avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 785 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Prea tarziu pentru un denunt??
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Prea tarziu pentru un denunt??

Buna. Am doua nelamuriri.

1. De aproximativ un an, mai exact din luna Iulie a anului trecut, am la cunostinta o fapta grava. Cunosc faptuitorul si aspecte ale faptei plus ca am si cateva mijloace de proba pe care le-as putea folosi in urma unui eventual denunt. Exista vreun termen limita pentru care as putea face acel denunt?? A trecut aproape un an de cand am aflat despre acea fapta care este una penala.Rog raspuns.
2. In urma acelei fapte exista o parte vatamata care la momentul respectiv a depus o plangere impotriva faptuitorului plangere pe care in cele din urma si-a schimbat-o, nu retras-o, pentru ca la fapta respectiva nu intervine retragerea plangerii prealabile ci doar schimbarea declaratiei. Declaratia si-a schimbat-o de teama amenintarilor faptuitorului. Aceasta schimbare de declaratie a ingreunat oarecum desfasurarea anchetei, cred, atata timp cat de aproape un an faptuitorul este in libertate si din cate am inteles nici macar nu a fost audiat. In cazul asta, eu mai pot face acel denunt?? Banuiesc ca trebuie sa aflu in ce stadiu se afla acea ancheta, nu? Daca acel faptuitor a primit NUP, denuntul meu mai are rost?? Mentionez ca in urma denuntului meu, daca va fi posibil, o sa folosesc aceleasi mijloace de proba ca si partea vatamata, doar ca acum ma confrunt cu faptul ca victima , in urma schimbarii declaratiei, nu o sa mai vrea sa recunoasca la ce a fost supusa de faptuitor. E destul de complicat dar cred ca va da-ti seama ce vreau eu sa aflu. E un caz in care nu e necesara plangerea partii vatamate, autoritatile se autosesizeaza din oficiu.Nu stiu sigur in ce stadiu este ancheta, daca s-a dat sau nu NUP, desi fapta este una grava si exista si cateva probe care daca s-ar expertiza, ar dovedi ca fapta este reala. Se ia in considerare eventualul meu denunt in cazul in care ancheta sa zicema ca a stagnat din lipsa suficienta de probe? :wassat:
Ultima modificare: Marți, 31 Mai 2011
Sonji, utilizator
Cel mai recent răspuns: Sonji , utilizator 16:14, 31 Mai 2011
1. Puteti face denuntul.
2. Fie se decschide un nou dosar fie se continua ancheta, schimbandu-se incadrarea juridica a faptei penale savarsite.
Daca dvs. ati asistat la comiterea faptei sau puteti propune probe care sa conduca la aflarea faptuitorului si probarea acestuia veti fi audiat ca martor. daca partea vatamata si-a schimbat declaratia exista posibilitatea ca dosarul sa fi fost trimis la Parchet cu propunerea de NUP. puteti face o petitie la unitatea de politie la care se afla in lucru plangerea comunicandu-le ca puteti oferi detalii cu privire la plangerea formulata de X si cu aceasta ocazie fie veti fi citat pentru audiere fie veti primi un raspuns cu privire la dosar.
Mi se pare ciudat ca atunci cand victima isi schimba declaratia , sa se trimita direct dosarul la Parchet cu NUP. Adica trebuie aflat de ce brusc victima si-a retractat cele spuse anterior, daca e amenintata, daca e santajata? Nu? Asta trebuie sa se dovedeasca, adica, nu te joci asa cu acuzarile. Traim in Romania, mda. Banuiesc ca cei de la Parchet trebuie sa cercetezde de ce victima si-a schimbat cele declarate, acuzatia fata de faptuitor fiind destul de grava , care ii puteau aduce ani grei de inchisoare. Mmmm.
Ultima modificare: Marți, 31 Mai 2011
Sonji, utilizator
Sa iti dau un exemplu.daca partea vatamata reclama ca a fost lovita de x. dupa care revine cu o declaratie si spune ca de fapt s-a lovit singura. concluzia este ca fapta nu exista deci se propune NUP. fiecare declara pe propria raspundere sub sanctiunile prevazute de lege. un principiu spune ca ceea ce nu este dovedit inseamna ca nu exista.
Dar in cazul in care victima are sub 15 ani ??? A depus o plangere in care isi acuza tatal ca a abuzat-o sexual. Tatal ei o ameninta ca daca nu-si schimba declaratia o sa aibe de suferit. Victima isi schimba declaratia, clar insotita de o persoana majora. In cazul asta cum stau lucrurile? stiind ca victima se incadreaza la "persoane cu lipsa de exercitiu sau cu puterea de exercitiu restransa" Declara pe propria raspudere, dar in cazul asta cand victima e minora si poate fi usor influentata si santajata, cum stau lucrurile? In cazul exeplului tau, partea vatamata revine cu o declaratie si spune ca s-a lovit singura de unde concluzia ca fapta nu exista, si de aici NUP, dar asta in cazul persoanelor cu putere de exercitiu, desi si aici lucrurile sunt dubioase, pt ca si o persoana cu putere de exercitiu poate fi intimidata de agresor si sa revina cu o declaratie in care sa sustina altceva. Dar deja intra la marturie mincinoasa,sau ma rog, marturie mincinoasa daca inainte sa si-o schimbe nu s-a inceput inca urmarirea penala
Ultima modificare: Marți, 31 Mai 2011
Sonji, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Unde trebuie facut denuntul!? Sonji Sonji Daca am la cunostinta o fapta grava, penala care s-a petrecut in alt judet decat cel in care locuiesc eu si doresc sa fac un denunt pentru a aduce la ... (vezi toată discuția)
Santajul ContSters253672 ContSters253672 Buna seara, am cateva curiozitati pentru ca intalnesc versiuni diferite in ceea ce priveste infractiunea de santaj. 1. Raspunderea penala in cazul ... (vezi toată discuția)
Calomnie sau nu?? Sonji Sonji [b]Buna. X-ulescu lipeste zeci de afise prin oras in care apare poza unui individ iar sub poza cateva randuri despre o fapta comisa,una destul de grava,fapta ... (vezi toată discuția)