avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 805 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... 10 ani de la viol. Pot să fac acum plângere penală?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

10 ani de la viol. Pot să fac acum plângere penală?

Buna ziua. Acum 10 ani, adica la 18 ani, am fost constransa sa intretin relatii sexuale de catre un barbat cu 10 ani mai mare decat mine. Fapta se intampla pe 30 decembrie 2008 iar pe 31 decembrie 2008 am devenit majora. Sunt inca traumatizata de acest eveniment. Imi amintesc cum tremuram si il rugam sa se opreasca. Pot sa l acuz de viol dupa tot acest timp ?
Ultima modificare: Marți, 6 Martie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: IPopesxu , utilizator 16:43, 6 Aprilie 2024
Buna ziua,
Acţiunea penală pentru fapta prevăzută se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
Art. 296

Termenul de introducere a plângerii prealabile

(1) Plângerea prealabilă trebuie să fie introdusă în termen de 3 luni din ziua în care persoana vătămată a aflat despre săvârşirea faptei.
Plângerea prealabilă trebuie să fie introdusă în termen de 3 luni din ziua în care persoana vătămată a aflat despre săvârşirea faptei, iar nu de la data la care a cunoscut cine este făptuitorul, ca în reglementarea anterioară. Când persoana vătămată este un minor sau un incapabil, termenul de 3 luni curge de la data când reprezentantul său legal a aflat despre săvârşirea faptei.
In cazul dvs. devenita majora, aveati posibilitatea sa depuneti plangere in termenul indicat.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună ziua. De ce nu ați acționat atunci? Pentru că acum, pe lângă faptul că cel mai probabil a intrvenit prescripția răspunderii penale pentru făptuitor, nici nu mai puteți proba fapta. Ar fi foarte greu sau imposibil să puteți face dovada acestei fapte pe care o reclamați.În plus, în România, pentru infracțiunea de viol legiuitorul a prevăzut introducerea unei plângei prealabile într-un termen foarte scurt, 3 luni în legislația penală actuală, atunci termenul era de două luni.
Ultima modificare: Joi, 1 Martie 2018
Ana Cristina Margu Birou de mediator , Mediator
Multumesc mult pentru raspuns. Mi se pare absurda legea asta. In alte tari lucrurile stau altfel.
in alte tari...da :)
Dreptul de a depune o plangere penala il aveti dar nu prea cred ca aveti sanse sa dovediti ceva dupa atatia ani.
Este vorba de dovedirea infractiunii de viol si trecand atatia ani nu exista nici probe.

Probabil ca dvs. confundati hartuirea sexuala cu violul si de aceea afirmati ca in alte tari se poate obtine o condamnare pentru viol dupa 10 ani.
Nici in alte tari dupa atatia ani nu se poate proba in justitie violul.

Alte discuții în legătură

Relatie cu minora de 15 ani- consecinte? vlad2164 vlad2164 am 21 de ani si am o relatie cu o fata de 15 ani.parintii ei ne ameninta ca ne despart si ca o sa ajung la politie pentru corupere.fata le zice ca nu are ... (vezi toată discuția)
Prea tarziu pentru un denunt?? Sonji Sonji [b]Buna. Am doua nelamuriri.[/b] [b]1.[/b] De aproximativ un an, mai exact din luna Iulie a anului trecut, am la cunostinta o fapta grava. Cunosc ... (vezi toată discuția)