avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 426 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CLAUZA DE CONFIDENTIALITATE
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CLAUZA DE CONFIDENTIALITATE

Buna seara,

mi-am schimbat locul de munca. Dupa cca 4 luni de la aceasta am avut surpriza sa primesc o instintare ( trimisa cu confirmare de primire ) cum ca " faptele mele cu preluare fosti clienti ... informatii care prin natura lor au prejudiciat material societatea ... ne determina sa ne adresam instantei de judecata " .

Va rog sa ma sfatuiti ce ar trebui sa fac in aceasta situatie.

Cu respect,

Mihai
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:17, 12 Martie 2011
Art. 26. - (1) Prin clauza de confidenţialitate părţile convin ca, pe toată durata contractului individual de muncă şi după încetarea acestuia, să nu transmită date sau informaţii de care au luat cunoştinţă în timpul executării contractului, în condiţiile stabilite în regulamentele interne, în contractele colective de muncă sau în contractele individuale de muncă.
(2) Nerespectarea acestei clauze de către oricare dintre părţi atrage obligarea celui în culpă la plata de daune-interese.

Prin incheierea clauzei de confidentialitate ati stabilit cu angajatorul care sunt acele date sau informatii pe care nu trebuie sa le divulgati?
Pun aceasta intrebare deoarece, faptul ca ati preluat fosti clienti, nu ar fi o divulgare de date sau informatii, respectivii clienti au avut tot dreptul sa aleaga pe altcineva. Este opinia mea si te rog ai rabdare sa primesti si altele.
Va multumesc pentru raspuns si mai astept si alte opinii.
Vreau sa subliniez faptul ca NU am folosit date de nici un fel ( nici confidentiale si nici ne-confidentiale ) de la vechiul loc de munca ( desi as fi putut sa o fac - insa sunt de " generatie veche ", si am pretentia ca stiu sa fiu loial si in plus ocupatia actuala nu are legatura cu cea detinuta ( domeniul de activitate ramanand totusi acelasi )
Am totusi " presimtirea " ca se vor cauta niste " tapi ispasitori '' pentru situatia economica in care se afla '' fosta '' societate comerciala, si caut sa adun cat mai multa '' bibliografie '' pentru a fi pregatit daca va fi necesar.

Cu respect,

Mihai
daca angajatorul nu a specificat care sunt acele date sau informatii pe care nu trebuie sa le divulgati si aria geografica , atunci acea clauza de confidentialitate e nula
nu trebuie sa va faceti griji! trebuie doar sa va amintiti exact, si sa verificati in exemplarul d-voastra.

Mai exista si Legea 11/1991 privind concurenta neloiala modificata cu Legea 298/2001 . Link [ link extern ]

E contraventie si amenda e destul de mare
Art. 4. - Constituie contraventii următoarele fapte, dacă nu sunt săvârsite în astfel de conditii încât să fie considerate, potrivit legii penale, infractiuni:
....
g) deturnarea clientelei unui comerciant prin folosirea legăturilor stabilite cu această clientelă în cadrul functiei detinute anterior la acel comerciant;


Isi pot recupera si daunele printr-o actiune in pretentii. Eu as zice sa negociati.
Buna ziua,

Dupa cum a precizat si colegul pneagu, in masura in care in fostul CIM a existat o prevedere care va obliga sa nu divulgati informatii confidentiale, puteti raspunde patrimonial pentru cauzarea prejudicilor materiale. Din fericire pentru dumneavoastra, sarcina in a proba incalcarea clauzei de confidentialitate o va avea fostul angajator al dumneavoastra in caz de litigiu iar elementele pe care este obligat sa le probeze (prejudiciul, raportul de cauzalitate dintre actiunea dumneavoasta constand in divulgarea unor info confidentiale si prejudiciu) sunt aproape imposibil de demonstrat.
Pornind de la premisa ca aveti inserata o astfel de clauza in CIM, angajatorul are doua optiuni:
1. o actiune in raspundere patrimoniala (~raspundere civila contractuala) in care culpa partii care a incalcat obligatia nu se prezuma, deci si ea trebuie demonstrata tot de angajator. Nu cunosc detaliile clauzei din contract insa daca se prevede o clauza penala care stabileste valoarea prejudiciului pe care trebuie sa o platiti in caz de nerespectare a confidentialitatii, s-ar putea sa ii fie mai usor fostului angajator sa isi sustina pretentiile. Dar, de regula, instantele nu admit valabilitatea unei astfel de clauze penale.
2. o actiune in raspundere delictuala bazata pe savarsirea unei fapte de concurenta neloiala (L11/1991). Marja de apreciere a ce inseamna `deturnarea clientelei` ramane la latitudinea instantei, insa intotdeauna va trebui demonstrat elementul intentional rau-voitor (reaua-credinta) iar circumstantele spetei imi sugereaza ca nu este cazul dumneavoastra. Apoi, situatia de fapt concreta este foarte importanta> daca d-voastra v-ati oferit inca din momentul executarii CIM serviciile respectivilor clienti (informandu-i ca urmeaza sa schimbati locul de munca), in special in timpul executarii atributiilor de serviciu, acest lucru s-ar putea sa fie in defavoarea dumneavoastra. Daca clientii sunt cei care v-au contactat dupa parasirea locului de munca, nu cred ca poate fi demonstrat un comportament neloial astfel incat actiunea va fi respinsa. Din nou, tin sa repet dificultatea pe care fostul angajator o va avea in probatiunea elementelor actului de concurenta neloaia. Interesul sau va fi cred o astfel de actiune, desi ea este acceptata de catre instante doar ca ultim remediu, dar daca spuneti ca doresc un `tap ispasitor`, aceasta actiune ii confera posibilitatea acordarii atat de daune materiale cat si de daune morale.

Alte discuții în legătură

Clauza de confidentialitate Canceu Canceu Buna ziua, la contractul individual de munca am o un act aditional in care este precizata urmatoarea clauza: \\"salariatul se va obliga ca timp de cel putin 3 ... (vezi toată discuția)
Ce pot face impotriva unui angajat care a furat informatii in firma? PROTECT PROTECT CE ACTIUNI POT INTREPRINDE IMPOTRIVA UNUI ANGAJAT CARE A FURAT INFORMATII DIN FIRMA? INCA NU-MI DAU SEAMA DE DIMENSIUNEA PIERDERILOR, DEOCAMDATA AM DESCOPERIT ... (vezi toată discuția)
Intrebare referitor la drepturile angajatilor sssssimo sssssimo o firma devnzari bijuterii... are dreptul de a obliga angajatii la urmatoarele : -pe durata valabilitatii contractului individual demunca si inca 3 ani de ... (vezi toată discuția)