avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 597 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

preaviz

Se desfiinteaza kocul meu de munca, am primit un preaviz, durata preavizului fiind 20 de zile lucratoare. Am grad de handicap accentuat. Intrebarea mea este, daca durata preavizului in cazul meu este corect? Am citir undedeva,,ca in cazul meu ar fi 30 de zile lucratoare. Daca este asa, este obligatoriu pentru angajator? Am 160 de ore suplimentare neplatite, pot sa cer sa fie platuta? Multumesc pentru raspuns!
Cel mai recent răspuns: ContSters327883 , utilizator 20:54, 6 Martie 2018
1. Potrivit art. 83 alin. 1 lit. e) din Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicata, persoanele cu handicap incadrate in munca beneficiaza de un preaviz platit, de minimum 30 de zile lucratoare, acordat la desfacerea contractului individual de munca din initiativa angajatorului pentru motive neimputabile acestuia .

In speta, aduceti la cunostinta angajatorul aceste prevederi legale care sunt imperative. Acesta trebuie sa modifice durata preavizului .
Concedierea este nula si in situatia in care angajatorul acorda preavizul, insa acesta este mai mic decat cel prevazut de legislatie (Decizia ICCJ nr. 8/2014, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 138 din 24 februarie )

2. In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termende 60 de zile dupa efectuarea acesteia, in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia care nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.

Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

3. Alte modalitati legale prin care se pot recupera drepturile salariale neplatite de catre angajator sunt:
- promovarea unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

-apelarea la mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).

- promovarea unei cereri de deschidere a procedurii de insolventa.
Potrivit Legii nr.85/2014, valoarea-prag pentru a putea fi introdusa cererea de deschidere a procedurii de insolventa pentru salariati este de 6 salarii medii brute pe economie/salariat. (art.5 pct.72).
Multumesc pentru raspuns!
ati prezentat certificat de hadicap la locul de munca? cand, inainte de intocmirea contractului de munca, dupa? ati semnat act aditional cu modificarile ulterioare impuse de legislatie? aveti in scris solicitarea si acceptarea efectuarii orelor suplimentare?
Despre ce act aditional este vorba ?

Socilitarea de efectuarea orelor suplimentare trebuie sa parvina de la angajator si nu de la salariat.
Am prezentat certificat de handicap la locul de munca, In fiecare an an depus o copie, Sunt scutita de plata impozitului de venit. Dupa contratul colevtiv de munca orele suplimentare trebuiesc platite, daca nu pot fi compensate cu ore libere,cu un spor de 100%. Lucrez -am lucrat-in ture, foc continu, in programul afisat se vede cate ore am lucrat intr-o luna, dar in pontaj nu figureaza orele suplimentare, de fapt sunt false.

Alte discuții în legătură

Legislatia muncii Emil Magulean Emil Magulean Ce se intampla cu orele suplimentare ale unui lucrator, care, in decursul celor 60 de zile conform art.122 Codul muncii , nu a facut cerere de a primi ... (vezi toată discuția)
Fostul Șef refuza sa-mi plătească preavizul pe cele 20 zile, ... Alina87T Alina87T Fostul Șef refuza sa-mi plătească preavizul pe cele 20 zile, refuza sa-mi plătească concediul neefectuat de 38 zile și refuza sa-mi plătească salariul ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare costel01 costel01 Ca timp am lucrat ore suplimentare pe o perioadă de 5 ani din anul 2012-2017. ...la ora actuală fiind platit pentru orele suplimentare....deci mi-aș dori ... (vezi toată discuția)