutza0 Buna seara! Asociatia de Proprietari din care fac parte se confunta cu o situatie ciudata. Un locatar refuza sa mai plateasca intretinerea de cateva luni, ... (vezi toată discuția)
Revendicare vs evacuare Avocat Alexandru Gheorghe Avocat Alexandru Gheorghe Situatie: Am un contract de inchieriere, ptr un imobil, contract expirat la acest moment. Chiriasul o societate in faliment (propunere de inchidere a ... (vezi toată discuția)
Evacuare comodatar la incetare termen purplescai purplescai In urma vanzarii imobilului proprietarul stabileste contract de comodat astfel incat sa mai poata vanzatorul sa stea un timp in imobil. Comodatarul (ocupantul ... (vezi toată discuția)