Am semnat cu contract standard de confidentialitate (model luat de pe internet) ulterior semnarii contractului de munca. In contractul de munca nu exista nici o clauza de confidentialitate sau vrun act aditional. Acum, dupa ce am parasit compania, am deschis o firma de acelasi profil, avand contracte cu clienti ai companiei la care am lucrat inainte. Acestia vor sa ma actioneze in instanta pentru ca lucrez cu clientii acestor. Conform celor citite, un contract de confidentialitate ar trebui sa fie valabil doar prealabil semnarii CIM. In rest, ar trebui semnata clauza de confidentialitate. Corect?
Prin clauza de confidenţialitate părţile convin ca, pe toată durata contractului individual de muncă şi după încetarea acestuia, să nu transmită date sau informaţii de care au luat cunoştinţă în timpul executării contractului, în condiţiile stabilite în regulamentele interne, în contractele colective de muncă sau în contractele individuale de muncă.
Sigur este vorba despre o astfel de clauza/contract ?
Ne puteti posta cum este mentionat obiectul contractului semnat?
"Obiectul prezentului contract il reprezinta asigurarea confidentialitatii tuturor datelor si informatiilor provenind de la Nume Firma, si care fac referire la realizarea proiectelor avute in derulare, puse la dispozitia angajatului sau de care acesta ia la cunostinta...
Informatiile confidentiale sunt informatiile continute in inscrisuri, imprimari pe banda magn, descoperiri, idei, concepte..., planuri de marketing, financiare si de afeceri folosite in activitatea angajatorului, informatii referitoare la numele clientilor, precum si alte informatii tehnice, financiare sau afaceri..."
Ctr valabil timp de 3 ani de la incetarea contractului de munca.
Nu am semnat vreo clauza de neconcurenta. Au vreun caz, in sensul ca vor sa ma acuze ca lucrez cu clientii lor, pe care i-am cunoscut cand am lucrat in cadrul companiei lor?
Clauzele de neconcurenta ca atare sunt un pic dificile pentru ca pot restrictiona dreptul la munca. Ceea ce ati semnat dvs nu au acest efect, insa protejeaza firma impotriva folosirii de catre fostii angajati ai acestei parti din fondul de comert. Ar mai trebui demonstrate incalcarea contractului si intinderea prejudiciul pe care firma l-a suportat datorita acelor fapte. M-as gandi la un aparator in locul dvs.
Aici este vorba despre confidentialitatea unor date si nu despre desfasurarea activitatii in alta parte.
Angajatorul trebuie sa demonstreze ca ati divulgat anumite date despre activitatea desfasurata la ael.
Ei vor sa se agate de faptul ca lucrez si am contracte de colaborare cu clienti de-ai lor, pe care i-am cunoscut lucrand acolo. Dar acesti clienti isi ofera serviciile de colaborare si online, oricine ii poate contacta pt a colabora.