avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 820 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... santajul
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

santajul

Buna seara,
am cateva curiozitati pentru ca intalnesc versiuni diferite in ceea ce priveste infractiunea de santaj.
1. Raspunderea penala in cazul infractiunii de santaj poate fi inlaturata in cazul impacarii partilor?
2.Infractiunea de santaj poate fi autosesizata de catre un procuror sau un organ de politie?
În opinia mea nu aveţi mari şanse de reuşită într-o plangere pentru dnunţare calomnioasă. Spun acest lucru deoarece plangerea care a existat impotriva dvs. pentru comiterea infracţiunii de şantaj s-a întemeiat pe acel s.m.s , pe care petenta l-a interpretat ca fiind de natură să o ameninţe şi să fie şantajată. Faptul că procurorul a dispus nup , nu înseamnă că plângerea a fost făcută cu rea credinţă .,ci doar că faptei îi lipseşte vreunul dintre elementele constitutive ale infracţiunii, sau, din alt motiv de natură să împiedice pornirea acţiunii penale .( vedeţi motivarea rezoluţiei).
Un element de baza al infractiunii de santaj il constituie obtinerea unui folos injust. Normal ca dorinta mea de a-mi cunoaste copilul nu poate fi calificata drept folos injust. Numai ca asa-zisa parte vatamata este avocat si nu de ieri de azi si ar fi trebuit sa stie acest lucru. Toata plangerea ei nu a fost decat o sicanare ieftina si a fost inaintata la o saptamana dupa ce am actionat-o in judecata pe civil - deci motivele ei au fost clare. In orice caz, in urma unor dezvaluiri din presa din Craiova in ceea ce o priveste (niste escrocherii imobiliare) se pare ca dosarul cu mine ar fi ultima ei grija in momentul asta.

Pai din moment ce nu avem nici o infractiune, nefiind intrunite conditiile de baza ale acesteia, nu este clar ca ne aflam in fata unui denunt calomnios ?!n opinia mea, are mari sanse in acest sens.









Quartila, va rog pe viitor sa va limitati la opinii cu caracter juridic , fara a face aprecieri la adresa participantilor la discutie si a le cita mesajele .Multumesc
Ultima modificare: Marți, 29 Mai 2012
Ana Cristina Margu Birou de mediator , Mediator
Corect, si parerea mea este ca ar fi intrunite conditiile infractiunii de denunt calomnios, deci o plangere penala in acesta directie ar trebui sa fie calea fireasca. Bafta!
Poate are şanse, şi în contextul în care utilizatorul ,anterior depunerii plangerii pentru şantaj, intentase o acţiune civila împotriva ei , lucru pe care utilizatorul nu l-a precizat in primul mesaj. ªi de aici mai poate rezulta că plângerea a fost făcută cu rea credinţă.
De fapt acel sms sună mai mult ca o ameninţare. Dacă s-ar fi depus o plângere pe ameninţare nu ştiu dacă se mai dădea nup...
Oricum, poate după ce depune plângerea pe denunţare calomnioasă revine şi ne spune şi nouă dacă a avut succes.
Am vazut si multe nup-uri la plângeri pentru denunţare calomnioasă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Santaj hoream hoream Sunt subiectul unui santaj. Sunt santajat de catre asociatul meu sa renunt la toate drepturile mele in firma ca altfel face un denunt cum ca un alt prieten ... (vezi toată discuția)
Santaj si amenintare blueelf08 blueelf08 Exista in codul penal vreun articol care sa pedepseasca santajul si amenintarea? Pentru ca deja nu mai suport sa fiu santajata si amenintata fie prin sms, fie ... (vezi toată discuția)
Retragere plangere penala pentru tulburare de posesie MayaSeal MayaSeal In ce conditii poti retrage o plangere penala facuta pentru art. 220 C.Pen. ``Tulburare de posesie ?`` (vezi toată discuția)