avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 559 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... certificat de mostenitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

certificat de mostenitor

Se poate anula certificatul de mostenitor din anul 1991 ?
Este vb de bunicul meu care este decedat,in urma casatoriei au rezultat 2 copii ambii decedati .In certificatul de mostenitor scrie ca fica lui este ,,postdecedata - neacceptare...imi puteti raspunde ce inseamna acest lucru?
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 12:32, 5 Martie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Neacceptarea înseamnă că defuncta nu a făcut nici un act de acceptare tacită a succesiunii bunicului (acte de dispozitie, de conservare, de administrare a bunurilor).
Mai exact e renunțare la moștenire, facuta după cele 6 luni de la data decesului bunicului.
Se poate cere nulitate absoluta folosind acest lucru in instanta de către fiul decedatei? (Nepotul defunctului )


raluk0207 a scris:

Neacceptarea înseamnă că defuncta nu a făcut nici un act de acceptare tacită a succesiunii bunicului (acte de dispozitie, de conservare, de administrare a bunurilor).
Mai exact e renunțare la moștenire, facuta după cele 6 luni de la data decesului bunicului.

Nepotul trebuie sa dovedeasca faptul ca mama a facut, totusi acte de acceptare tacita, in timpul vietii.
Art. 1110 Cod civil
Actele cu valoare de acceptare tacită
(1) Actele de dispoziţie juridică privind o parte sau totalitatea drepturilor asupra moştenirii atrag acceptarea tacită a acesteia. Sunt astfel de acte:
a) înstrăinarea, cu titlu gratuit sau oneros, de către succesibil a drepturilor asupra moştenirii (adica daca mama a vandut cuiva vreun bun din mostenirea bunicului)

b) renunţarea, chiar gratuită, în folosul unuia sau mai multor moştenitori determinaţi (daca mama a renuntat la mostenirea bunicului in favoarea unui anumit frate)

c) renunţarea la moştenire, cu titlu oneros, chiar în favoarea tuturor comostenitorilor sau moştenitorilor subsecvenţi. (daca mama a renuntat la mostenirea bunicului, in favoarea mai multor mostenitori)

(2) De asemenea, pot avea valoare de acceptare tacită a moştenirii actele de dispoziţie, administrare definitivă ori folosinţă a unor bunuri din moştenire (daca mama a folosit bunuri din mostenire, a figurat cu vreun bun la Rolul Agricol, a achitat impozit la Primarie, l-a dat in arenta, l-a cultivat, l-a administrat etc)

(3) Actele de conservare, supraveghere şi de administrare provizorie nu valorează acceptare, dacă din împrejurările în care acestea s-au efectuat nu rezultă că succesibilul şi-a însuşit prin ele calitatea de moştenitor.

(4) Sunt considerate a fi de administrare provizorie actele de natură urgentă a căror îndeplinire este necesară pentru normala punere în valoare, pe termen scurt, a bunurilor moştenirii.(daca, de exemplu casa era in pericol sa cada, iar mama a reparat acoperisul si peretii, nu inseamna ca a acceptat tacit succesiunea)


Sa inteleg ca nu sunt sanse in care sa se constate nulitatea certificatului de mostenitor?


- nu mai citati inutil !
Ultima modificare: Luni, 5 Martie 2018
gi-jane2, moderator
Asta stiti dvs. Daca aveti martori sau alte probe din care sa rezulte ca mama a facut acte de acceptare tacita...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune.buna ziua,ce anume înseamnă:"neacceptarea succesiunii ... Andra Alexa Andra Alexa Succesiune.Buna ziua,ce anume înseamnă:\"neacceptarea succesiunii în termenul legal se poate înlătura cineva de la succesiune prin neacceptarea tacita ... (vezi toată discuția)
Succesiune mostenire ana_ola65 ana_ola65 Buna seara, Daca succesiunea dupa tatal decedat in anul 2011 nu s-a facut in termenul prevazut de lege si doar unul dintre cei trei copii a locuit in casa ... (vezi toată discuția)
Succesiune galileo43 galileo43 Parintii mei erau proprietarii unui apartament,in acte era trecut tatal meu ca proprietar.Primul a decedat tatal meu,mentionez ca mai am un frate. Eu sant de ... (vezi toată discuția)