avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 925 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... neintelegere asupra educatiei copilului
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

neintelegere asupra educatiei copilului

Buna ziua,

In urma casatoriei cu fostul sot a rezultat un copil minor, care anul acesta trebuie sa inceapa scoala.
Exercit impreuna cu tatal minorei autoritate parinteasca comuna, iar copilul imi este incredintat spre crestere. Tatal nu este de acord ca minora sa urmeze scoala la care suntem arondate (domiciliul nostru este stabil, intr-o zona bine cotata), ci insista ca minora sa urmeze o scoala din apropierea domiciliului lui si sa ii incredintez minora spre crestere prin acord.
De mentionat ca tatal nu locuieste la adresa de domiciliu, acela fiind apartamentul mamei lui (deci a bunicii paterne), tatal locuind in afara orasului, pe o proprietate comuna a noastra (nepartajata inca). Argumentul prezentat de tata este ca este in interesul minorei ca bunica paterna sa aiba grija de ea dupa preluarea de la scoala, urmand ca el sa vina de la serviciu si sa petreaca timp cu ea. Nu precizeaza insa si ca apoi el pleaca spre resedinta de fapt din afara orasului. Serviciul lui se afla in oras, deci vine zilnic in oras.
Pe de alta parte, copilul nu doreste sa locuiasca cu bunica paterna sau cu tatal, fiind foarte atasata de mine si eu de ea.
In plus, nu vad un argument solid de a perturba viata curenta, stabila, pe motiv ca bunica paterna e pensionara si o poate lua de la scoala si sta cu ea.
Un alt argument invocat de tata este ca n-ar mai fi necesar ca eu sa platesc bona sau afterschool (si aici am o mentiune: tatal contribuie la intretinerea ei cu sume 'modice', intre 5ron si 250 ron lunar, desi se pretinde Country leader la firma 'x', si nici in natura nu contribuie major, nu ii cumpara copilului haine decat foarte rar, hrana este de obicei furnizata de bunica paterna, la gradinita nu contribuie - nu a platit niciodata contributia, a platit o singura data materiale pt serbare 50 ron). A inceput sa plateasca pensie alimentara (nu plateste niciodata suma intreaga) la 6 luni dupa hotararea judecatorasca, cand am facut plangere penala.

Pentru copil ar fi, din punctul meu de vedere, o ruptura majora din punct de vedere emotional sa nu mai locuiasca cu mine si un factor destabilizant major, in conditiile in care suntem foarte atasate una de alta.
Ca sa nu divaghez prea tare, nu vad niciun motiv pentru care sa accept incredintarea minorei lui si bunicii paterne, intrucat consider ca ii afecteaza interesul in mod negativ, nicidecum pozitiv.
Cu toate acestea, imi doresc ca tatal sa isi dea acordul pentru inscrierea la scoala din proximitatea locuintei noastre si sa nu ma puna in dificultate in acest sens. Copilul va avea nevoie si de tata la manifestarile scolare (sedinte cu parintii etc) si in afara lor, si chiar imi doresc un acord, insa nu stiu ce e de facut. Tatal se impotriveste tuturor initiativelor mele si vine cu unele nefezabile, menite sa ne afecteze stabilitatea.
Copilul deja a auzit ca tatal vrea sa o dea la alta scoala si ii este frica sa nu fie despartita de mine.
Ce putem face pentru a normaliza/stabiliza situatia?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: nicoletagh , utilizator 10:17, 2 Martie 2018
După câte ştiu eu, înscrierile în grupa încep în 8 martie.
Eu vă sfătuiesc în felul următor:
1.mergeţi şi înscrieţi fetiţa la şcoala la care sunteţi arondaţi, fiindcă LEGAL domiciliul copilului e la dvs. şi copilul trebuie să meargă la acea şcoală, pentru mutarea la altă şcoală, sunt nişte condiţii de apropiere de locul de muncă , dar şi domiciliul bunicilor, e drept sau alte argumente acceptabile.
2. Dacă la înscriere vă cere acordul tatălui, rugaţi pe secretara de acolo să vă dea un înscris că nu poate înscrie fata fără acordul tatălui.
3.Acel înscris îl trimiteţi în copie tatălui şi-l rugaţi, tot în scris, să facă bine să vină la şcoală, să înscrieţi fetiţa.Dacă refuză (în scris sau înregistraţi convorbirea telefonică cu refuzul) mergeţi în instanţă şi cereţi suplinirea semnăturii tatălui, cu dovezile refuzului.
Trebuie să vă mişcaţi repede, să se termine până la începutul şcolii, în rest, staţi liniştită şi vedeţi-vă de viaţă, nu are cum să ia fata de lângă dumneavoastră.
Ultima modificare: Joi, 1 Martie 2018
Martonze, utilizator

@Martonze
Multumesc mult pentru sfaturi! Asa voi proceda.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Copil la scoala in strainatate vasilepop vasilepop buna ziua tuturor!felicitari pentru site .. este foarte util! Dintr o relatie anterioara am o fetita care in momentul actual studiaza in clasa a 9 a ... (vezi toată discuția)
Decesul parintelui ralu_2008 ralu_2008 ce se intampla in cazul decesului parintelui caruia i-a fost incredintat un minor prin hotarare judecatoreasca de divort? minorul poate fi incredintat spre ... (vezi toată discuția)
Ce sa fac...?? ionaurel ionaurel As dori sa va intreb daca putem anula o PROCURA PT un comil minor in virsta de 4ani data tatalui meu pa o durata nedeterminata ce consta in ridicarea ... (vezi toată discuția)