avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 586 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... legislatia muncii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

legislatia muncii

Ce se intampla cu orele suplimentare ale unui lucrator, care, in decursul celor 60 de zile conform art.122 Codul muncii , nu a facut cerere de a primi compensarile respective, ne facand cere nici in urmatoarele 30 de zile conform art.123 din Codul Muncii?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:04, 3 Martie 2018
1. In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termende 60 de zile dupa efectuarea acesteia, in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia care nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.

Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

2. Alte modalitati legale prin care se pot recupera drepturile salariale neplatite de catre angajator sunt:
- promovarea unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

-apelarea la mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).

- promovarea unei cereri de deschidere a procedurii de insolventa.
Potrivit Legii nr.85/2014, valoarea-prag pentru a putea fi introdusa cererea de deschidere a procedurii de insolventa pentru salariati este de 6 salarii medii brute pe economie/salariat. (art.5 pct.72).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Preaviz etelkaolga etelkaolga Se desfiinteaza kocul meu de munca, am primit un preaviz, durata preavizului fiind 20 de zile lucratoare. Am grad de handicap accentuat. Intrebarea mea este, ... (vezi toată discuția)
Ce pot sa fac daca patronul refuza sa-mi plĂteascĂ sporurile siorele suplimentare? Odiseu27 Odiseu27 BUNA SEARA,LUCREZ LA FIRMA DEKOMTE,PLOIESTI. PATRONUL NU-MI ACORDA SPOR TOXICITATE; SPOR CONDITII GRELE SI GRUP A. SI NU-MI PLATESTE ORELE SUPLIMENTARE DUBLU. ... (vezi toată discuția)
Salariul Andra2806 Andra2806 Daca o persoana a lucrat la o firma si nu a mai primit salariul pe ultimele 3 luni ce poate face?( acum nu mai lucreaza la firma respectivă) (vezi toată discuția)