avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 768 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Probleme de UZFRUCT VIAGER
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Probleme de UZFRUCT VIAGER

Mama mea a vandut apartamentul unui frate de al meu cu conditia UZFRUCT VIAGER in favoarea ei, fara aprobarea mea si a sorei mele.
Ea doreste sa rezilieze contractul.
Ce trebuie sa facem. Cum se poate rezilia un contract de vanzare-cumparare cu conditie de uzfruct viager in favoarea mamei?
Cel mai recent răspuns: alexyamargot , utilizator 12:28, 7 Martie 2006
trebuie vazut contractul

avocatnet@gmail.com
In primul rand, uitati-va in contract: ce clauze privind denuntarea sau rezilierea exista?

In al doilea rand, trebuie sa stiti ca art. 845 din Codul Civil instituie o prezumtie relativa, in favoarea mostenitorilor rezervatari (in cazul de fata tu si sora ta), prezumtie potrivit careia instrainarea cu titlu oneros, facuta cu rezerva uzufructului sau cu sarcina unei rente viagere, unui mostenitor in linie dreapta, reprezinta o donatie deghizata si, deci supusa reductiunii.
Mi se pare cam greu sa obtii anularea/rezilierea contractului, dar nu este imposibil. Depinde de continutul contractului. Pe de alta parte, opinia exprimata de coleg in sensul prezumtiei de donatie este corecta, insa aceasta prezumtie va va ajuta numai dupa decesul instrainatorului apartamentului.
nu s-a incalcat rezerva succesorala?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Art.845. c.civ. Vladutbarbat Vladutbarbat Va rog sa-mi explicati de ce exista doua cote :una a tertilor beneficiari , si alta a rezervatarilor ? Cum se calculeaza cotele fiecaruia daca se invoca ... (vezi toată discuția)
Cumparare uzufruct GAGIU1982 GAGIU1982 Buna ziua, am cumparat casa parintilor mei cu c.v. cu uzufruct. Ulterior am aflat ca, conform art. 845 c.civ. fratii mei pot sa-mi atace actul dupa moartea ... (vezi toată discuția)
Pot pierde propietatea ? Nilmarcu Nilmarcu In anul 2014, mama mi a facut act de vanzare_cumparare ptr apartamentul in care locuiesc. Eu, mai am 4 frati. Mama mea, a murit in dec 2018. Mi a zis cineva, ... (vezi toată discuția)