avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1913 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Unde se introduce o actiune in constatare?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Unde se introduce o actiune in constatare?

Buna ziua. O actiune in constatare a dreptului de proprietate (nu avem cale de realizare), pentru un teren, a carui valoare de impozitare la primarie este de 5000 de lei, unde se va introduce? Mentionez ca in cauza, cerem constatarea dreptului de proprietate al mostenitorului unui defunct, fost asociat intr-o societate radiata, deci ne aflam in contradictoriu cu ORC. Am mai pus o intrebare asemanatoare pe forum, insa nu am primit un raspuns complet, si as dori sa ma pot situa procedural corect de la inceput. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Iirna , utilizator 13:14, 18 Noiembrie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Constatarea unui drept de proprietate cam este actiune in realizare...
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va judecati in contradictoriu cu mostenitorul celui defunct si pt opozabilitate cu ORC caci altfel acesta din urma nu are calitate procesuala pasiva. Va judecati la judecatoria de la domiciliul paratului persoana fizica.
Va multumesc pentru raspunsuri. De fapt, ce doi asociati (unul defunct, deci reprezentat de mostenitori, si al doilea in viata), doresc ca instanta sa constate acest drept de proprietate in patrimoniul lor de persoane fizice. Terenul a fost cumparat de cei doi asociati, pentru societatea lor, care este radiata la acest moment, iar la momentul radierii (pentru nepreschimbarea certificatului de inregistrare), lichidatorul a omis sa includa si acest teren pentru ca el sa revina in patrimoniul asociatilor, probabil din eroare, sau lipsa de interes. Lichidatorul nu mai doreste la acest moment sa ajute asociatii, asa ca ORC ne-a indicat sa inaintam actiune in constatare, pentru ca instanta sa constate ca in baza legii, si acest teren a intrat in patrimoniul asociatilor, si sa fie inscris ca atare in CF(acum el apare in CF ca fiind al societatii care nu mai exista, e dizolvata si radiata). De asta nu stim, ne adresam judecatoriei in raza careia se afla terenul, el avand valoare de impozitare mica, sau Tribunalului, pentru ca ne judecam cu ORC?
Conf.art.117(1)NCPC cererile privitoare la imobile se introduc numai la instanta in a carei circumscriptie este situat imobilul
Inca odata, mie imi pare actiune in realizare si ma tem ca trebuie implicat si lichidatorul, depinde de situatia actuala, cum a incheiat el lucrurile etc.

Alte discuții în legătură

Competenta actiune in constatare nyusziful nyusziful Buna ziua. La ce instanta ar trebui introdusa o actiune in constatare a dreptului de proprietate asupra unui teren? Mentionez ca actiune se indreapta impotriva ... (vezi toată discuția)
Srl dizolvat la cererea orc imobile pe srl Fekete Balazs Fekete Balazs Am si eu o speta interesanta. Societatea comerciala a fost radiata la cererea ORC iar societatea respectiva are in proprietate un imobil, o cladire. Acuma ... (vezi toată discuția)
Cum intram in proprietatea unui teren al unei societati radiate? nyusziful nyusziful Buna ziua. Poate ne puteti lamuri mai bine cu ceea ce este de facut in aceasta situatie: Avand in vedere legea nr. 359/2004 privind simplificarea ... (vezi toată discuția)