avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 896 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... santajul
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

santajul

Buna seara,
am cateva curiozitati pentru ca intalnesc versiuni diferite in ceea ce priveste infractiunea de santaj.
1. Raspunderea penala in cazul infractiunii de santaj poate fi inlaturata in cazul impacarii partilor?
2.Infractiunea de santaj poate fi autosesizata de catre un procuror sau un organ de politie?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Infractiunea de santaj nu poate fi inlaturata in cazul impacarii partilor.
1-Daca au fost demarate etapele si procedura legala de cercetare a plangerii intemeiate pe infractiunea de santaj,eventuala intelegere a partilor nu inlatura caracterul penal al faptei
2-Potrivit art. 194 alin. (1) C. pen., constituie infractiunea de santaj,
constrangerea unei persoane, prin violenta sau amenintare, sa dea, sa faca, sa nu faca sau sa sufere ceva, daca fapta este comisa spre a dobandi in mod injust un folos, pentru sine sau pentru altul.

Pentru ca fapta sa faca obiectul cercetarilor autoritatilor competente,fapta trebuie sesizata prin denunt sau plangere catre autoritatile in drept,urmand ca acestea sa analizeze plangerea, sa coroboreze cu probele,urmand sa dispuna concluzii legale
NU, impacare partilor nu poate conduce la incetarea procesului penal. Fiind o fapta cu un grad de pericol social sporit, declansarea actiunii penale pentru aceasta infractiune presupune ca aceasta isi va urma cursul pana la adoptarea unei solutii.
Autosesizarea organelor de urmarire penala ar putea avea loc in conditiile unui flagrant .
Impacarea partilor nu este incidenta in cazul infractiunii de santaj .Nici plangerea penala prealabila nu este actul prin care actiunea penala este pusa in miscare.

Organele judiciare se pot autosesiza cu privire la savarsirea acestei fapte penale.

Infractiunea de santaj poate fi adusa la cunostinta acestora printr-un denunt (act ce poate fi depus de orice pesoana, fizica sau juridica , ce are cunostinta de desfasurarea unei activitati infractionale ) sau printr-o plangere penala (actul depus de persoana vatamata prin savarsirea actelor ilicite, producandu-se , astfel, o paguba , de ordin material sau moral ).


Infractiunea de santaj prezinta un grad de pericol social ridicat, tocmai din acest motiv legiutorul nu a lasat sanctionarea acesteia la alegere persoanei vatamate .





Imi permit sa pun si eu o intrebare. La randul meu am fost acuzat de santaj de catre o avocata din Baroul Bucuresti. Singura proba pe care aceasta a "produs-o" in fata organelor de cercetare penala a fost un sms : "recunoaste adevarul despre copil, altfel incepe balamucul". Precizez ca am un copil cu ea, dar dupa ce a constatat sarcina in 2010, s-a cuplat imediat cu un "tinerel" de 88 de ani, iar despre mine a afirmat ca totul se petrece in imaginatia mea. Tot ce stiu este ca politia dupa ce m-au audiat si le-am prezentat si eu ceva probe a trimis dosarul la parchet cu propunere de NUP, cum era si firesc. Intrebarea mea: pot in acest moment sa fac si eu la randul meu o plangere pt. denuntare calomnioasa?
Multumesc anticipat.

Alte discuții în legătură

Santaj hoream hoream Sunt subiectul unui santaj. Sunt santajat de catre asociatul meu sa renunt la toate drepturile mele in firma ca altfel face un denunt cum ca un alt prieten ... (vezi toată discuția)
Santaj si amenintare blueelf08 blueelf08 Exista in codul penal vreun articol care sa pedepseasca santajul si amenintarea? Pentru ca deja nu mai suport sa fiu santajata si amenintata fie prin sms, fie ... (vezi toată discuția)
Retragere plangere penala pentru tulburare de posesie MayaSeal MayaSeal In ce conditii poti retrage o plangere penala facuta pentru art. 220 C.Pen. ``Tulburare de posesie ?`` (vezi toată discuția)