avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1016 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Validare expertiză contabilă de instanța de ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Validare expertiză contabilă de instanța de executare. Este această contestație o contestație la executare, sau contestație la titlu pentru lămurirea întinderii lui?

Intr-un litigiu de munca reclamantii au primit drepturi salariale neplatite fara a se stabili intinderea lor . In executarea silita executorul a contractat calculul sumei unui expert contabil - expertiza contabila extrajudiciara . Debitoarea a contestat intinderea creantei si a solicitat expertiza contabila judiciara , admisa de Instanta de executare, pentru determinarea intinderii crentei . Este aceasta contestatie o contestatie la executare sau contestatie la titlu pentru lamurirea intinderii titlului ?
Are instanta de executare competenta - materiala, teritoriala, grad jurisdictie, specializare complet - de a valida intr-o procedura contradictoriala o experiza judiciara in materia litigiilor de munca , validare/judecata care in mod evident sau antameaza fondul litigiului in care s-a pronuntat titlul sau lamureste titlul executat, competenta a instantei care l-a pronuntat ?
Nu este aceasta o noua judecata facuta de o instanta necompetenta ? Nu se poate ajunge ca o hotarare chiar a ICCJ sa fie in fapt golita de continut la o judecatorie ?
Ultima modificare: Marți, 6 Martie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Nikk57 , utilizator 14:49, 6 Martie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca obligatia de plata a salariilor este cert stabilita si ca intindere, atunci expertiza solicitata pe calea unei contestatii la executare vizeaza strict stabilirea cuantumului drepturilor (lamurirea intinderii drepturilor). Asta in teorie.

In practiva va trebui urmarit cu foarte mare atentie ce dispune judecatorul, cum se formuleaza obiectivele expertizei si ce concluzii trage expertul.
D-na avocat va multumesc pentru raspunsul dvs. Dupa 9 ani de proces ( orice persoana alfabetizata solutiona cauza in cateva luni : se cuvin drepturile conform CCM? au fost platite pe statul de salarii ? Da/Nu > solutie ) am senzatia stranie ca am intrat pe unul din "culoarele justitiei" care in stadiul in care am ajuns arata asa :
1. Instanta care a pronuntat titlul modifica o virgula si nu valorifica cele 3 expertize judiciare administrate in cauza - nu inscrie in dispozitiv suma obligatiei .
2. debitoarea refuza executarea benevola a hotararii
3.esti nevoit sa apelezi la executarea silita si executorul apeleaza la un expert contabil care calculeaza corect suma inscrisa in titlu
4. debitoarea contesta suma (intinderea creantei) stabilita de aceasta expertiza extrajudiciara si solicita expertiza judiciara fara nici-o motivare ( erori materiale - de calcul, omisiuni , inteles eronat al titlului etc.)
5. instanta de executare admite expertiza judiciara cu obiectivul evident : calculul sumei inscrisa in titlu
6. expertul " orientat " produce o suma de cateva ori mai mica decat suma corecta cu motivarea " asta e opinia mea" , "gresind " intelesul acorat titlului, aplica gresit prescriptia , omisiuni etc.
7. faci obiectiuni in fata instantei de executare - judecatorie , care se refera evident la intelesul/intinderea titlului si chiar fondul litigiului , pe langa erorile materiale - de calcul .
8. instanta valideaza expertiza judiciara "pe procedura" , adica cu motivatia ca da credit expertizei judiciare in fata expertizei extrajudiciare , evitand sa se pronunte pe intelesul/intinderea titlului sau alte probleme legate de fondul litigiului initial .

Pur si simplu instanta de executare se substituie in prerogativele jurisdictionale instantei care a pronuntat titlul - Tribunal si "rezolva" in maniera aratata , golind de continut hotararea care ti-ar fi favorabila .

Intrebarea este : pot iesi din acest "culoar" ?
Are instanta de executare dreptul sa valideze "pe procedura" o expertiza in materia litigiilor de munca , care comporta solutionarea intr-o procedura contradictoriala si a aspectelor legate de intelesul/intinderea titlul executat sau chiar litigiul in care s-a pronuntat titlul ?

Dupa parerea mea o astfel de expertiza ar trebui validata numai de instanta care a pronuntat titlul . Nu mai vorbesc de competenta materiala , teritoriala , gradul jurisdictional si specializarea completelor necesare statuarii in materia litigiilor de munca .


Ultima modificare: Marți, 6 Martie 2018
Nikk57, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dvs aveti dreptate la nivel teoretic, insa nu stiu daca in dosar lucrurile stau exact asa cum le ati descris in lipsa studierii si evaluarii acestora.

Cert este ca abia acum ati dat detalii concrete. Raspunsul meu viza situatia teoretica initiala, dar vad ca ati intrat exact in ceea ce nu era de dorit.

Aveti la dispozitie calea de atac a apelului. Aveti grija sa o declarati in termen si sa o motivati corespunzator.

In plus probabil ca ar fi trebuit sa solicitati lamurirea dispozitivului instantei care a pronuntat o.
Am ajuns in aceasta situatie practic fortat . Nu vad alternativa . Eu sunt la pct.5 cand s-a dispus expertiza , fara sa solutioneze exceptia de necompetenta ridicata de mine dupa 714 aln. 3 !!! Nu imi pun sperante in apel , daca judecatoria poate valida o astfel de expertiza .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebari legate de activitatea de expertiza tehnica Crios339 Crios339 Am unele intrebari legate de activitatea de expertiza tehnica: 1. exista prevazut undeva in legislatie dreptul expertului la o zi libera (de la locul de ... (vezi toată discuția)
Cine plateste expertiza contabila in caz de insolventa? mioara2012 mioara2012 Buna ziua! In cadrul unui proces de anulare a deciziei de impunere la o firma aflata in stare de insolventa, administratorul (NU administratorul judiciar) a ... (vezi toată discuția)
Conform codului de procedura penala raportul de expertiza se ... mlautaru mlautaru Conform Codului de procedura penala raportul de expertiza se depune la Parchet, Instanta, etc. intr-un singur exemplar. Cate exemplare de raport se intocmesc ... (vezi toată discuția)