avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1767 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatie

Dintr-o suprafata de 338 mp teren si casa se poate dona 100 mp ? Daca da in ce conditii? Mentionez ca sunt doi proprietari sot si sotie.
Ca donatia sa fie valabila trebuie sa fie facuta de cei 2 proprietari impreuna!
Si da , se poate!
Faptul ca sunt sot si sotie nu inseamna neaparat ca este bun comun...daca terenul a fost dobandit inainte de casatorie, a fost primit prin donatie expresa sau a fost mostenit este bunul propriu al sotului care l-a dobandit in acest fel!
B-)
Ultima modificare: Joi, 22 Octombrie 2009
MIHAI GRIGORE, Avocat
Multumesc frumos pt raspuns. Un detaliu:se poate face donatia catre fiica si sotul acesteia, sau numai catre fiica? Ce act ar fi necesar pentru a fi si sotul inclus ?
Ce diferentieaza proprietatea comuna in devalmasie de cea pe cote parti e ca cei doi soti nu au individualizata acea cota parte abstracta din dreptul de proprietate .
Deci , nu ar sti/ cat sa instraineze. (daca discutam de un bun comun)

Dupa sistarea indiviziunii , prin partaj, efectuat dupa divort ( partaj care poate exista , ce-i drept , si in timpul casatoriei , insa cazurile sunt nelimitativ prevazute de lege), atunci fiecare dintre fostii soti dispune , dupa cum doreste , de drepturile sale.
Ultima modificare: Joi, 22 Octombrie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
buna seara!
sotii trebuie sa faca inatai un act de dezmembrare, pentru casa si cei 100mp.
ulterior actului de dezmembrare va pot afce donatie.
trebuie sa vedeti ce mosttentori rezervatari mai au cei doi soti.
sunteti rude cu acestia?
Doar cei doi coproprietari (soti) pot decide cui doresc sa doneze - numai fiicei sau fiicei impreuna cu sotul (adica familiei). Mentiunea trebuie facuta expres in cuprinsul actului. Daca cei care au primit donatia vor decide ulterior sa divorteze si sa-si partajeze bunurile, aceasta mentiune va avea importanta in stabilirea calitatii bunului - de bun comun sau bun propriu al sotiei (fiica celor care doneaza). Bunul dobandit in timpul casatoriei prin donatie este considerat bun propriu, afara numai de cazul in care dispunatorii prevad ca bunul donat va fi bun comun al sotilor.
Mult succes!

Alte discuții în legătură

Ce inseamna donatie? georgetagabor georgetagabor Buna ziua , as vrea va rog sa ma lamuriti in urmatoarea problema: Parintii mei vor sa imi doneze o casa cu uzufruct viager pe ei, , va rog sa imi spuneti daca ... (vezi toată discuția)
Mostenirea unui bun propriu simioncarmen simioncarmen mama mea are mostenire un apartament, prin titlu de mostenitor, de la bunica. mentionez ca la data decesului bunicii mama era casatorita cu o alta persoana ... (vezi toată discuția)
Intrebare legata de instrainarea unui bun maryradu maryradu Buna ziua, cu respect va rog sa ma indruma-ti si pe mine in legatura cu vanzarea_cumpararea unei locuinte sau donatia ei fiicei mele in situatia in care sotul ... (vezi toată discuția)